Susijengi Big Band viritti tiimihengen uudelle tasolle

Erilaiset kokemukset auttavat yksilöitä ja tiimejä kehittymään niin huippu-urheilussa kuin työpaikoilla, Susijengin valmentaja Henrik Dettmann muistuttaa.

Uusia kykyjä etsimässä

Huipulle nouseminen vaatii urheilijoilta jatkuvaa oppimista ja uudistumista, sillä pelikentillä taidot, luovuus ja itseluottamus punnitaan ottelu kerrallaan. Suomen koripallomaajoukkue Susijengi viritti itsensä uusille taajuuksille heittäytymällä  tee-se-itse-bändiksi. Yhden päivän bändileirin aikana ikuistettiin yhdessä soitettu ja laulettu “Susijengin vapaapäivä” Ilkka Alangon menestyskappaletta mukaillen.

Henrik Dettmanin mukaan oikeaan aikaan toteutetut arkisesta harjoittelusta poikkeavat impulssit vahvistavat joukkueen oppimista ja yhteistä itseluottamusta. Idea Susijengin musiikillisesta interventiosta sai alkunsa jazzyhtyeen ja koripallojoukkueen samankaltaisuudesta: kummassakin jokainen soittaja ja pelaaja on erikoistunut tehtäväänsä ja komppaa kollegoitaan, ottaen välillä myös vetovastuun etenemisestä.

Itseluottamus ja vastuun ottaminen vahvistuvat, kun uskallat kokeilla jotain mitä et ole ennen tehnyt. Lahjakkaan koripalloilijan kannattaa siksi löytää ja harjoittaa muitakin piileviä taitojaan.

Henrik Dettmann, Suomen koripallomaajoukkueen valmentaja

Mukavuusalueelta poistuminen on tärkeää, sillä se vahvistaa uskoa omiin kykyihin ja kehittymiseen. Lahjakkuudella on monta lajia, ja niitä yhdistämällä päästään parhaisiin tuloksiin. Omien ennakkoasenteiden ja pelkojen ylittäminen kehittää meitä ihmisinä ja pelaajina. Se on sitä helpompaa, mitä avoimempi joukkueen ilmapiiri on.

Mieletön suoritus kahdessa tunnissa

Musiikkitalossa järjestetty bändiworkshop onnistui yli odotusten. Vain kahdessa tunnissa ReDoMe:n valmentajat loivat ilmapiirin, jossa jokainen voi olla oma itsensä. Pelaajat löysivät kuin itsestään omat roolinsa bändin jäseninä. Musiikin tekemisen kautta ryhmädynamiikka vahvistui ja uudet ajatukset saivat tarttumapintaa. Yhdessä soittaminen oli silminnähden kivaa ja innostavaa.

Bändiworkshop osui juuri sopivaan saumaan ja vaikuttaa pitkään, koska erikoisesta kokemuksesta jäi meille kaikille elinikäinen muisto.

Luottamus vahvistuu asteittain. Heittäytymistä voi tapahtua vain silloin, kun tiimin jäsenet jo luottavat toisiinsa. Yksittäisten “temppujen” sijaan Henrik Dettmann suositteleekin myös muille tiimeille avoimen kulttuurin jatkuvaa kehittämistä erilaisten oppimiskokemusten avulla. Nämä kokemukset voivat liittyä esimerkiksi musiikkiin, näyttelemiseen, liikuntaan tai kuvataiteisiin.

Mikä ReDoMe® on

ReDoMe® on New Beat Oy:n kehittämä ratkaisukeskeinen valmennusmenetelmä, joka tarjoaa työyhteisöille luovan tavan uusien ideoiden ja toimintamallien kehittämiseen sekä muutoksen johtamiseen. Energisessä bändiworkshopissa tiimi ratkaisee yhdessä musiikillisen haasteen. Soittotaitoa ei tarvita, sillä kaikki tarvittava opitaan workshopin aikana. Itsensä ylittäminen ja rajojen rikkominen tapahtuu yhteistyössä taiteen ammattilaisten kanssa hauskalla tavalla ja luontevasti.

New Beatin perustaja ja toimitusjohtaja Heini Merkkiniemi kertoo, että Susijengin pelaajat eivät etukäteen tienneet, mitä päivän aikana tulee tapahtumaan. Päätavoitteena oli luoda rento fiilis ennen tärkeitä pelejä, ja tässä onnistuttiin mainiosti. Pienryhmissä harjoiteltu ja yleisölle yllätyksenä esitetty “erilainen harjoitus” videoitiin. Se näyttää huippupelaajista uusia puolia myös Susijengin faneille.

Parasta oli nähdä, miten sujuvasti urheilu ja kulttuuri voivat täydentää toisiaan. Pelaajilla oli hyvät valmiudet heittäytyä uusiin rooleihin, joista he myös nauttivat.

Heini Merkkiniemi, New Beat Oy:n toimitusjohtaja

Heini Merkkiniemen mielestä Musiikkitalo sopii erinomaisesti bändiworkshop-toimintaan, sillä siellä halutaan ja osataan järjestää tilaisuuksia, joissa myös yleisöllä voi olla osallistuva rooli.

Kun tiimisi kaipaa uusiutumista tai haluat helpottaa muutoksien läpiviemistä, ota yhteyttä Musiikkitalon myynti- ja tapahtumatiimiin!

Tutustu ReDoMe®-valmennukseen lataamalla Redome-esite.

Henrik Dettmann on Suomen koripallomaajoukkueen valmentaja ja tutkimusmatkailija inhimillisten suhteiden maailmassa. Kahden pikkulapsen isänä oleminen on hänelle se kaikkein hienoin juttu – joka voittaa jopa koripallon.

Heini Merkkiniemi on New Beat Oy:n toimitusjohtaja ja valmentaja. Hän luotsaa musiikin, taiteen ja yritysvalmennuksen ammattilaisista koostuvaa ReDoMe®-valmennustiimiä. Heinin mielestä taiteen ja yritysmaailman kohtaamisissa syntyy aina jotakin uutta ja kiinnostavaa.