Arvioitu kesto
1 h 15 min., ei väliaikaa
Järjestäjä
Suomen Solistiyhdistys - Finlands Solistförening r.y.
Suomen Solistiyhdistyksen Klang-konsertti on uuden musiikin juhlaa: kolme suomalaisen nykysäveltäjän teosta ja peräti neljä kantaesitystä!
Juha T. Koskisen Jaman-Pahta – vaellusteos on alun perin suunniteltu esitettäväksi ulkona luonnossa, mutta se toimii yhtä lailla konserttisalissa, jossa se nyt saa kantaesityksensä. Teos tuo yhteen eri kulttuureja, taidemuotoja ja elementtejä. Sen teksti pohjaa 1200-luvun japanilaiseen näytelmään sekä Carl von Linnén Pohjois-Lapin tutkimusmatkan kirjoituksiin 1700-luvulta. Esittäjinä ovat Charlotta Hagfors, laulu, Lauri Sallinen, klarinetti, Janne Valkeajoki, harmonikka ja Lauri Pekkarinen, lyömäsoittimet.
Juulia Salo ja Eija Kankaanranta kantaesittävät konserttikanteleilla Asta Hyvärisen teoksen Loss-Find/No One uuden version kahdelle kanteleelle sekä Matilda Seppälän sävellyksen Mitäs jos, joka kieppuu kuviotoistojen ja glissandojen maailmassa haastaen soittajat hyppäämään myös graafisen notaation vietäväksi.
Konsertin neljäs kantaesitys on Otherhood, nuoren latvialaisamerikkalaisen Eugene Birmanin uusi teos kahdelle laulajalle, pianolle ja bluetooth-kaiuttimille Taneli Viljasen tekstiin. Laulusarjan tulkitsevat Martti Anttila, tenori, Iris Oja, mezzosopraano ja Anna Kuvaja, piano. Viljasen teksti käsittelee sukupuolivähemmistöön kuulumiseen liittyviä näkymättömyyden kokemuksia ja pohtii yleisemminkin vierautta ilmiönä.
Ohjelma:
Juha T. Koskinen: Jaman-Pahta – vaellusteos (2023), kantaesitys
1. Johdanto
2. Tunturi
3. Taivas
4. Virta
5. Epilogi
Matilda Seppälä: Mitäs jos (2022), kantaesitys
Asta Hyvärinen: Loss-Find/No One (2015/2024), kantaesitys
Eugene Birman: Otherhood (2022) laulusarja kahdelle laulajalle, pianolle ja bluetooth-kaiuttimille Taneli Viljasen tekstiin, kantaesitys
Esiintyjät:
Lauri Sallinen, klarinetti
Charlotta Hagfors, folk-laulu
Janne Valkeajoki, harmonikka
Lauri Pekkarinen, lyömäsoittimet
Juulia Salo, konserttikantele
Eija Kankaanranta, konserttikantele
Martti Anttila, tenori
Iris Oja, mezzosopraano
Anna Kuvaja, piano
Tapahtuman liput ovat myynnissä Musiikkitalon omassa lippukaupassa verkossa, lipunmyyntipisteessä sekä puhelinpalvelussa (puh. 0600 411 101, avoinna arkisin klo 9–15, puhelun hinta 0,99 e/min + pvm/mpm). Lipunmyynnin asiakaspalvelupiste Musiikkitalossa on avoinna arkisin klo 13–18 sekä konserttia edeltävän tunnin ajan. Verkkokauppa on avoinna vuorokauden ympäri.
Ryhmäliput konsertteihin voit varata tällä lomakkeella. Ryhmän minimikoko on 10–20 henkilöä konsertista riippuen.
Musiikkitalon ryhmämyynti ei tee varauksia ilmaistapahtumiin eikä orkesterien kenraaliharjoituksiin.
Maistuisiko väliajalla lasi kuohuvaa, kuppi kuumaa tai pientä purtavaa? Ennakkotilaamalla väliaikatarjoilut säästyt jonottamiselta ja väliajan koittaessa voit istua valmiiksi katettuun pöytään.
Jos haluat herkutella rauhassa jo ennen konserttia, valitse Preludi-buffet! Runsas herkkupöytä on katettuna ennen konsertteja klo 17.30–19.00. Vaihtuva valikoima sisältää pieniä suolaisia ja makeita herkkuja sekä kahvia tai teetä. Buffetin ostaja saa myös juomia edullisempaan hintaan.
Keskeisempää sijaintia on vaikea löytää: lähes kaikki julkiset kulkuvälineet tulevat aivan viereemme. Kaikilla sisäänkäynneillä on ympärivuotiset pyöräparkit. Lähimmästä Aimo Park Finlandia -parkkihallista pääsee kuivin jaloin suoraan hissillä aulaamme.
Musiikkitalo on esteetön ja kynnyksetön.
Konserttisalissa esteettömät paikat ja pyörätuolipaikat sijaitsevat permannon ylätasanteella lähellä sisäänkäyntejä. Valtaosaan tapahtumista on saatavissa maksuttomia avustajapaikkoja.
Konserttisalissa muille kun esteettömille paikoille on jyrkät portaat. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7.
Jokaisessa kerroksessa on esteetön wc. Opasteemme ja porraskaiteemme ovat kohomerkittyjä, ja lattioissa kulkevat ohjauslistat. Induktiosilmukat ovat käytössä kaikissa saleissa. Opaskoirat ovat tervetulleita taloon.
Konserttisali
Lippusi paikkamerkinnästä näet reitin paikallesi. Ovinumero kertoo, mistä ovesta sinun tulee saapua saliin, ja katsomot on merkitty kirjaimin. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäyntien tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle ennestään tuttu: henkilökuntamme ohjaa sinut oikeaan katsomoon.
Huomioithan, että Konserttisalin portaat ovat jyrkät ja sali syvä. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7. Portaita on eniten paikoille, jotka sijaitsevat lähimpänä lavaa.
Camerata, Sonore ja Black Box
Rivinumeron avulla suunnistat numeroidulle istuimellesi katsomossa. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäynnin tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle tuttu: ovihenkilökuntamme ohjaa sinut paikallesi. Jos lipussasi lukee numeroimaton katsomo, voit valita paikkasi vapaasti.
Katsomokartat
Voit tutustua saliin jo ennalta lataamalla katsomokartan:
Naulakko
Ulkovaatteet ja suuret kantamukset on jätettävä naulakkoon. Vartioitu vaatesäilytys sisältyy lipun hintaan, eli erillistä naulakkomaksua ei veloiteta.
Myöhästyminen
Myöhästyneet pääsevät sisään useimmiten seuraavilla taputuksilla tai viimeistään väliajalla.
Kuvaaminen
Itse konserttia ei pääsääntöisesti saa kuvata, mutta ennen konserttia, taputuksilla ja konsertin jälkeen kuvaaminen on sallittua. Konserttijärjestäjällä saattaa olla omia tarkempia ohjeistuksia.
Pukeutuminen
Musiikkitalossa ei ole yhtikäs mitään pukeutumisohjeistusta, vaan olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet. Vältä kuitenkin voimakasta hajusteiden käyttöä, jotta myös astmaatikot ja hajusteyliherkät voivat nauttia konsertista. Musiikkitalon konserttisalien lattiat ovat herkkiä naarmuuntumiselle. Tästä syystä saleihin ei saa tulla nastakengillä.