Musiikkitalon Konserttisali sai kesällä 2024 vahvistusta uudesta äänentoistojärjestelmästä. Järjestelmän kaiuttimet testattiin perusteellisesti jo suunnitteluvaiheessa, ja niiden soveltuvuutta Konserttisalin erityispiirteisiin käytiin koekuuntelemassa aina Ranskassa asti. Uudistus palvelee kaikenlaisia konsertteja.
Musiikkitalon äänimestari Oliver Siitarin kiinnostus äänitekniikkaan heräsi jo kouluikäisenä bänditouhuissa. Koko ikänsä musiikin parissa harrastanut Siitari huomasi pian, että juuri äänitekniikka veti häntä puoleensa soittamisen sijaan. Innostus johdatti hänet opiskelemaan äänitekniikkaa ja hankkimaan äänimestarin ammatin. Musiikkitaloon pestauduttuaan hän pääsi heti tärkeän projektin pariin, sillä Konserttisalin äänentoistojärjestelmää oltiin uusimassa.
Uusien kaiuttimien käyttöönotto suunniteltiin huolellisesti
Konserttisalin äänentoistojärjestelmän uusiminen oli tullut ajankohtaiseksi äänitekniikan nopean kehittymisen ja yleisön kasvavien odotusten vuoksi. Musiikkitalo on tunnettu korkeatasoisesta tekniikastaan ja laadukkaista konserteistaan ja sen on pysyttävä vastaamaan myös yleisön korkeisiin vaatimuksiin.
Konserttisalin alkuperäiset kaiuttimet oli hankittu talon rakentamisvaiheessa. Vaikka laadukkaat kaiuttimet palvelivat edelleen hyvin, haluttiin äänentoistojärjestelmää täydentää uusilla äänentoistoteknologian huippua edustavilla ranskalaisen L-Acousticsin L2-kaiuttimilla. Siitari ja Musiikkitalon studiomestari Jori Tossavainen matkustivat Ranskaan koekuuntelemaan tuotteita ja vakuuttuivat niiden äänenlaadusta ja suorituskyvystä. “Uuden kaiutinjärjestelmän suunnittelun perusperiaatteena on ollut tuottaa mahdollisimman tasaisesti suoraa ääntä sinne, minne sitä tarvitaan, eli yleisölle, ja mahdollisimman vähän ääntä sinne, mihin sitä ei haluta, kuten kattoon tai seinille. Konserttisalin viinitarhamallinen arkkitehtuuri aiheuttaa äänijärjestelmälle kovat vaatimukset, joista L2 on todistanut selviävänsä mainiosti”, Siitari kertoo.
Jo ennen koekuuntelua kyseisten kaiuttimien käyttäytymistä Konserttisalissa oli mallinnettu 3D-mallinnuksessa, jossa kaiuttimien positio ja prosessointi oli laskettu tarkalleen oikein parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Uudet kaiuttimet hankittiin palvelemaan salin etuosaa, ja vanhoja kaiuttimia siirrettiin salin takaosaan ja parvelle. Näin äänenlaatu parani tasaisesti koko salissa.
Innovaatinen kaiutinratkaisu herättää mielenkiintoa
Live-äänentoisto kehittyy huimaa vauhtia. Jo useamman vuosikymmenen ajan on ollut yleisesti käytössä tekniikka, jossa äänentoistokokonaisuus muodostuu useista pienistä kaiuttimista. Musiikkitalossa käyttöön otettu L-Acousticsin uusi järjestelmä on kuitenkin suunniteltu täysin uudella tavalla. Pienempien, toisiinsa kiinnitettävien kaiuttimien sijaan Musiikkitalon L2-järjestelmä koostuu kahdesta isommasta kaiuttimesta per puoli. Yksi kaiutin koostuu 16 erillisestä vahvistin- ja prosessointikanavasta, joiden avulla kaiuttimen ominaisuuksia pystytään muuttamaan ja säätämään. “L2-järjestelmää ajaa siis huikeat 64 erillistä vahvistinkanavaa tasaisen ja laadukkaan äänentoiston takaamiseksi”, Siitari kertoo silminnähden innostuneena.
Tuotteen lanseeraus herätti valtavaa mielenkiintoa alan ammattilaisten keskuudessa, mutta myös epäilyksiä sen erilaisuuden ja uuden ajattelutavan vuoksi. “Olin itsekin aluksi ihmeissäni tästä lähestymistavasta, mutta kaiuttimet ovat todistaneet toimivuutensa”, Siitari toteaa. Musiikkitalo on tällä hetkellä ainoa paikka Suomessa, jossa kyseinen kaiutinjärjestelmä on käytössä.
Vahvistetut ja vahvistamattomat konsertit hyötyvät erilaisesta akustiikasta
“Akustiikasta puhuttaessa kannattaa pitää mielessä, ettei ole olemassa yksiselitteisiä määritelmiä hyvästä tai huonosta akustiikasta”, Oliver Siitari huomauttaa, kun häneltä kysytään Konserttisalin akustiikasta. Tilan akustiikka voi toimia erinomaisesti tietyn tyyppiselle musiikille, mutta toisenlaiselle se voi olla vähemmän sopiva.
Klassisessa musiikissa salin akustiikan on tuettava tietynlaista sointia, jossa jälkikaiulla ja äänen heijastuksilla on keskeinen rooli. Musiikkitalon Konserttisali on rakennettu juuri tätä tarkoitusta ja sointia varten. Vahvistetuissa konserteissa tilanne on kuitenkin yleensä päinvastainen: jälkikaiusta ja heijastuksista pyritään eroon, ja tavoitteena on saada kuulijoille mahdollisimman paljon niin sanottua suoraa ääntä, joka saapuu kuulijoille kaiuttimista ilman tilan aiheuttamia heijastuksia.
Yksi uuden äänentoistojärjestelmän suurimmista eduista on sen kyky tuottaa tasainen ääni kaikille kuulijoille riippumatta siitä, missä kohtaa salia he istuvat. “Meidän tehtävämme on saada ääni kuulostamaan samalta kaikkialla salissa. Tämä järjestelmä kompensoi yleisön eri etäisyyksien aiheuttamat eroavaisuudet todella hyvin sekä maksimoi suoran äänen saavutettavuutta kaikille kuulijoille, jolloin ääni kuulostaa erittäin tasaiselta koko matkalta”, Oliver Siitari kertoo.
Uusi järjestelmä on saanut hyvän vastaanoton
Uusi järjestelmä oli ensimmäistä kertaa käytössä Jacob Collierin konsertissa heinäkuussa 2024. Konsertti sai loistavat arviot, ja Konserttisali sai paljon kehuja myös artistilta itseltään. Collierin miksaaja Jose Ortega kehui Konserttisalin äänentoistoa todella luonnolliseksi ja yksityiskohtaiseksi. Ortega kertoi törmänneensä yhtä hyvään äänivasteeseen aikaisemmin vain korkeatasoisissa studio-olosuhteissa.
“It was a real honor to be the first one using the system, not only fitted the acoustics and aesthetics of the venue perfectly but also provided a great natural and detailed sound. Giving me a sound response that I had only seen previously on high tier studio monitors.”
Ääniteknikon näkökulmasta uusi järjestelmä on suuri harppaus eteenpäin, sillä sen avulla haluttuun lopputulokseen päästään huomattavasti aiempaa nopeammin. “Teknikkojen aika on aina kortilla, joten tämä kuuluu varmasti myös lopputuloksessa”, Siitari kertoo. “Vaatimus uudelle järjestelmälle oli, että se toimii kaikenlaisissa konserteissa. Ja siinä ollaan onnistuttu. Nykyisellä järjestelmällä Konserttisali on mille tahansa konsertille hyvä paikka, tyylilajista riippumatta”, Siitari toteaa tyytyväisenä.