Esiintyminen lähetyksessä

Ideat ja vinkit

Marja Hintikka esiintyy Vincitin tilaisuudessa Musiikkitalossa

Asiantuntijamme kertovat miten esiinnyt lähetyksessä luontevasti ja vakuuttavasti.


Esiintyminen on aina jännittävää, varsinkin kun esitys lähetetään yleisölle. Miten toimia videokameran edessä, kun tilaisuus lähetetään suorana webcast-lähetyksenä, ja esiinnyt samanaikaisesti sekä paikan päällä olevalle, että etänä olevalle yleisölle?

Suunnittele ja harjoittele

Suunnittele esityksesi etukäteen. Mieti mihin kohtaan esitystäsi ajoitat mm. yleisökysymykset, diojen vaihdot ja videot. Jos esiintyjiä on useampia, on esiintyjien vaihdot myös hyvä suunnitella etukäteen. Miettikää mm. miten vaihdatte seuraavaan esitykseen, miten mikrofonit vaihdetaan ja mistä suunnasta uusi esiintyjä tulee ja vanha poistuu. Yksi minuutti suomenkielistä puhetta vastaa noin 90 sanaa. Tämä on hyvä nyrkkisääntö valmista tekstiä kirjoitettaessa.

Saat lisää itsevarmuutta kun valmistaudut esiintymiseen rauhassa esim. harjoittelemalla esitystäsi peilin edessä tai esittämällä sen tutulle henkilölle. Säilytä esityksessäsi rauhallisuus alusta loppuun. Esiinny rauhallisesti ja vältä turhaa liikkumista kameran edessä. Katso eteenpäin ja pidä luonteva katsekontakti yleisöön tai kameraan. Kun lopetat esityksen, kiitä ja säilytä katse kameraan tai yleisöön muutaman sekunnin ajan. Vältä diojen sisällön toistamista suoraan. Kun osaat asiasi sujuvasti, puhut luontevammin kuunnellen omaa yleisöäsi ja seuraten heidän reaktioitaan. Esityksestäsi tulee näin mielenkiintoisempi.

Pukeudu neutraalisti

Neutraali ja siisti vaatetus toimii parhaiten. Kirjavia, raitaisia, ruudullisia, kokomustaa tai -valkoista kannattaa välttää. Ennen kaikkea pukeudu niin, että tunnet olosi mukavaksi.

Esitystekniikka

Musiikkitalossa järjestettävissä tapahtumissa apunasi on esitysteknikkomme. He antavat ja pukevat sinulle mikrofonit ennen lähetyksen alkua, he myös irrottavat ne päältäsi esityksen loputtua. Presentaatioissa avuksesi voidaan laittaa lisänäyttö, josta pystyt itse seuraamaan luontevasti esityksen kulkua. Kun toimitat esiintymisaineiston meille, me valmistelemme sen näkymään esityksessä. Sinun ei tarvitse huolehtia tekniikan asentamisesta ja sen toimivuudesta.

Muista molemmat yleisösi

Muista sekä paikan päällä oleva yleisö, että lähetystä seuraavat. Jos annat paikan päällä oleville katsojille esimerkiksi ryhmätyön, kerro etänä olevalle yleisölle, kauanko ryhmätyö kestää, ja ohjeista, mitä etäyleisö voi tehdä sillä välin. Pysy suunnitellussa ajassa.

Esiintyminen on useimmille meistä epämukavuusalueelle menemistä. Jos jännitys ottaa vallan kannattaa muistaa, että yleisö on puolellasi ja haluaa sinun onnistuvan. Musiikkitalossa apunasi on tapahtumatuottajasi, teknikkosi sekä muu henkilökuntamme. Sinä voit keskittyä tulevaan esiintymiseesi ja tapahtumastasi nauttimiseen. Tervetuloa!

Siirry takaisin sivun alkuun