Arvioitu kesto

1 h 15 min.

Järjestäjä

Helsingin Musiikkitalo Oy

Vuoden Jazz Emma-palkinnon voittanut Selma Savolainen tuo Horror Vacui -yhtyeensä Musiikkitalon terassille.

Ennakkoluulottomasta musiikintekijyydestään ja vaikuttavasta äänenkäytöstään tunnettua Selma Savolaista on ylistetty Helsingin Sanomissa tekijänä, joka on nostanut suomalaisen laulujazzin uudelle tasolle. Muun muassa Pori Jazzin Rising Talent -tunnustuksella palkitun Savolaisen englanninkielisissä sävellyksissä kuuluu modernin jazzin lisäksi vaikutteita vaihtoehtoisesta singer-songwriter -tyylistä. Laulajan mukana lavalle saapuu kovatasoinen kokoonpano kotimaiselta jazzkentältä tuttuja nimiä: Tomi Nikku trumpetissa, Max Zenger klarineteissa, Toomas Keski-Säntti pianossa, Eero Tikkanen kontrabassossa ja Okko Saastamoinen rummuissa.

Nykyjazzin kansainvälistä huippua julkaiseva brittiläinen Whirlwind Recordings julkaisi Horror Vacui -nimeä kantavan esikoisalbumin toukokuussa, 2023. Savolainen on säveltänyt ja sovittanut musiikin varta vasten sekstetin muusikoille. Yhtyeen nimeen viitaten laulusarja käsittelee tyhjyyden kammoa, luopumista ja yllättäviä löytöjä.

”Max tokaisi treeneissä yhdestä kappaleesta, että ’tässä biisissä on jotain pelottavaa’. Tiesin että ollaan oikeilla jäljillä. ’Jotain pelottavaa’ sopii koko albumin teemaan tosi hyvin – elämä on täynnä pelon hetkiä, mutta pelon rinnalla läikehtii myös intoa, uteliaisuutta ja leikkiä”, Savolainen avaa musiikin teemoja.

Kriitikot ovat kuvailleet Savolaista laulusolistiksi, joka käyttää ääntään kuin tasavertaisena instrumenttina muiden joukossa. Artisti onkin kertonut, että häntä kiinnostaa tasa-arvoisen musiikin tekeminen, jossa jokaiselle soittajalle ja instrumentille on paikkansa ja sävelletty kohta.

”Luomalla tilaa jokaisen muusikon äänelle, toivomme löytävämme paikan, jossa yksinäisyyttä ei ole”, Savolainen sanoo.

selmasavolainen.com
Instagram

**

Musiikkitalon terassilla kuullaan ilmaiskonsertteja kesäiltapäivisin keskiviikosta lauantaihin 29.5.–3.8. klo 17 alkaen.

Kesäterassilla kuullaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemian lahjakkaita muusikoita sekä muun muassa HelsinkiMission, Urkuyö ja Aarian sekä Maailman musiikin keskuksen tarjoamia konsertteja. Kesän mittaan lavalla nähdään monipuolinen kattaus mielenkiintoisia artisteja eri genreistä: pääsääntöisesti keskiviikkoisin on luvassa klassista tai kansanmusiikkia, perjantaisin jazzia ja lauantaisin poppia.

Tervetuloa after workeille nauttimaan kesäiltapäivistä!