Musikhuset är ett gemensamt projekt för Konstuniversitetets Sibelius-Akademi, Radions symfoniorkester och Helsingfors stadsorkester. Musikhuset öppnades i augusti 2011. Det står på paradplats, framför Riksdagshuset.
Tidslinje
1992
Initiativet till Musikhusprojektet kom från Sibelius-Akademin. Målet var att fåAkademins samtliga lokaler samlade i Helsingfors kärncentrum.
1994
Sibelius-Akademin, Helsingfors stadsorkester och Radions symfoniorkester började tillsammans driva projektet. Målet var nu att skapa en akustiskt högklassig konsertsal i Helsingfors centrum.
1995
Undervisningsministeriet tillsatte en arbetsgrupp med uppgift att utarbeta förslag till hur projektet kan genomföras i Tölövikens område.
1996
Musikhusarbetsgruppen avgav sitt PM om ett musikhus som ska byggas i Tölövikens område. Platsen för huset började utredas.
1998
Stadsplaneringsnämnden i Helsingfors godkände tomten vid Mannerheimvägen som byggplats.
1999
Den internationella arkitekturtävlingens första fas utlystes.
2000
Arkitekturtävlingens andra fas inleddes och resultatet offentliggjordes. Vinnare var Arkitektbyrå LPR-Arkkitehdit med bidraget ”a mezza voce”. Till ansvarig för den akustiska planeringen utsågs Yasuhisa Toyota, Den preliminära planeringen kom i gång.
2002
Efter en mångårig livlig debatt godkände Helsingfors stadsfullmäktige ändringen av detaljplanen för Tölöviken med rösterna 49-36.
2005
Fastighetsaktiebolaget Helsingfors Musikhus grundades.
2006
Magasinen på området brinner mer, rivningsarbetet och bygget av fördämningsmurar och tunneln påbörjas. Orgelexpertgruppen gör rums- och fasadskisser för orgeln.
2007
Orgelprojektet avbryts av ekonomiska skäl.
2008
Helsingfors stad, Yleisradio och staten fattar beslut om att förbinda sig till Musikhusprojektet.
2010
Serviceaktiebolaget Helsingfors Musikhus Ab grundades parallellt med Fastighetsaktiebolaget Helsingfors Mannerheimvägen 13a (tidigare Fastighetsaktiebolaget Helsingfors Musikhus).
2011
Musikhuset överlämnades till ägarna 30.4.2011
31.8.2011
Musikhuset öppnades
Som första nummer på öppningskonserten framfördes Jean Sibelius’ Finlandia. Orkestern bestod av Helsingfors stadsorkesters blåsare och slagverkare samt Radions symfoniorkesters stråksektioner. I kören sjöng studerande och personal från Sibelius-Akademin samt körsångare från huvudstadsregionen. Dirigent var Jukka-Pekka Saraste.2012
Under Musikhusets öppningssäsong från september 2011 till maj 2012 ordnades månatligen 70-100 evenemang, Musikhuset besöktes av en god bit över 400 000 personer, varav cirka 330 000 var konsertpublik.
2017
Orgelprojektet återuppväcks tack vare Kaija Saariahos donation på en miljon euro. Också Helsingfors stad, undervisnings- och kulturministeriet samt talrika stiftelser deltar med ytterligare finansiering. Musikhusets stiftelse bildar en expertgrupp med ansvar för orgelbygget. Stiftelsen inleder en donationskampanj med syftet att garantera levande orgelmusik i framtiden.
2018
Avtalet med Rieger Orgelbau om bygge av orgeln undertecknas.
2019
Föreningen Musiikkitalon Urut Soimaan grundas för administrering av orgelns användning . De förberedande arbetena kommer i gång på våren.
2020
Bygget av orgeln inleds i Österrike samtidigt som förberedande konstruktionsarbeten i Musikhuset fortsätter. Orgelkompositionstävlingen utlyses i mars.
2021
Orgelns första egentliga delar anländer på sommaren till Musikhuset och installeras i konsertsalen.
2022
Donationskampanjen har samlat in drygt 220 000 euro för aktiv användning av instrumentet. Orgelns 8 000 pipor och maskineri anländer till musikhuset inför sommarens byggnadsarbete
2023
Orgelkompositionstävlingens resultat offentliggörs. Orgelns klang finslipas och fasaden byggs på sommaren. Orgeln provspelas och testas under hösten.
2024
Öppningsceremoni för Musikhusets orgel den 1 januari. Tv-dokumentären om hur orgeln blev till publiceras.
Lär känna Musikhuset
Huvudaktörer
Musikhusets huvudaktörer är Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester, och Konstuniversitetets Sibelius-Akademi.
Orgeln
I januari 2024 togs Musikhusets länge efterlängtade orgel i bruk. Med sina 124 register är den världens största moderna konsertsalsorgel. Den är också den ena av två med en fasad som gör instrumentet till ett visuellt konstverk. Orgelprojektet blev möjligt tack vare Kaija Saariahos donation på en miljon euro.
Musikhusets arkitektur
Väggarna i Musikhuset talar lågmält för att ge plats åt det viktigaste: musiken. Öppenhet och mänskliga möten har varit utgångspunkt också för arkitekturen.
Bildkonst i Musikhuset
Förutom musik och arkitektur erbjuder Musikhuset upplevelser också för vänner av bildkonst. Reijo Hukkanens Sångträd och Kirsi Kaulanens Gaia är beställningsverk till Musikhuset.