Joko muistat, mitä eroa on striimillä, hybdiritapahtumalla, etäpalaverilla ja webinaarilla?

Lunttaa eri etätapahtumien määritelmät ja poimi vinkkimme erilaisiin etätapahtumiin.

Viime vuodet ovat olleet opettavaisia. Koronapandemian alkaessa monet työyhteisöt ja organisaatiot joutuivat tekemään digiloikan lähes yhdessä yössä. Etäpalaverit- ja videopuhelut ovat etätyöntekijöille nykyisin arkipäivää, mutta mitenkäs isommat kokonaisuudet? Osaatko jo sanoa mitä eroa on striimillä ja webinaarilla ja mikä sopii mihinkin tilanteeseen parhaiten?

Etäpalaverit – Videopuheluita internetin välityksellä

Etäpalaverit ovat etätyöntekijän arkipäivää. Videopuhelun voi tehdä kuka tahansa, ja videon laatu riippuu palveluntarjoajan lisäksi kunkin osallistujan nettiyhteydestä, tietokoneesta, kamerasta ja mikrofonista. Alustana voi olla esimerkiksi Teams, Google meet,  Zoom tai Skype. 

Vinkkimme: Palaverin luonne kannattaa huomioida. Mitä enemmän ihmisiä on mukana tapaamisessa sitä korkeampi on kynnys osallistua keskusteluun. Tiedotusluonteiset tilaisuudet voi hyvin järjestää isollekin porukalle, mutta osallistumista ja ideointia vaativissa tapaamissa ryhmä kannattaa jakaa pienempiin. 

Webinaari –  Seminaari verkossa

Webinaarit ovat verkossa järjestettäviä seminaareja. Niitä voi ajatella ammattikalustolla tehtyinä protason etäpalaveireina, jossa on yksi tai useampi puhuja. Webinaari-yleisö voi osallistua tapahtumaan omalta päätelaitteeltaan. Webinaarien etu on se, että osallistujat voivat osallistua siihen mistä päin tahansa, näin voit tavoittaa laajan yleisön turvallisesti. 

Vinkkimme: Pidä yllä osallistujien mielenkiintoa vaihtelevilla sisällöillä. Jos webinaarin sisältö on yhden ja saman ihmisen puhetta kalvosulkeisilla hyöstettynä, voit olla varma osallistuja yksi toisensa jälkeen siirtyy surffailemaan muualle. Ota webinaariin mukaan useampi asiantuntija jotka keskustelevat keskenään ja osallista yleisöä esim. chat, sanapilvi- ja äänestystoiminnoilla. 

Striimi – Internetissä välitetty suora lähetys

Striimiä voi verrata suoraan TV-lähetykseen. Hyvin suunniteltu striimaus kuvataan robottikameroilla, sen äänet käsitellään ja lähetys leikataan ja ohjataan ammattimaisesti. Suureen tarjontaan tottuneen kotiyleisön vähimmäisedellytykset striimiltä ovat hyvin kuuluva, selkeä ääni ja tasokas kuva. Myös webinaarit striimataan, joten webinaarit ovat myös striimejä.

Vinkkimme: Jos striima, tee se laadukkaasti! Ihmiset ovat tottuneet todella tasokkaisiin lähetyksiin ja tarjontaa on paljon. Hyvä suunnittelu on kaikkein tärkeintä, sisällön tulee olla hyvin mietittyä ja ohjattua, jotta katsojien mielenkiinto pysyy yllä. 

Hybriditapahtuma – Perinteisen- ja verkkotapahtuman yhdistelmä

Hybiriditapahtumassa osallistujat voivat valita, tulevatko he tapahtumaan paikan päälle vai osallistuvatko verkon kautta. Näinä aikoina, kun ihmisten paikalle pääsy on epävarmaa, on hybriditapahtuma varma valinta, sillä saa sekä live- että verkkotapahtuman hyödyt. Hybriditapahtuma on kustannustehokas ja joustava valinta. 

Vinkkimme: Huomioi molemmat yleisösi! Suunnittele hybriditapahtumasi sisältö siten, että sekä live että verkkoyleisö ovat mukana ohjelmassa, älä pelkästään striimaa live-tapahtumaa. Mieti jo etukäteen missä välissä esimerkiksi chatissä esitetyt kysymyksen huomioidaan ja mitä verkkoyleisölle näytetään taukojen aikana.

Tarvitsetko ammattiapua tapahtumasi järjestämisessä?

Monet työyhteisöt ovat perinteisesti aloittaneet uuden vuoden tai kvartaalin Kick Off:illa. Pandemia-tilanne saattaa asettaa kuitenkin rajoituksia niiden järjestämiselle. Tällöin turvallisesti ja ammattimaisesti toteutettu striimi,  webinaari tai hybriditapahtuma voi olla loistava vaihtoehto.

Mikäli haluat käynnistää vuoden elämyksellisellä tapahtumalla, ota yhteyttä!