Arvioitu kesto

2 h, sis. väliajan

Järjestäjä

Helsingin tapahtumasäätiö sr

Maailman tunnetuimpiin sinfoniaorkestereihin lukeutuva The Cleveland Orchestra konsertoi Helsingin juhlaviikoilla.

Yksi maailman arvostetuimmista sinfoniaorkestereista, Yhdysvaltain maineikkaimpien orkestereiden ”Big Five” -joukkoon kuuluva The Cleveland Orchestra, palaa vuosikymmenten odotuksen jälkeen Suomeen. Pohjoismaissakin vain harvoin vieraillut orkesteri on esiintynyt viimeksi Suomessa vuonna 1965.

Orkesteri on perustettu vuonna 1918, ja sitä on johtanut jo 22 vuoden ajan itävaltalainen huippukapellimestari Franz Welser-Möst. Welser-Möst johti ikimuistoisesti myös Wienin filharmonikkoja Juhlaviikoilla 2015.

Perinteikästä The Cleveland Orchestraa pidetään yhä yhtenä maailman parhaista aktiivisesti esiintyvistä orkestereista, ja vuonna 2020 New York Times nosti orkesterin Amerikan parhaaksi. Welser-Möstin kaudella orkesteri on hioutunut niin teknisesti kuin taiteellisesti huippuunsa.

The Cleveland Orchestra esittää Juhlaviikkojen konsertissa Musiikkitalossa Robert Schumannin pianokonserton ja Pjotr Tšaikovskin viidennen sinfonian. Konsertto on Schumannin ainoa pianokonsertto ja yksi romantiikan ajan rakastetuimmista soolokonsertoista. Solistina esiintyy pianon tämän hetken kenties tunnetuin supertähti, islantilainen Vikingur Ólafsson. Vuoden 2023 Juhlaviikoilla Ólafsson esiintyi sooloresitaalissa loppuunmyydylle salille.