Jörg Widmann, kapellimestari ja klarinettisolisti

Anton Weber: Klarinettikonsertto nro 1 f-molli
Jörg Widmann: Con brio
Jörg Widmann: Fantasia sooloklarinetille
Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 5 D-duuri ”Uskonpuhdistus”

Ennen konserttia klo 18 Alalämpiö:
Meet the Composer: Jörg Widmann

Thomas Adèsin tai Esa-Pekka Salosen tapaan saksalainen Jörg Widmann kuuluu niihin muusikoihin, joiden uralla luova ja esittävä työ kietoutuvat toisiinsa. Paitsi kapellimestari ja klarinetisti, hän on myös soitetuimpia nykysäveltäjiä. Solistina ja säveltäjänä hän on meille entuudestaan tuttu, mutta kapellimestarina hän vierailee nyt ensimmäistä kertaa.

Widmannin säveltäminen alkoi tarpeesta tallentaa hyvät improvisaatiot. Ylös kirjaaminen johti kokeiluihin ja teknisten rajojen koetteluun. Tästä on seurausta mm. nuoruudenteos Fantasie.

Esitysten määrässä Con brio on hitti, kaikki tuntuvat haluavan kuulla sen. Teos perustuu Beethovenin suosimalle instrumentaatiolle ja kiinnittyy siten johonkin hyvin tuttuun. Soittajilleen teos on vaativa. Säveltäjän mukaan se on vaikea johdettava jopa hänelle itselleen.

Felix Mendelssohn, juutalaistaustainen ja protestanttiseen uskoon kastettu, sävelsi sinfonian nro 5 reformaation 300-vuotisjuhlaan, missä teosta ei kuitenkaan kuultu. On onni, että sinfonia säilyi säveltäjän itsensä vähättelyltä. Teoksella on ansaittu paikka sinfoniakirjallisuudessa.

Alkaen 10,50 € 25 € / 10,50 €

Kahvi ja avec?

Radion sinfoniaorkesteri

Verkkosivut

Alkaen 25 € / 10,50 €

Osta liput

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut