Huvudaktörer

Musikhusets huvudaktörer är Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester, och Konstuniversitetets Sibelius-Akademi.

Helsingfors stadsorkester

Helsingfors stadsorkester är grundad år 1882 och bestod till en början av 36 musiker. Idag består orkestern av 102 fast anställda musiker och konserterar årligen för över 100 000 lyssnare.

Under orkesterns fem första årtionden var dess chefdirigent dess grundare, Robert Kajanus. 1892–1923 uruppförde orkestern majoriteten av Jean Sibelius symfoniska produktion under tonsättarens egen ledning. Senare har stadsorkestern letts av bl.a. Paavo Berglund, Okko Kamu, Leif Segerstam, John Storgårds och Susanna Mälkki. Helsingfors stadsorkester konstnärligt ledarteam består av chefdirigent och konstnärlig ledare Jukka-Pekka Saraste, första gästdirigent och konstnärlig medledare Pekka Kuusisto och residenstonsättare Samy Moussa.

År 2011 började stadsorkestern konsertera i sin hemsal i Musikhuset i Helsingfors. Orkestern ger årligen 70-80 konserter och gör regelbundet konsertturnéer utomlands. Den första konsertresan riktades världsutställningen i Paris sommaren 1900. Orkestern har turnerat i Europa samt bl.a. fem gånger i USA och Japan. Den var den första finländska symfoniorkester som turnerade i Sydamerika.

HSO har blivit uppmärksammad för sina skivinspelningar. Flera av dem har tilldelats pris och bl.a. Grammy-nomineringar.

Helsingfors stadsorkesters webbsidor

Radions symfoniorkester

Radions symfoniorkester (RSO) är Yles orkester med uppdrag att producera och främja inhemsk musikkultur. Orkesterns chefsdirigent är Nicholas Collon.  

Radioorkestern grundades år 1927 med en besättning på tio musiker. På 1960-talet utvidgades RSO:s besättning till full symfoniorkester. Orkesterns chefsdirigenter har varit Toivo Haapanen, Nils-Eric Fougstedt, Paavo Berglund, Okko Kamu, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo och Hannu Lintu. 

Utöver de stora klassisk-romantiska mästerverken omfattar RSO:s repertoar en hel del ny musik och orkestern uruppför årligen ett flertal verk som beställts av Yleisradio. Till RSO:s uppgifter hör även att göra friköpta inspelningar för Yleisradios arkiv av hela den inhemska orkestermusiken.  

RSO har spelat in verk av bl.a. Mahler, Bartók, Sibelius, Hakola, Lindberg, Saariaho, Sallinen, Kaipainen och Kokkonen. Gramophone Award har orkestern fått tre gånger – för inspelningen av Lindbergs klarinettkonsert 2006, inspelningen av Bartóks violinkonserter 2018 och inspelningen av Lotta Wennäkoskis orkesterverk 2023.

Övriga tecken på uppskattning som RSO fått är bl.a. BBC Music Magazine Award, Académie Charles Cros och MIDEM Classical Award. Skivan med Sibelius tondikter och sånger fick International Classical Music Award (ICMA) 2018. Det inhemska EMMA-priset har tilldelats RSO 2016 och 2019. Nominerad för Grammy Award var RSO 2020 och 2021. År 2023 nominerade den prestigefyllda tidskriften Gramophone Radions symfoniorkester till kandidat för priset Årets orkester (Orchestra of the Year).

RSO:s konserter sänds direkt på Yle Arenan och i Yle Radio 1 samt samma kväll med fördröjning på Yle Tema. Inspelningar av konserterna sänds på Yle TV1.

Konstuniversitetets Sibelius-Akademi

Sibelius-Akademins konserter är ett skyltfönster för framtidens toppartister och erbjuder oförglömliga musikaliska upplevelser. Sibelius-Akademin hör till Europas största musikakademier och har i internationella universitetsjämförelser rankats som en av världens bästa högskolor för scen- och musikkonst.

Framträdande är en viktig del av studierna vid Sibelius-Akademin, som årligen anordnar över 700 konserter. Merparten av dem ordnas i Musikhusets konsertsalar. På konserterna uppträder såväl internationella gäster av toppklass som framtidsnamn i början av sin karriär.

Repertoaren omspänner allt från elektronisk till klassisk musik. En del av konserterna är gratis och även de övriga är förmånliga; publiken erbjuds högklassiga konsertupplevelser till överkomligt pris.

Läs mer om Sibelius-Akademins repertoar

Lär känna Musikhuset

Musikhusets historia

Musikhuset är ett gemensamt projekt för Konstuniversitetets Sibelius-Akademi, Radions symfoniorkester och Helsingfors stadsorkester. Musikhuset öppnades i augusti 2011. Det står på paradplats, framför Riksdagshuset.

Orgeln

I januari 2024 togs Musikhusets länge efterlängtade orgel i bruk. Med sina 124 register är den världens största moderna konsertsalsorgel. Den är också den ena av två med en fasad som gör instrumentet till ett visuellt konstverk. Orgelprojektet blev möjligt tack vare Kaija Saariahos donation på en miljon euro.

Bildkonst i Musikhuset

Förutom musik och arkitektur erbjuder Musikhuset upplevelser också för vänner av bildkonst. Reijo Hukkanens Sångträd och Kirsi Kaulanens Gaia är beställningsverk till Musikhuset.

Musikhusets arkitektur

Väggarna i Musikhuset talar lågmält för att ge plats åt det viktigaste: musiken. Öppenhet och mänskliga möten har varit utgångspunkt också för arkitekturen.

Back to top