Beräknad långd

2 h, inkl. paus

Arrangör

Helsingin tapahtumasäätiö sr

The Cleveland Orchestra, en av världens mest välrenommerade symfoniorkestrar, uppträder på Helsingfors festspel.

The Cleveland Orchestra, en av världens mest prestigefyllda symfoniorkestrar, en av ”Big Five” av de mest kända orkestrarna i USA, återvänder till Finland efter årtionden av väntan. Orkestern, som sällan har besökt de nordiska länderna, uppträdde senast i Finland 1965.

Orkestern grundades 1918 och har under de senaste 22 åren letts av den österrikiske toppdirigenten Franz Welser-Möst, som också ledde Wiens filharmoniker i ett minnesvärt framträdande vid Helsingfors festspel 2015.

The Cleveland Orchestra anses fortfarande vara en av världens bästa aktiva orkestrar, och 2020 utnämnde New York Times den till den bästa i Amerika. Under Welser-Mösts ledning har orkestern finslipats till sin tekniska och konstnärliga topp.

The Cleveland Orchestra framför Robert Schumanns pianokonsert och Pjotr Tjajkovskijs femte symfoni på konserten i Musikhuset. Konserten är Schumanns enda pianokonsert och en av de mest älskade solokonserterna från den romantiska eran. Solisten är den kanske mest kända pianosuperstjärnan just nu, den isländske pianisten Vikingur Ólafsson. Vid 2023 års festival gav Ólafsson en solokonsert för en utsåld publik.