Helsingin Musiikkitalo vastaa kooltaan noin 500 keskikokoista omakotitaloa. Sillä, miten energiaa tämän kokoisessa rakennuksessa käytetään, on todella merkitystä. Jo vuonna 2018 Musiikkitalossa käärittiin hihat ja ryhdyttiin toden teolla hommiin, jotta talosta saataisiin mahdollisimman ympäristövastuullinen.
Aurinkoenergiaa talon katolta ja hukkalämpöä talteen lämpöpumpuilla
Suurimmat yksittäiset energiahankkeet on tehty parin viime vuoden aikana. Talon katolle on rakennettu Helsingin ydinkeskustan suurin aurinkovoimala, ja kellariin on puolestaan asennettu jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmiin liittyvät lämpöpumput.
Aurinkovoimala sekä lämpöpumppujärjestelmä ottavat talteen energiaa noin 60 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuisen energiamäärän verran.
”Musiikkitalon jäähdytysjärjestelmästä saatu paluulämpö otetaan talteen lämpöpumpuilla ja uudelleenkäytetään rakennuksen lämmitykseen sekä käyttöveden lämmittämiseen. Musiikkitalon kaltaisissa paljon jäähdytystä vaativissa kiinteistöissä hukkalämpöä syntyy huomattavia määriä. Energiankierrätyksen ja aurinkovoimalan kautta syntyvät kustannussäästöt ovat Musiikkitalolla merkittäviä, nykyhinnoin noin 90.000 euron luokkaa vuodessa”, kertoo Musiikkitalon kiinteistöpäällikkö Marko Oittinen.
Mediaseinä sammutetaan yöksi osana Motivan kampanjaa
Osana Motivan tämän syksyistä Astetta alemmas -energiansäästökampanjaa Musiikkitalon julkisivun mediaseinä sammutetaan loka–marraskuussa yöllä neljäksi tunniksi ja joulukuusta alkaen viideksi tunniksi.
“Haluamme olla mukana tulevan talven energiansäästötalkoissa, koska vastuullisuus on meille tärkeää ihan kaikessa toiminnassamme, ja energiaratkaisut kokonaisuutena ovat siinä tietenkin merkittävässä roolissa”, kertoo Musiikkitalon myynti- ja markkinointipäällikkö Juha Paaso.
Mediaseinä on jo aiemmin varustettu automaattisella kirkkaudensäädöllä, minkä ansiosta sen valoteho muuttuu ympäröivien valaistusolosuhteiden mukaan, ja energiankulutus putoaa murto-osaan erityisesti hämärämpänä vuodenaikana.
Musiikkitalolle on myönnetty ympäristösertifikaatti
Vuosina 2018 – 2019 Musiikkitalo antoi pilottikohteena merkittävän panoksen Rakennustietosäätiö RTS :n Käyttövaiheen ympäristösertifikaatin kehittämiseen. Musiikkitalo sai sertifikaatin neljän ensimmäisen kiinteistön joukossa Suomessa, ja muut sertifikaatin saaneet pilottikohteet olivat Ateneum, Senaatti-kiinteistöjen pääkonttori sekä Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus. Sertifikaatti myönnetään ympäristövastuullisille kiinteistöille, jotka noudattavat kestävän kehityksen mukaisia käyttö- ja ylläpitoperiaatteita.
Energiansäästötavoitteet jatkossakin korkealla
Musiikkitaloon ostettu energia on vuodesta 2020 alkaen ollut päästötöntä uusiutuvaa energiaa. Energiankulutusta seurataan ja analysoidaan kuukausittain erillisellä seurantaohjelmalla. Sähkönkulutusta on vähennetty mm. vaihtamalla kaikkien salien yleisvalaistus sähköä säästäviin led-valoihin. Vaihtotyö jatkuu, ja tavoitteena on lähivuosien aikana vaihtaa Musiikkitalon koko yleisvalaistus led-valoihin.
Musiikkitalolla panostetaan myös jätteiden lajitteluun: jätteet jaotellaan 12 eri lajiin. Jätteiden hyötykäyttöaste ilman biojätettä on 44 %.
“Musiikkitalon saama ympäristösertifikaatti sekä energiantehokkuus yleensä velvoittavat meitä jatkuvasti tutkimaan ja kehittämään toimintaamme ympäristö- ja energia-asioissa. Päästöttömyys ja energiansäästö ovat kovia tavoitteita, mutta niitä kohti mennään”, muistuttaa Musiikkitalon ympäristöhankkeista vastaava Marko Oittinen.