Arvioitu kesto

2 h

Järjestäjä

Radion sinfoniaorkesteri

Nicholas Collon, kapellimestari Louise Alder, sopraano Kazutaka Morita, patarummut Richard Ayres: ”No. 57 (K’s Strange Day)” timpanille ja orkesterille, kantaesitys (Ylen tilaus) Richard Strauss: Neljä laulua op. 27 Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 5 d-molli op. 47 Ennen illan konserttia klo 18 Alalämpiö: New work! Composer Richard Ayres presents Richard Ayresin mielestä patarummunsoittaja on ”puoliksi muusikko, […]

Nicholas Collon, kapellimestari
Louise Alder, sopraano
Kazutaka Morita, patarummut

Richard Ayres: ”No. 57 (K’s Strange Day)” timpanille ja orkesterille, kantaesitys (Ylen tilaus)
Richard Strauss: Neljä laulua op. 27
Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 5 d-molli op. 47

Ennen illan konserttia klo 18 Alalämpiö:
New work! Composer Richard Ayres presents

Richard Ayresin mielestä patarummunsoittaja on ”puoliksi muusikko, puoliksi velho”: hän istuu maagisena hahmona yksin orkesterin takana valtavine patoineen. K’s Strange Day on sävelletty RSO:n lyömäsoittajalle Kazutaka Moritalle. Erityinen päivä oli mielessä myös Richard Straussilla, kun hän antoi neljä lauluaan op. 27 häälahjaksi Pauline-vaimolleen. Teksteissä on kyse rakkaudesta ja intohimosta mutta myös sisäisen rauhan tavoittelusta.

Varmasti mieleenpainuva päivä oli myös kuulijoilla, jotka todistivat Dmitri Shostakovitshin viidennen sinfonian kantaesitystä. Moni heistä itki avoimesti, ja liikuttuneelle säveltäjälle osoitettiin suosiota 40 minuutin ajan. Sinfonia on sittemmin noussut ajattomaksi inhimillisen voiman symboliksi.