Arvioitu kesto
2 h, sis. väliajan
Järjestäjä
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin syyskauden toinen konsertti
Syyskauden toisessa konsertissa kapellimestarina vierailee Royal Conservatoire of Scotlandin orkesterinjohdon professori Martyn Brabbins.
Brabbins on yli kolmenkymmenen vuoden ajan ollut brittiläisen musiikin eturintamassa urallaan, joka on vienyt hänet BBC Scottish Symphony Orchestrasta ja Royal Flemish Philharmonicista Kiroviin, La Scalaan sekä Englannin kansallisoopperan musiikkijohtajaksi vuosina 2016–2023.
Konsertin ensimmäisellä puoliskolla kuullaan Elgarin ja Vaughan Williamsin maagista musiikkia. William Waltonin ensimmäinen sinfonia on virtuoosimainen teos, joka ensimmäisestä tahdistaan alkaen välittää aistillisen intohimon tulivuorenpurkauksenomaista voimaa.
Tuubakonserton solisti Jack Archibald on valittu opiskelijoiden joukosta koesoitolla.
Esiintyjät
- Martyn Brabbins, kapellimestari
- Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri
- Jack Archibald, tuba
Ohjelma
- Elgar
- Vaughan Williams
- Walton
Lisätiedot: Anna Rombach, anna.rombach@uniarts.fi
Martyn Brabbinsin vierailu on osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Royal Conservatoire of Scotlandin (Glasgow, UK) vuonna 2021 alkanutta ja vuoden 2025 loppuun päättyvää orkesterikoulutuksen kehittämiseen keskittyvää yhteistyöprojektia. Projektin kautta olemme halunneet tarjota opiskelijoillemme monipuolisia ja kansainvälisiä oppimiskokemuksia, kehittää oppilaitosten pysyvämpää strategista kumppanuutta sekä tuoda näkyvyyttä suomalaiselle taiteen koulutukselle ja vahvalle musiikkikulttuurille.
Projektin aikana Sibelius-Akatemian ja Royal Conservatoire of Scotlandin opiskelijoita ja opettajia on osallistunut erilaisiin opintojaksoihin sekä Helsingissä että Glasgow´ssa.
Hanketta rahoittaa Jane ja Aatos Erkon säätiö.
Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri
Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri on ollut jo vuodesta 1916 suomalaisten orkesterimuusikoiden koulutuksen selkäranka, jonka näyttävissä produktioissa akatemian nuoret kapellimestarit ja solistit saavat tilaisuuden esitellä taitojaan. Sinfoniaorkesterin kotisali on Musiikkitalon konserttisali ja se vierailee säännöllisesti myös muissa saleissa sekä kotimaassa että ulkomailla. Orkesterin koulutuksellisesta sisällöstä vastaa orkesterikoulutuksen professori Sakari Oramo.
Mannerheimintien peruskorjaus
Peruskorjauksen aikana kulku Musiikkitalolle Mannerheimintien suunnasta hankaloituu. Suosittelemme varaamaan saapumiseen riittävästi aikaa ja käyttämään mahdollisuuksien mukaan Kansalaistorin puoleista sisäänkäyntiä. Tämän hetken tiedon mukaan Mannerheimintien sisäänkäynti pysyy myös käytössä koko remontin ajan, mutta jalankulkureitit voivat olla ajoittain haastavia.
Suosittelemme seuraamaan tietyömaan virallisia tiedotuskanavia, joista löytyy ajantasaisin tieto.
Tapahtuman liput ovat myynnissä Musiikkitalon omassa lippukaupassa verkossa, lipunmyyntipisteessä sekä puhelinpalvelussa (puh. 0600 411 101, avoinna arkisin klo 9–15, puhelun hinta 0,99 e/min + pvm/mpm). Lipunmyynnin asiakaspalvelupiste Musiikkitalossa on avoinna arkisin klo 13–18 sekä konserttia edeltävän tunnin ajan. Verkkokauppa on avoinna vuorokauden ympäri.
Ryhmäliput konsertteihin voit varata tällä lomakkeella. Ryhmän minimikoko on 10–20 henkilöä konsertista riippuen.
Musiikkitalon ryhmämyynti ei tee varauksia ilmaistapahtumiin eikä orkesterien kenraaliharjoituksiin.
Maistuisiko väliajalla lasi kuohuvaa, kuppi kuumaa tai pientä purtavaa? Ennakkotilaamalla väliaikatarjoilut säästyt jonottamiselta ja väliajan koittaessa voit istua valmiiksi katettuun pöytään.
Jos haluat herkutella rauhassa jo ennen konserttia, valitse Preludi-buffet! Runsas herkkupöytä on katettuna ennen konsertteja klo 17.30–19.00. Vaihtuva valikoima sisältää pieniä suolaisia ja makeita herkkuja sekä kahvia tai teetä.
Keskeisempää sijaintia on vaikea löytää: lähes kaikki julkiset kulkuvälineet tulevat aivan viereemme. Kaikilla sisäänkäynneillä on ympärivuotiset pyöräparkit. Lähimmästä Aimo Park Finlandia -parkkihallista pääsee kuivin jaloin suoraan hissillä aulaamme.
Musiikkitalo on esteetön ja kynnyksetön.
Konserttisalissa esteettömät paikat ja pyörätuolipaikat sijaitsevat permannon ylätasanteella lähellä sisäänkäyntejä. Valtaosaan tapahtumista on saatavissa maksuttomia avustajapaikkoja.
Konserttisalissa muille kun esteettömille paikoille on jyrkät portaat. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7.
Jokaisessa kerroksessa on esteetön wc. Opasteemme ja porraskaiteemme ovat kohomerkittyjä, ja lattioissa kulkevat ohjauslistat. Induktiosilmukat ovat käytössä kaikissa saleissa. Opaskoirat ovat tervetulleita taloon.
Konserttisali
Lippusi paikkamerkinnästä näet reitin paikallesi. Ovinumero kertoo, mistä ovesta sinun tulee saapua saliin, ja katsomot on merkitty kirjaimin. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäyntien tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle ennestään tuttu: henkilökuntamme ohjaa sinut oikeaan katsomoon.
Huomioithan, että Konserttisalin portaat ovat jyrkät ja sali syvä. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7. Portaita on eniten paikoille, jotka sijaitsevat lähimpänä lavaa.
Camerata, Sonore ja Black Box
Rivinumeron avulla suunnistat numeroidulle istuimellesi katsomossa. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäynnin tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle tuttu: ovihenkilökuntamme ohjaa sinut paikallesi. Jos lipussasi lukee numeroimaton katsomo, voit valita paikkasi vapaasti.
Katsomokartat
Voit tutustua saliin jo ennalta lataamalla katsomokartan:
Naulakko
Ulkovaatteet ja suuret kantamukset on jätettävä naulakkoon. Vartioitu vaatesäilytys sisältyy lipun hintaan, eli erillistä naulakkomaksua ei veloiteta.
Myöhästyminen
Myöhästyneet pääsevät sisään useimmiten seuraavilla taputuksilla tai viimeistään väliajalla.
Kuvaaminen
Itse konserttia ei pääsääntöisesti saa kuvata, mutta ennen konserttia, taputuksilla ja konsertin jälkeen kuvaaminen on sallittua. Konserttijärjestäjällä saattaa olla omia tarkempia ohjeistuksia.
Pukeutuminen
Musiikkitalossa ei ole yhtikäs mitään pukeutumisohjeistusta, vaan olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet. Vältä kuitenkin voimakasta hajusteiden käyttöä, jotta myös astmaatikot ja hajusteyliherkät voivat nauttia konsertista. Musiikkitalon konserttisalien lattiat ovat herkkiä naarmuuntumiselle. Tästä syystä saleihin ei saa tulla nastakengillä.