Arvioitu kesto
1 h 30 min., sis. väliajan
Järjestäjä
Sointi Jazz Orchestra ry
Jazzorkesterin ja kamarikuoron yhdistävässä kantaesityskonsertissa kuullaan uudet teokset viideltä eri taustasta tulevalta säveltäjältä.
“Utopia = mahdoton haavekuvitelma; haaveellinen (maailmanparannus)suunnitelma; jonkin aatteen mukainen (toteutumaton) ihanneyhteiskunta” -Kielitoimiston sanakirja
Uusista avauksista ja kiinnostavista konserttikokonaisuuksista tunnetut Sointi Jazz Orchestra ja tuore Grammy- ja Emma-voittaja Helsingin kamarikuoro yhdistyvät uudessa Utopia-esityksessä!
Utopia-kantaesityskonsertissa kuullaan uusia sävellyksiä viideltä eri taustasta tulevalta suomalaiselta säveltäjältä, jotka ovat kirjoittaneet teoksensa juuri tälle esiintyjäjoukolle yhteisen teeman pohjalta. Sävellyksistä vastaavat Antti Auvinen, Markus Fagerudd, Anna-Mari Kähärä, Mikko Sarvanne ja Selma Savolainen.
Utopia-kiertueen konsertit järjestetään 21.11. Tampereella, 23.11. Helsingissä ja 24.11. Kuopiossa. Konserttien kapellimestarina toimii Atso Almila.
Sointi Jazz Orchestra on innovatiivinen 17-henkinen kokoonpano, joka on 10-vuotisen historiansa aikana tottunut esittämään uusia sille räätälöityjä kokonaisuuksia. Yhtyeen ainutlaatuinen soundi syntyy sen epätavallisesta vaihtosoittimia hyödyntävästä instrumentaatiosta. Sointi Jazz Orchestran konserttien solisteina on vieraillut omaäänisiä kansainvälisiä ja kotimaisia artisteja, kuten Mathias Eick, Anders Jormin, Aili Ikonen, Marius Neset, Maria Faust, Matti Johannes Koivu, Aili Järvelä ja Juhani Aaltonen. Yhtye on julkaissut viisi studioalbumia, joista Kolibri (2020) oli ehdolla vuoden 2022 Teosto-palkinnon saajaksi.
Helsingin kamarikuoro perustettiin vuonna 1962 Radion kamarikuorona, ja se otti käyttöön nykyisen nimensä vuonna 2005. Kuoron monipuolinen ohjelmisto pitää sisällään musiikkia renessanssista nykypäivään ja kuoro on erityisen arvostettu työstään uuden musiikin parissa. Helsingin kamarikuoro esiintyy usein festivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja tekee yhteistyötä sinfoniaorkestereiden, vanhan musiikin kokoonpanojen sekä uuden musiikin yhtyeiden kanssa. Helsingin kamarikuoro on julkaissut lukuisia äänitteitä, ja voittanut niillä Grammy- ja Emma-palkinnot. Kuoron konsertteja esitetään säännöllisesti radiossa ja televisiossa, ja se on esiintynyt myös ARTE-kanavan sekä European Broadcasting Unionin tuotannoissa. Viime aikoina kuoro on esiintynyt kiertueella Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Belgiassa, Alankomaissa, Puolassa ja Pohjoismaissa.
Tapahtuman liput ovat myynnissä Musiikkitalon omassa lippukaupassa verkossa, lipunmyyntipisteessä sekä puhelinpalvelussa (puh. 0600 411 101, avoinna arkisin klo 9–15, puhelun hinta 0,99 e/min + pvm/mpm). Lipunmyynnin asiakaspalvelupiste Musiikkitalossa on avoinna arkisin klo 13–18 sekä konserttia edeltävän tunnin ajan. Verkkokauppa on avoinna vuorokauden ympäri.
Ryhmäliput konsertteihin voit varata tällä lomakkeella. Ryhmän minimikoko on 10–20 henkilöä konsertista riippuen.
Musiikkitalon ryhmämyynti ei tee varauksia ilmaistapahtumiin eikä orkesterien kenraaliharjoituksiin.
Maistuisiko väliajalla lasi kuohuvaa, kuppi kuumaa tai pientä purtavaa? Ennakkotilaamalla väliaikatarjoilut säästyt jonottamiselta ja väliajan koittaessa voit istua valmiiksi katettuun pöytään.
Jos haluat herkutella rauhassa jo ennen konserttia, valitse Preludi-buffet! Runsas herkkupöytä on katettuna ennen konsertteja klo 17.30–19.00. Vaihtuva valikoima sisältää pieniä suolaisia ja makeita herkkuja sekä kahvia tai teetä.
Keskeisempää sijaintia on vaikea löytää: lähes kaikki julkiset kulkuvälineet tulevat aivan viereemme. Kaikilla sisäänkäynneillä on ympärivuotiset pyöräparkit. Lähimmästä Aimo Park Finlandia -parkkihallista pääsee kuivin jaloin suoraan hissillä aulaamme.
Musiikkitalo on esteetön ja kynnyksetön.
Konserttisalissa esteettömät paikat ja pyörätuolipaikat sijaitsevat permannon ylätasanteella lähellä sisäänkäyntejä. Valtaosaan tapahtumista on saatavissa maksuttomia avustajapaikkoja.
Konserttisalissa muille kun esteettömille paikoille on jyrkät portaat. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7.
Jokaisessa kerroksessa on esteetön wc. Opasteemme ja porraskaiteemme ovat kohomerkittyjä, ja lattioissa kulkevat ohjauslistat. Induktiosilmukat ovat käytössä kaikissa saleissa. Opaskoirat ovat tervetulleita taloon.
Konserttisali
Lippusi paikkamerkinnästä näet reitin paikallesi. Ovinumero kertoo, mistä ovesta sinun tulee saapua saliin, ja katsomot on merkitty kirjaimin. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäyntien tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle ennestään tuttu: henkilökuntamme ohjaa sinut oikeaan katsomoon.
Huomioithan, että Konserttisalin portaat ovat jyrkät ja sali syvä. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7. Portaita on eniten paikoille, jotka sijaitsevat lähimpänä lavaa.
Camerata, Sonore ja Black Box
Rivinumeron avulla suunnistat numeroidulle istuimellesi katsomossa. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäynnin tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle tuttu: ovihenkilökuntamme ohjaa sinut paikallesi. Jos lipussasi lukee numeroimaton katsomo, voit valita paikkasi vapaasti.
Katsomokartat
Voit tutustua saliin jo ennalta lataamalla katsomokartan:
Naulakko
Ulkovaatteet ja suuret kantamukset on jätettävä naulakkoon. Vartioitu vaatesäilytys sisältyy lipun hintaan, eli erillistä naulakkomaksua ei veloiteta.
Myöhästyminen
Myöhästyneet pääsevät sisään useimmiten seuraavilla taputuksilla tai viimeistään väliajalla.
Kuvaaminen
Itse konserttia ei pääsääntöisesti saa kuvata, mutta ennen konserttia, taputuksilla ja konsertin jälkeen kuvaaminen on sallittua. Konserttijärjestäjällä saattaa olla omia tarkempia ohjeistuksia.
Pukeutuminen
Musiikkitalossa ei ole yhtikäs mitään pukeutumisohjeistusta, vaan olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet. Vältä kuitenkin voimakasta hajusteiden käyttöä, jotta myös astmaatikot ja hajusteyliherkät voivat nauttia konsertista. Musiikkitalon konserttisalien lattiat ovat herkkiä naarmuuntumiselle. Tästä syystä saleihin ei saa tulla nastakengillä.