
Arvioitu kesto
50 min., ei väliaikaa
Järjestäjä
Lied-duo Emma Hartikainen & Tanja Niiranen
Sopraano Emma Hartikaisen ja pianisti Tanja Niirasen liedkonsertissa soivat saavuttamattomien unelmien tuska ja unohduksen lohduttava raukeus.
Ah, drink again
This river that is the taker-away of pain,
And the giver-back of beauty!
Lethe on kreikkalaisen mytologian joki, joka virtaa Haadeksen eli Manalan läpi. Sanotaan, että kuolleet joivat Lethen virrasta unohtaakseen elämänsä. Konsertissaan Unohduksen virta sopraano Emma Hartikainen ja pianisti Tanja Niiranen inspiroituvat veden kiehtovasta olemuksesta ja unohtamisen mukanaan tuomasta helpotuksesta sekä sen varjopuolista. Konsertissa kuullaan Heta Ahon, Rebecca Clarken, Toivo Kuulan, Sergei Rahmaninovin, Kaija Saariahon, Jean Sibeliuksen ja Hugo Wolfin lauluja, jotka kaikuvat unien ja unelmien välillä hapuilua, helliä toiveita, saavuttamattomuuden tuskaa ja irti päästämisen raukeutta. Lopulta jäljelle jää vain kysymys: onko kenties parempi unohtaa kaikki, vai kantaa mukanaan myös tuskan rippeitä säilyttääkseen rakkaimmat muistonsa?
Immerse the dream.
Drench the kiss.
Dip the song in the stream.
(Lethe, Edna St. Vincent Millay)
Esiintyjät
Emma Hartikainen, sopraano
Tanja Niiranen, piano
Sopraano Emma Hartikaisen ja pianisti Tanja Niirasen intensiivinen ja rajoja rikkova yhteistyö liedmusiikin parissa alkoi vuonna 2020 Sibelius-Akatemiassa. Duo konsertoi säännöllisesti ympäri Suomen. Heitä on kuultu mm. Pro Musica -säätiön konsertissa, Musica Nova -festivaalilla, Ateneumin taidemuseossa, Soiva Kieli -konserttisarjassa, Laulumusiikin ystävät ry:n konserteissa, Hämeenlinnan Sibelius-museossa ja Wäinö Aaltosen museon konserttisarjassa Turussa. Ulkomailla duo on esiintynyt Firenzessä, Salzburgissa ja Roomassa.
Duoa kiehtovat musiikin mahdollisuudet ilmentää ja käsitellä kaikkein vaikeimpiakin tunteita. Liedyhteistyössään Hartikainen ja Niiranen tavoittelevat syvällistä, vivahteikasta ja puhuttelevaa tarinankerrontaa. Esiintyjinä he ovat rohkeita ja vilpittömiä, sillä he uskovat sen olevan ainoa keino päästä todella vuorovaikutukseen yleisön kanssa. Duolle on tärkeää nostaa esiin myös kaanonin ulkopuolelle jätettyjä säveltäjiä ja teoksia.
Duo on vuosien varrella saanut ohjausta Ilmo Rannalta ja osallistunut lisäksi lukuisille mestarikursseille opettajinaan mm. Angelika Kirchschlager, Andrè Schuen, Malcolm Martineau, Christian Westergaard, Pauliina Tukiainen, Anu Komsi, Pia Värri ja Andreas Schmidt. Duo on opiskellut myös improvisointia David Dolanin (Guildhall School, Lontoo) johdolla, ja improvisoitu lied on saanut duon konserteissa haltioituneen vastaanoton.
Sibelius-Akatemian tukisäätiö on tukenut duon työskentelyä apurahoilla, joita on myönnetty duon opintomatkoihin Saksaan, Italiaan ja Itävaltaan, sävellystilaukseen Maleena Linjamalta, sekä 1900- ja 2000-luvuilla säveltäneiden naisten liedmusiikkia esittelevien konserttien järjestämiseen. Keväällä 2023 duo sai Wegelius-säätiön 5000 euron suuruisen tunnustusapurahan. Vuonna 2024 duolle myönnettiin palkinto Salzburgin Mozarteumissa ja Helsinki Lied -kilpailussa.
Tapahtuman liput ovat myynnissä Musiikkitalon omassa lippukaupassa verkossa, lipunmyyntipisteessä sekä puhelinpalvelussa (puh. 0600 411 101, avoinna arkisin klo 9–15, puhelun hinta 0,99 e/min + pvm/mpm). Lipunmyynnin asiakaspalvelupiste Musiikkitalossa on avoinna arkisin klo 13–18 sekä konserttia edeltävän tunnin ajan. Verkkokauppa on avoinna vuorokauden ympäri.
Ryhmäliput konsertteihin voit varata tällä lomakkeella. Ryhmän minimikoko on 10–20 henkilöä konsertista riippuen.
Musiikkitalon ryhmämyynti ei tee varauksia ilmaistapahtumiin eikä orkesterien kenraaliharjoituksiin.
Maistuisiko väliajalla lasi kuohuvaa, kuppi kuumaa tai pientä purtavaa? Ennakkotilaamalla väliaikatarjoilut säästyt jonottamiselta ja väliajan koittaessa voit istua valmiiksi katettuun pöytään.
Jos haluat herkutella rauhassa jo ennen konserttia, valitse Preludi-buffet! Runsas herkkupöytä on katettuna tuntia ennen konsertteja. Vaihtuva valikoima sisältää pieniä suolaisia ja makeita herkkuja sekä kahvia tai teetä.
Keskeisempää sijaintia on vaikea löytää: lähes kaikki julkiset kulkuvälineet tulevat aivan viereemme. Kaikilla sisäänkäynneillä on ympärivuotiset pyöräparkit. Lähimmästä Aimo Park Finlandia -parkkihallista pääsee kuivin jaloin suoraan hissillä aulaamme.
Musiikkitalo on esteetön ja kynnyksetön.
Konserttisalissa esteettömät paikat ja pyörätuolipaikat sijaitsevat permannon ylätasanteella lähellä sisäänkäyntejä. Valtaosaan tapahtumista on saatavissa maksuttomia avustajapaikkoja.
Konserttisalissa muille kun esteettömille paikoille on jyrkät portaat. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7.
Jokaisessa kerroksessa on esteetön wc. Opasteemme ja porraskaiteemme ovat kohomerkittyjä, ja lattioissa kulkevat ohjauslistat. Induktiosilmukat ovat käytössä kaikissa saleissa. Opaskoirat ovat tervetulleita taloon.
Konserttisali
Lippusi paikkamerkinnästä näet reitin paikallesi. Ovinumero kertoo, mistä ovesta sinun tulee saapua saliin, ja katsomot on merkitty kirjaimin. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäyntien tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle ennestään tuttu: henkilökuntamme ohjaa sinut oikeaan katsomoon.
Huomioithan, että Konserttisalin portaat ovat jyrkät ja sali syvä. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7. Portaita on eniten paikoille, jotka sijaitsevat lähimpänä lavaa.
Camerata, Sonore ja Black Box
Rivinumeron avulla suunnistat numeroidulle istuimellesi katsomossa. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäynnin tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle tuttu: ovihenkilökuntamme ohjaa sinut paikallesi. Jos lipussasi lukee numeroimaton katsomo, voit valita paikkasi vapaasti.
Sali- ja kerroskartat
Voit tutustua saliin jo ennalta lataamalla katsomokartan:
Konserttisali
Camerata
Black Box
Sonore
Organo
Tutustu koko talon pohjakarttoihin
Naulakko
Ulkovaatteet ja suuret kantamukset on jätettävä naulakkoon. Vartioitu vaatesäilytys sisältyy lipun hintaan, eli erillistä naulakkomaksua ei veloiteta.
Myöhästyminen
Myöhästyneet pääsevät sisään useimmiten seuraavilla taputuksilla tai viimeistään väliajalla.
Kuvaaminen
Itse konserttia ei pääsääntöisesti saa kuvata, mutta ennen konserttia, taputuksilla ja konsertin jälkeen kuvaaminen on sallittua. Konserttijärjestäjällä saattaa olla omia tarkempia ohjeistuksia.
Pukeutuminen
Musiikkitalossa ei ole yhtikäs mitään pukeutumisohjeistusta, vaan olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet. Vältä kuitenkin voimakasta hajusteiden käyttöä, jotta myös astmaatikot ja hajusteyliherkät voivat nauttia konsertista. Musiikkitalon konserttisalien lattiat ovat herkkiä naarmuuntumiselle. Tästä syystä saleihin ei saa tulla nastakengillä.