Arvioitu kesto

2 h 30 min., ei väliaikaa

Järjestäjä

Uteliaat muusikot ry

Tulkinnanvaraista-foorumi vierailee Musiikkitalossa ja tuo esille Morton Feldmanin huojuvan, monimerkityksellisen ja kauniin myöhäisteoksen.

Morton Feldman kuuluu 1900-luvun omaäänisimpiin säveltäjiin, jonka tuotanto asettuu osaksi John Cagen inspiroimaa ei-retorista uuden musiikin perinnettä. Kerronnallisuuden ja eleellisyyden sijaan keskeistä on sävellyksen pintarakenteet ja soinnin materiaalisuus.

Kuten Samuel Beckettin kirjallisuus ja Mark Rothkon maalaustaide, Feldmanin musiikki elää väleissä ja reunoilla. Jatkuvassa huojunnan, väreilyn ja monimerkityksellisyyden tilassa ovat niin näennäisen toisteiset rytmit kuin jälkitonaalinen harmoniakenttä.

Feldmanin myöhäisteosten kompositiossa mittakaava korvaa muodon. Vuonna 1985 sävelletyn teoksen ”Violin and String Quartet” kesto on kaksi tuntia ja viisitoista minuuttia, ja se esitetään tauotta. Musiikkitalon Organo-salissa soittavat Mieko Kanno, Jukka Rantamäki, Pasi Eerikäinen, Pisku Ristiluoma ja Juho Laitinen.

Konsertti on osa avantgardemusiikkia esillä pitävän Tulkinnanvaraista-foorumin toimintaa, ja se toteutetaan Musiikkitalon säätiön tuella.

Facebook-tapahtuma