Arvioitu kesto
8 h
Järjestäjä
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Pyydämme esitysehdotuksia vuoden 2025 SibA-tutkimuspäiville, joiden teemana on tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan etiikka.
Esitelmäkutsu
Pyydämme esitysehdotuksia vuoden 2025 SibA-tutkimuspäiville, joiden teemana on tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan etiikka.
Tutkimuspäivät on tarkoitettu Sibelius-Akatemian ja Taideyliopiston tohtoritutkijoille, tutkimushenkilökunnalle ja opiskelijoille sekä teemasta kiinnostuneille ulkopuolisille tutkijoille ja käytännön toimijoille.
Tämänvuotisten tutkimuspäivien teemana on tutkimuksen ja taiteen tekemisen etiikka, mutta mahdollisimman laajasti ymmärrettynä – teemana, joka liittyy väistämättä sekä suoraan työhömme taiteilijoina ja tutkijoina että myös asiana, joka ympäröi meitä työssämme tutkimuksen konventioihin, instituutioihin ja käytäntöihin sulautuneina. Tutkimuksessa etiikkaa ei voi paeta. Teoreettisten näkökulmien ja tutkimusmenetelmien valintaan vaikuttavat aina eettiset ohjeet ja vaatimukset. Tutkimus perustuu aina aiempaan tutkimukseen, ja näin ollen kollegojemme aikaisemman työn tunnustaminen on viime kädessä eettinen velvollisuus. Samoin taiteellisella käytännöllä on aina eettisiä ulottuvuuksia, joita edustavat esimerkiksi ne velvoitteet ja vastuut, joita taiteilijalla katsotaan olevan suhteessa yleisöönsä, säveltäjäänsä, historialliseen kontekstiinsa – tai taidetta tekevään omaan minään.
Vuonna 2025 järjestettävät tutkimuspäivät kutsuvat pohtimaan ja jakamaan työtäsi, ajatteluasi ja taiteen tekemistäsi tällaisesta näkökulmasta. Suoraan tutkimuksen ja taiteellisen työn eettisiä motiiveja tai sisältöä koskevien pohdintojen lisäksi toivotamme tervetulleiksi myös puheenvuoroja kaikilta taiteellisen tai tieteellisen tutkimuksen aloilta. Toivotamme tervetulleiksi myös puheenvuoroja, joissa keskustellaan akuuteista kysymyksistä, ongelmista, yllätyksistä ja katkoksista, joita olette kohdanneet työssänne. Kaikki tämä edistää hedelmällistä vuoropuhelua, tiedeyhteisön rakentamista sekä kriittisen ajattelun ja tutkimuksen hyvinvointia. Mikään näistä ei ole itsestäänselvyys nykyisessä yhteiskunnallisessa ja poliittisessa ilmapiirissä.
Näiden esitelmien lisäksi seminaarin ohjelmaan kuuluu Keynote-esitelmiä, asiantuntijapaneeleita ja erityinen verkostoitumisvierailu, joista ilmoitetaan myöhemmin. Tutkimuspäivien kielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.
Ehdotusten viimeinen jättöpäivä on 27. tammikuuta 2025.
Tutkimuspäiviin voi osallistua kolmella eri esitysformaatilla:
- Esitelmä (15 minuuttia + kysymyksiä ja keskustelua)
- Luentoresitaali (25 minuuttia + kysymyksiä ja keskustelua): Luentoresitaali, joka sisältää sekä puheosuuden että taiteellisen osion
- Lyhyt esitys (5 minuuttia + kysymyksiä ja keskustelua)
Esityksen muoto ja tyyli on vapaa. Luovat esitysratkaisut ovat tervetulleita.
Lähetä ilmoittautumisesi sähköpostilla osoitteeseen siba.researchdays@uniarts.fi viimeistään 27. tammikuuta 2025. Sähköpostiin tarvitaan seuraavat tiedot:
- Nimesi
- Esityksen tyyppi
- Tohtorikoulu/Yliopisto
- Esityksen/luentoresitaalin otsikko
- Tiivistelmä (enintään 300 sanaa)
- Lyhyt esittäjän BIO (enintään 200 sanaa).
- Luettelo tarvittavasta esitystekniikasta/soittimista
- Maininta, jos et halua esityksesi tallentamista
Hyväksymisestä ilmoitetaan ja ilmoittautuminen avataan 7. helmikuuta mennessä.
Lopullinen ohjelma julkistetaan helmikuussa.
Lisätietoja
Markus Mantere, SRD 2025:n järjestäjätiimin johtaja.
040 710 4339
Järjestelyryhmä
- Spiros Delegos
- Markus Mantere
- Esa Onttonen
- Marc Sabat
Tapahtuman liput ovat myynnissä Musiikkitalon omassa lippukaupassa verkossa, lipunmyyntipisteessä sekä puhelinpalvelussa (puh. 0600 411 101, avoinna arkisin klo 9–15, puhelun hinta 0,99 e/min + pvm/mpm). Lipunmyynnin asiakaspalvelupiste Musiikkitalossa on avoinna arkisin klo 13–18 sekä konserttia edeltävän tunnin ajan. Verkkokauppa on avoinna vuorokauden ympäri.
Ryhmäliput konsertteihin voit varata tällä lomakkeella. Ryhmän minimikoko on 10–20 henkilöä konsertista riippuen.
Musiikkitalon ryhmämyynti ei tee varauksia ilmaistapahtumiin eikä orkesterien kenraaliharjoituksiin.
Maistuisiko väliajalla lasi kuohuvaa, kuppi kuumaa tai pientä purtavaa? Ennakkotilaamalla väliaikatarjoilut säästyt jonottamiselta ja väliajan koittaessa voit istua valmiiksi katettuun pöytään.
Jos haluat herkutella rauhassa jo ennen konserttia, valitse Preludi-buffet! Runsas herkkupöytä on katettuna ennen konsertteja klo 17.30–19.00. Vaihtuva valikoima sisältää pieniä suolaisia ja makeita herkkuja sekä kahvia tai teetä.
Keskeisempää sijaintia on vaikea löytää: lähes kaikki julkiset kulkuvälineet tulevat aivan viereemme. Kaikilla sisäänkäynneillä on ympärivuotiset pyöräparkit. Lähimmästä Aimo Park Finlandia -parkkihallista pääsee kuivin jaloin suoraan hissillä aulaamme.
Musiikkitalo on esteetön ja kynnyksetön.
Konserttisalissa esteettömät paikat ja pyörätuolipaikat sijaitsevat permannon ylätasanteella lähellä sisäänkäyntejä. Valtaosaan tapahtumista on saatavissa maksuttomia avustajapaikkoja.
Konserttisalissa muille kun esteettömille paikoille on jyrkät portaat. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7.
Jokaisessa kerroksessa on esteetön wc. Opasteemme ja porraskaiteemme ovat kohomerkittyjä, ja lattioissa kulkevat ohjauslistat. Induktiosilmukat ovat käytössä kaikissa saleissa. Opaskoirat ovat tervetulleita taloon.
Konserttisali
Lippusi paikkamerkinnästä näet reitin paikallesi. Ovinumero kertoo, mistä ovesta sinun tulee saapua saliin, ja katsomot on merkitty kirjaimin. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäyntien tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle ennestään tuttu: henkilökuntamme ohjaa sinut oikeaan katsomoon.
Huomioithan, että Konserttisalin portaat ovat jyrkät ja sali syvä. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7. Portaita on eniten paikoille, jotka sijaitsevat lähimpänä lavaa.
Camerata, Sonore ja Black Box
Rivinumeron avulla suunnistat numeroidulle istuimellesi katsomossa. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäynnin tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle tuttu: ovihenkilökuntamme ohjaa sinut paikallesi. Jos lipussasi lukee numeroimaton katsomo, voit valita paikkasi vapaasti.
Katsomokartat
Voit tutustua saliin jo ennalta lataamalla katsomokartan:
Naulakko
Ulkovaatteet ja suuret kantamukset on jätettävä naulakkoon. Vartioitu vaatesäilytys sisältyy lipun hintaan, eli erillistä naulakkomaksua ei veloiteta.
Myöhästyminen
Myöhästyneet pääsevät sisään useimmiten seuraavilla taputuksilla tai viimeistään väliajalla.
Kuvaaminen
Itse konserttia ei pääsääntöisesti saa kuvata, mutta ennen konserttia, taputuksilla ja konsertin jälkeen kuvaaminen on sallittua. Konserttijärjestäjällä saattaa olla omia tarkempia ohjeistuksia.
Pukeutuminen
Musiikkitalossa ei ole yhtikäs mitään pukeutumisohjeistusta, vaan olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet. Vältä kuitenkin voimakasta hajusteiden käyttöä, jotta myös astmaatikot ja hajusteyliherkät voivat nauttia konsertista. Musiikkitalon konserttisalien lattiat ovat herkkiä naarmuuntumiselle. Tästä syystä saleihin ei saa tulla nastakengillä.