På den här sidan berättar vi om hur tillgänglighet har beaktats i Musikhuset. Vi hoppas att tröskeln för att delta i evenemang i Musikhuset på alla vis är så låg som möjligt. Alla är välkomna till Musikhuset!
Tillgängliga konserter
Samtliga salar i Musikhuset har rullstolsplatser och tillgängliga sittplatser. Observera att Konsertsalen har många trappor som leder till andra än tillgängliga sittplatser. Till största delen av evenemangen finns gratis ledsagarbiljetter.
Konsertsalen
Konsertsalen har två slag av helt tillgängliga platser: rullstolsplatser och tillgängliga platser. De nås utan trappor eller trösklar. Salens rullstolsplatser och tillgängliga platser finns på samma plan som ingången, bakom läktarna C, D, E, H och J.
Rullstolsplatserna har inga sitsar, eftersom de är avsedda för gäster mer rullstol som de sitter i under konserten.
De tillgängliga platserna nås utan trappor, men sitsarna är normala publiksitsar. Dessa platser lämpar sig till exempel för personer som använder rollator eller annat hjälpmedel samt för personer som inte kan gå i trappor.
I salen finns också lätt nåbara platser nära dörrarna 2–7 till de översta raderna på läktarna E, H, G, K, N och T. På rutten till dessa platser finns bara några få trappsteg. Rad 2 på läktarna A, H, J och L och rad 3 på läktarna D och E nås utan ett enda trappsteg. Läktaren nås med hissen bakom Konsertsalen.
Kom ihåg att Konsertsalen är djup med branta trappor. Trapporna till läktarna A, B, L, M, P och R därför långa. Ju närmare scenen, desto längre trappor.
Kolla var rullstolsplatserna och tillgängliga platserna finns på konserthuskartan.
Övriga salar
Också salarna Black Box, Organo, Camerata, Sonore och Paavo har tillgängliga platser nära ingången.
Praxis beträffande ledsagarbiljetter varierar beroende på konsert och arrangör. Dock finns det gratis ledsagarbiljetter till de flesta evenemangen och till samtliga konserter arrangerade av Musikhusets huvudaktörer, dvs. Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester och Konstuniversitetets Sibelius-Akademis konserter.
Lös in ledsagarbiljetten från Musikhusets webbutik, biljettkontor eller telefontjänst.
I Webbutiken hittar du ledsagarbiljetterna genom att välja en fri plats bredvid en rullstolsplats. Åt ledsagaren ordnas en egen stol bredvid rullstolsplatsen.
Om du har rätt att ha en följeslagare men inte själv är rullstolsbunden får du en följeslagarbiljett från Musikhusets biljettkontor. Du kan också beställa en ledsagarbiljett som e-biljett via vår telefontjänst.
I Konsertsalen finns fasta induktioner i läktarna C, S, N och T. Till övriga läktare och till alla andra salar kan du låna en hörslinga från Musikhusets infodisk. Välj rätt sal på apparaten; infodisken hjälper vid behov.
Vi uppmanar våra besökare att beakta dem som lider av astma och doftöverkänslighet genom att undvika att använda starkt doftande produkter. Några helt doftfria platser eller föreställningar har Musikhuset dock inte.
Då du anländer till Musikhuset
Musikhuset är en tröskelfritt byggnad där tillgänglighet har beaktats på många sätt. Läs nedan våra anvisningar om hur du anländer till och rör dig i huset. Väl inne i huset hjälper vår personal dig att hitta rätt. Under konserterna betjänar personalen dig vid infodisken, i entréhallen och i garderoben. Vid andra tider får du bäst hjälp från infodisken.
Allmänna anvisningar om hur du kommet till Musikhuset hittar du också under rubriken Ditt besök.
Musikhuset är ett tröskelfritt hus utan rörelsehinder. Alla våningar nås med någon av de två hissarna. Med hissen vid Medborgartorgets ingång kommer du till Nedre foajén, salarna Paavo, Organo och Camerata samt Sonore. Med hissen mellan dörrarna 4 och 5 i huvudfoajén kommer du till Konsertsalens läktare.
Vid behov kan du låna en rullstol vid infodisken.
Musikhuset har tillgängliga toaletter på alla våningar.
- I entréhallen ligger toaletterna på var sida om garderoben.
- På läktaren hittar du toaletten bredvid Terrassfoajén, mitt emot dörr nummer 11 till Konsertsalen.
- Nedre foajéns toalett finns bredvid hissen mellan salarna Camerata och Organo.
Eskortering av rörelsehindrade sker via ingången mot Medborgatorget. De närmaste invaparkeringsplatserna finns på lägsta plan i Aimo Park Finlandias parkeringshall, varifrån man når huvudentréhallen med hiss.
Invalidparkering är gratis i två timmar mot invaliditetsintyg. Om du inte har ett sådant intyg kan du avhämta en parkeringsbiljett från Musikhusets infodisk. I parkeringsautomaten ska du först mata in biljetten du fått vid parkeringshallens port och därefter betalningsbiljetten du fått vid infodisken. Den senare betalar parkering för två timmar.
I Musikhusets foajé hittar du planritningar som hjälper dig att bli bekant med huset och hitta de tillgängliga rutterna. Planritningar, skyltar och trappornas ledstänger är taktilmärkta och även försedda med punktskrift. Golven är försedda med ledstråk för synskadade.
Du är välkommen till Musikhuset med en led- eller assistanshund! Du kan ta hunden med dig in i salen, men du kan också lämna den i vår hundpark i huvudentréhallen. Fråga mer vid infodisken, vår personal visar var du kan lämna hunden.
Musikhusets ordkartor beskriver i ord de viktigaste rutterna vid ankomsten och då du rör dig i vestibulerna.
Som stöd under konsertbesöket kan också använda våra klarspråksbroschyrer och webboken Konsertissa Musiikkitalossa.
Du kan ladda ner bildkommunikationstavlorna. Infodisken lånar dessutom ut fem bildkommunikationstavlor.
Vår infodisk finns i biljettkontoret i entréhallen, mittemot garderoben. Infodisken är alltid öppen då huset är öppet. Infodiskens personal hjälper dig och ger råd i alla frågor som gäller tillgänglighet.
Utvecklingsförslag eller kommentarer om tillgänglighet
Vi vill förbättra och utveckla Musikhusets tillgänglighet och lyssnar därför gärna om du har förslag eller kommentarer.
Ge respons antingen med vårt webbformulär eller direkt till personalen.