Arvioitu kesto
1 h 30 min.
Järjestäjä
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Aikamme musiikin luentosarjassa vierailevat säveltäjät ja muut taiteilijat esittelevät työtään, uusia teoksiaan ja näihin liittyviä kysymyksiä
Viisi yleisölle avointa luentoa järjestetään Musiikkitalon auditoriossa torstaisin klo 13:15-14:45.
Torstai 23.1.2025, Justina Repečkaité
Musica nova -säveltäjä Justina Repečkaité: Sfäärit (Spheres) – sävellys/kompositio koreografiana
Justina Repečkaitė kertoo uudesta teoksestaan, joka kantaesitetään torstaina kuudes helmikuuta Musica nova -festivaalilla Tanssin talossa osana Sfäärit-esitystä, jonka ovat koollekutsuneet cembalisti Marianna Henriksson ja koreografi Anna Mustonen. Sfääreissä taiteilijat työskentelevät tanssin ja musiikin yhteen tuomiseen liittyvien oletusten ja kysymysten äärellä. Repečkaitė on opiskellut sävellystä Ranskassa, muun muassa IRCAMissa, ja on yksi menestyneimmistä liettualaisista säveltäjistä. Kriitikot ovat kuvailleet hänen musiikillaan olevan ”monia yhtäläisyyksiä timantin kanssa”.
Tämän luennon kieli on englanti.
Torstai 30.1.2025, Rolf Gustavson
Rolf Gustavson: Kokemuksia elokuva- ja mediamusiikin orkestroinnista
Rolf Gustavson kertoo erityisesti studio-orkesterille kirjoittamistaan sävellyksistä ja sovituksista, joissa korostetaan äänitystilanteissa keskeisiä ja tehokkaita orkestraatioperiaatteita. Hän pohtii myös yleisemmin säveltäjän ja sovittajan työtä elokuva-, peli- ja mediamusiikin maailmassa sekä näille aloille ominaisia työskentelytapoja ja tekniikoita.
Gustavson on Porvoossa asuva orkestroija ja säveltäjä, jolla on maisterin tutkinto Sibelius-Akatemiasta. Hän on työskennellyt keskeisten orkesterien kanssa niin Suomessa kuin Euroopassa ja on säveltänyt tai sovittanut yli 20 elokuvaan, sarjaan tai peliin.
Luennon kieli on englanti.
Torstai 6.2.2025, Lara Poe
Musica nova -säveltäjä Lara Poe: Laulusarjoista ja muista uusista teoksista
Lara Poe esittelee teoksiaan Laulut maaseudulta (2024) ja Onervalaulut (2023) sekä pohtii orkesterille ilman laulusolistia säveltämään paluun kokemusta näiden laulusarjojen jälkeen.
Poe on suomalais-yhdysvaltalainen säveltäjä, joka suorittaa parhaillaan tohtorintutkintoa King’s Collegessa Lontoossa Sir George Benjaminin johdolla. RSO kantaesittää hänen uuden orkesteriteoksensa keskiviikkona 12.2. Musica nova -festivaalilla. Poe on RSO:n teemasäveltäjä kaudella 2024–2025.
Luennon kieli on englanti.
Torstai 13.2.2025: Vito Žuraj
Musica nova -säveltäjä Vito Žuraj: INNEN: kuorolle ja instrumenteille säveltämisestä
Vito Žuraj puhuu uudesta teoksestaan INNEN sekakuorolle ja soitinyhtyeelle Händl Klausin librettoon sekä toisesta samankaltaisille voimille sävelletystä teoksesta Der Verwandler sekakuorolle ja orkesterille. Teoksen kantaesittävät lauantaina 15.2. Musica nova -festivaalilla Helsingin kamarikuoro ja freiburgilainen Ensemble Reserche Nils Schweckendiekin johtamana.
Žuraj’n tuotantoa leimaavat voimakkaat ja huolella viimeistellyt sävellykset, joihin usein sisältyy näyttämöllisiä elementtejä tai tilallisen äänen konsepteja. Hän on sävellyksen ja musiikinteorian professori Ljubljanan yliopiston musiikkiakatemiassa.
Luennon kieli on englanti.
Torstai 27.2.2025, Maija Hynninen
Musica nova -säveltäjä Maija Hynninen: Urkuja ja tietotekniikkaa
Maija Hynninen puhuu Musica nova -festivaalilla 8.2. kantaesityksensä saavasta uudesta teoksestaan midilaajennetuille Musiikkitalon uruille sekä tulevasta urkukonsertostaan. Hän esittelee erityisesti tietotekniikkaa hyödyntäviä työtapajoaan, kuten tietokoneavusteista orkestrointia.
Hynnisellä on sävellyksen tohtorintutkinto UC Berkeley-yliopistosta. Tätä ennen hän opiskeli muun muassa Sibelius-akatemiassa Paavo Heinisen johdolla sekä IRCAMissa. Hänen teoksiaan on esitetty lukuisilla festivaaleilla ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa.
Lisätiedot: Niilo Tarnanen, niilo.tarnanen@uniarts.fi
Muista myös Musica nova -vieras Enno Poppen haastattelu lauantaina 15.2. klo 12 Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisalissa (Pohjoinen rautatiekatu 9, 2. krs). Haastattelijana Jarkko Hartikainen.
Muutokset ovat mahdollisia.
Tapahtuman liput ovat myynnissä Musiikkitalon omassa lippukaupassa verkossa, lipunmyyntipisteessä sekä puhelinpalvelussa (puh. 0600 411 101, avoinna arkisin klo 9–15, puhelun hinta 0,99 e/min + pvm/mpm). Lipunmyynnin asiakaspalvelupiste Musiikkitalossa on avoinna arkisin klo 13–18 sekä konserttia edeltävän tunnin ajan. Verkkokauppa on avoinna vuorokauden ympäri.
Ryhmäliput konsertteihin voit varata tällä lomakkeella. Ryhmän minimikoko on 10–20 henkilöä konsertista riippuen.
Musiikkitalon ryhmämyynti ei tee varauksia ilmaistapahtumiin eikä orkesterien kenraaliharjoituksiin.
Maistuisiko väliajalla lasi kuohuvaa, kuppi kuumaa tai pientä purtavaa? Ennakkotilaamalla väliaikatarjoilut säästyt jonottamiselta ja väliajan koittaessa voit istua valmiiksi katettuun pöytään.
Jos haluat herkutella rauhassa jo ennen konserttia, valitse Preludi-buffet! Runsas herkkupöytä on katettuna ennen konsertteja klo 17.30–19.00. Vaihtuva valikoima sisältää pieniä suolaisia ja makeita herkkuja sekä kahvia tai teetä.
Keskeisempää sijaintia on vaikea löytää: lähes kaikki julkiset kulkuvälineet tulevat aivan viereemme. Kaikilla sisäänkäynneillä on ympärivuotiset pyöräparkit. Lähimmästä Aimo Park Finlandia -parkkihallista pääsee kuivin jaloin suoraan hissillä aulaamme.
Musiikkitalo on esteetön ja kynnyksetön.
Konserttisalissa esteettömät paikat ja pyörätuolipaikat sijaitsevat permannon ylätasanteella lähellä sisäänkäyntejä. Valtaosaan tapahtumista on saatavissa maksuttomia avustajapaikkoja.
Konserttisalissa muille kun esteettömille paikoille on jyrkät portaat. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7.
Jokaisessa kerroksessa on esteetön wc. Opasteemme ja porraskaiteemme ovat kohomerkittyjä, ja lattioissa kulkevat ohjauslistat. Induktiosilmukat ovat käytössä kaikissa saleissa. Opaskoirat ovat tervetulleita taloon.
Konserttisali
Lippusi paikkamerkinnästä näet reitin paikallesi. Ovinumero kertoo, mistä ovesta sinun tulee saapua saliin, ja katsomot on merkitty kirjaimin. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäyntien tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle ennestään tuttu: henkilökuntamme ohjaa sinut oikeaan katsomoon.
Huomioithan, että Konserttisalin portaat ovat jyrkät ja sali syvä. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7. Portaita on eniten paikoille, jotka sijaitsevat lähimpänä lavaa.
Camerata, Sonore ja Black Box
Rivinumeron avulla suunnistat numeroidulle istuimellesi katsomossa. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäynnin tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle tuttu: ovihenkilökuntamme ohjaa sinut paikallesi. Jos lipussasi lukee numeroimaton katsomo, voit valita paikkasi vapaasti.
Katsomokartat
Voit tutustua saliin jo ennalta lataamalla katsomokartan:
Naulakko
Ulkovaatteet ja suuret kantamukset on jätettävä naulakkoon. Vartioitu vaatesäilytys sisältyy lipun hintaan, eli erillistä naulakkomaksua ei veloiteta.
Myöhästyminen
Myöhästyneet pääsevät sisään useimmiten seuraavilla taputuksilla tai viimeistään väliajalla.
Kuvaaminen
Itse konserttia ei pääsääntöisesti saa kuvata, mutta ennen konserttia, taputuksilla ja konsertin jälkeen kuvaaminen on sallittua. Konserttijärjestäjällä saattaa olla omia tarkempia ohjeistuksia.
Pukeutuminen
Musiikkitalossa ei ole yhtikäs mitään pukeutumisohjeistusta, vaan olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet. Vältä kuitenkin voimakasta hajusteiden käyttöä, jotta myös astmaatikot ja hajusteyliherkät voivat nauttia konsertista. Musiikkitalon konserttisalien lattiat ovat herkkiä naarmuuntumiselle. Tästä syystä saleihin ei saa tulla nastakengillä.