Musiikkitalo on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Radio sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin yhteinen hanke, joka avattiin elokuussa 2011. Talo on rakennettu Helsingin parhaalle paikalle aivan Eduskuntatalon edustalle.
Aikajana
1992
Musiikkitalohanke käynnistettiin Sibelius-Akatemian aloitteesta. Tavoitteena oli akatemian kaikkien toimitilojen saaminen Helsingin ydinkeskustan alueelle.
1994
Hanketta lähdettiin ajamaan Sibelius-Akatemian, Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin yhteistyönä. Tavoitteena oli saada Helsingin keskustaan akustisesti korkeatasoinen konserttisali.
1995
Opetusministeriö asetti työryhmän, jonka tehtävänä oli laatia ehdotukset hankkeen toteuttamiseksi Töölönlahden alueelle.
1996
Musiikkitalotyöryhmä luovutti opetusministeriölle muistionsa Töölönlahden alueelle rakennettavasta musiikkitalosta. Paikkaa alueella ryhdyttiin selvittämään.
1998
Helsingin kaupungin suunnittelulautakunta hyväksyi rakennuspaikaksi Mannerheimintien varren tontin.
1999
Kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun ensimmäinen vaihe käynnistettiin.
2000
Arkkitehtuurikilpailun toinen vaihe käynnistettiin ja tulos julkistettiin. Sen voitti Arkkitehtitoimisto LPR-Arkkitehdit teoksella ”a mezza voce”. Akustiikan suunnittelijaksi valittiin Yasuhisa Toyota. Alustava suunnittelu käynnistyi.
2002
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Töölönlahden asemakaavamuutoksen äänin 49-36 useita vuosia jatkuneen vilkkaan keskustelun jälkeen.
2005
Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Musiikkitalo perustettiin.
2006
Alueella sijainneet makasiinit paloivat ja purkutyöt, patoseinätyöt ja tunneliurakka aloitettiin. Samana vuonna urkuasiantuntijaryhmä luonnosteli tila- ja julkisivusuunnitelmia Musiikkitalon urkuja varten.
2007
Urkuhanke keskeytettiin taloudellisista syistä
2008
Helsingin kaupunki, Yleisradio ja valtio tekivät päätöksen Musiikkitalon hankkeeseen sitoutumisesta.
2010
Palveluosakeyhtiö Helsingin Musiikkitalo Oy perustettiin Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Mannerheimintie 13a:n rinnalle (entinen Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Musiikkitalo).
2011
Musiikkitalo luovutettiin omistajille 30.4.2011.
31.8.2011
Musiikkitalon avajaiset
Avajaiskonsertin ensimmäisenä numerona soitettiin Jean Sibeliuksen Finlandia. Orkesteri muodostui Helsingin kaupunginorkesterin puhallin- ja lyömäsoittajista sekä Radion sinfoniaorkesterin jousisoittajista. Kuoro oli koottu Sibelius-Akatemian opiskelijoista, henkilökunnasta sekä pääkaupunkiseudun kuoroharrastajista. Orkesteria johti Jukka-Pekka Saraste.2012
Musiikkitalon avajaiskaudelle syyskuun 2011 alusta toukokuun 2012 loppuun järjestettiin Musiikkitalossa noin 70-100 tapahtumaa kuukaudessa. Kävijöitä oli reilusti yli 400 000, joista konserttivieraita oli noin 330 000 henkilöä.
2017
Urkuhanke heräsi uudestaan käyntiin Kaija Saariahon lahjoittaman miljoonan euron ansiosta. Myös Helsingin kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö ja säätiöt myönsivät lisärahoitusta hankkeeseen. Musiikkitalon säätiö perusti urkurakennuksesta vastaavan asiantuntijaryhmän. Säätiö käynnisti lahjoituskampanjan, jonka tavoitteena on taataan uruille elävää musiikkia tulevaisuuteen.
2018
Urkujen rakentamissopimus Rieger Orgelbaun kanssa allekirjoitettiin.
2019
Musiikkitalon Urut Soimaan ry perustettiin vastaamaan urkujen käytöstä. Kesällä 2019 urkujen rakenteiden valmistelutyöt alkoivat.
2020
Urkujen rakentaminen alkoi Itävallassa sekä urkujen rakenteiden valmistelutyöt jatkuivat kesällä Musiikkitalossa. Urkusävellyskilpailu avattiin maaliskuussa 2020.
2021
Urkujen ensimmäiset varsinaiset osat saapuivat kesällä Musiikkitalolle ja osat asennettiin konserttisaliin.
2022
Lahjoituskampja oli kerännyt yli 220 000 euroa urkujen aktiivista käyttöä varten. Urkujen 8 000 pilliä ja koneisto saapuivat Musiikkitalolle kesän rakennustöitä varten.
2023
Urkusävellyskilpailun tulokset julkistettiin. Urut viimeisteltiin soinnillisesti ja niiden julkisivu rakennettiin kesällä 2023. Urut koeajettiin ja testattiin vuoden viimeisen kolmanneksen aikana.
2024
Musiikkitalon urkujen avajaisia vietettiin 1.1.2024. Urkujen synnystä kertova TV-dokumentti julkaistiin.
Lue lisää Musiikkitalosta
Päätoimijat
Musiikkitalon päätoimijat ovat Helsingin kaupunginorkesteri, Radio sinfoniaorkesteri ja Taideyliopisto Sibelius-Akatemia.
Urut
124-äänikertaiset urut ovat suurimmat modernit konserttisaliurut. Urkuhankkeen mahdollisti Kaija Saariahon miljoonan euron lahjoitus.
Arkkitehtuuri
Musiikkitalon seinät puhuvat puoliääneen, antaen tilaa tärkeimmälle, musiikille. Avoimuus ja kohtaaminen ovat olleet lähtökohtina myös arkkitehtuurissa.
Kuvataide Musiikkitalossa
Musiikin ja arkkitehtuurin lisäksi Musiikkitalossa on myös nähtävää kuvataiteen ystäville. Reijo Hukkasen Laulupuut ja Kirsi Kaulasen Gaia on suunniteltu tilaustyönä Musiikkitaloa varten.