Om Musikhuset

Musiikkitalo ulkoa kesällä

Musikhuset är ett konsert- och evenemangshus i hjärtat av Helsingfors. I huset ordnas årligen rejält över tusen evenemang: konserter med allt från klassisk musik till jazz, folkmusik och rock samt företagsevenemang och privata tillställningar. Över hälften av publikevenemangen är gratis: kulturen är lätt tillgänglig för alla och envar. Du kan också besöka Musikhuset utan något evenemang: för en kopp kaffe, för att se en konstutställning – eller bara för att sticka dig in och beundra husets arkitektur.

Lär känna Musikhuset

Musikhusets historia

Musikhuset är ett gemensamt projekt för Konstuniversitetets Sibelius-Akademi, Radions symfoniorkester och Helsingfors stadsorkester. Musikhuset öppnades i augusti 2011. Det står på paradplats, framför Riksdagshuset.

Huvudaktörer

Musikhusets huvudaktörer är Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester, och Konstuniversitetets Sibelius-Akademi.

Orgeln

I januari 2024 togs Musikhusets länge efterlängtade orgel i bruk. Med sina 124 register är den världens största moderna konsertsalsorgel. Den är också den ena av två med en fasad som gör instrumentet till ett visuellt konstverk. Orgelprojektet blev möjligt tack vare Kaija Saariahos donation på en miljon euro.

Musikhusets arkitektur

Väggarna i Musikhuset talar lågmält för att ge plats åt det viktigaste: musiken. Öppenhet och mänskliga möten har varit utgångspunkt också för arkitekturen.

Bildkonst i Musikhuset

Förutom musik och arkitektur erbjuder Musikhuset upplevelser också för vänner av bildkonst. Reijo Hukkanens Sångträd och Kirsi Kaulanens Gaia är beställningsverk till Musikhuset.

Back to top