Arvioitu kesto

1 h 15 min., ei väliaikaa

Järjestäjä

Suomen Solistiyhdistys - Finlands Solistförening r.y.

Suomen Solistiyhdistyksen Klang-konsertti on uuden musiikin juhlaa: kolme suomalaisen nykysäveltäjän teosta ja peräti neljä kantaesitystä!

Juha T. Koskisen Jaman-Pahta – vaellusteos on alun perin suunniteltu esitettäväksi ulkona luonnossa, mutta se toimii yhtä lailla konserttisalissa, jossa se nyt saa kantaesityksensä. Teos tuo yhteen eri kulttuureja, taidemuotoja ja elementtejä. Sen teksti pohjaa 1200-luvun japanilaiseen näytelmään sekä Carl von Linnén Pohjois-Lapin tutkimusmatkan kirjoituksiin 1700-luvulta. Esittäjinä ovat Charlotta Hagfors, laulu, Lauri Sallinen, klarinetti, Janne Valkeajoki, harmonikka ja Lauri Pekkarinen, lyömäsoittimet.

Juulia Salo ja Eija Kankaanranta kantaesittävät konserttikanteleilla Asta Hyvärisen teoksen Loss-Find/No One uuden version kahdelle kanteleelle sekä Matilda Seppälän sävellyksen Mitäs jos, joka kieppuu kuviotoistojen ja glissandojen maailmassa haastaen soittajat hyppäämään myös graafisen notaation vietäväksi.

Konsertin neljäs kantaesitys on Otherhood, nuoren latvialaisamerikkalaisen Eugene Birmanin uusi teos kahdelle laulajalle, pianolle ja bluetooth-kaiuttimille Taneli Viljasen tekstiin. Laulusarjan tulkitsevat Martti Anttila, tenori, Iris Oja, mezzosopraano ja Anna Kuvaja, piano. Viljasen teksti käsittelee sukupuolivähemmistöön kuulumiseen liittyviä näkymättömyyden kokemuksia ja pohtii yleisemminkin vierautta ilmiönä.

Ohjelma:

Juha T. Koskinen: Jaman-Pahta – vaellusteos (2023), kantaesitys
1. Johdanto
2. Tunturi
3. Taivas
4. Virta
5. Epilogi

Matilda Seppälä: Mitäs jos (2022), kantaesitys

Asta Hyvärinen: Loss-Find/No One (2015/2024), kantaesitys

Eugene Birman: Otherhood (2022) laulusarja kahdelle laulajalle, pianolle ja bluetooth-kaiuttimille Taneli Viljasen tekstiin, kantaesitys

Esiintyjät:

Lauri Sallinen, klarinetti
Charlotta Hagfors, folk-laulu
Janne Valkeajoki, harmonikka
Lauri Pekkarinen, lyömäsoittimet
Juulia Salo, konserttikantele
Eija Kankaanranta, konserttikantele
Martti Anttila, tenori
Iris Oja, mezzosopraano
Anna Kuvaja, piano