Arvioitu kesto

1 h 30 min.

Järjestäjä

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

NYKY Ensemble kutsuu sinut mukaansa tutkimaan ainetta ja vapautta musiikissa Czernowinin, Scelsin, Lindquistin, Hartikaisen ja Eastmanin teosten kautta

Konsertti perustuu aineen – materiaalien, soittimien – ja fyysisyyden – esiintyjien, säveltäjien, elävien olentojen kehojen – sekä vapauden välisen tilan tutkimiseen. Esityksessä tarkastellaan vapauden löytämiseen johtavaa polkua ja siihen liittyviä haasteita soittimilla ja niitä kuuntelemalla sekä luovassa tilassa että yhteiskunnassa.

Ohjelmassa Czernowinin Ayre tutkii ainetta mikroskoopin tavoin ja tarkkailee erittäin pienten asioiden liikkeitä. Viidennessä jousikvartetossaan Scelsi taivuttaa ja vääristää yhtä nuottia sekä paljastaa äänen syvimmän olemuksen muovattavuuden prosessien avulla. Ellen Lindquistin Earth on maaelementtiin ja sen energiaan keskittyvä meditaatio. Maapallolla aineet, kehot, järjestelmät ja elävät rakenteet elävät rinnakkain, ja planeetan energia ja sen elementit ovat olennaisia fyysisen ja henkisen kasvumme kannalta. Joy Boy löytää näennäisen loogisen ja luonnollisen yhdistelmän minimalismia ja kokeellista musiikkia. Sen mahdollistaa Julius Eastmanin ehdottoman omaperäinen lähestymistapa sävellystyöhön ja musiikin tekemiseen, mikä usein edellyttää esiintyjiltä luovaa panosta.

Muusikoiden kehojen ja soittimien välinen suhde, aikomuksen ja toteutuksen välinen kitka sekä löytämisen riemu ovat keskiössä Jarkko Hartikaisen uudessa teoksessa, joka esitetään tässä konsertissa. Teos toteutetaan yhdessä esiintyjien kanssa erilaisissa työpajoissa.

Konsertti on omistettu Eriikka Maalismaan muistolle ja on osa hänen perintöään kunnioittavaa Maalisvalo-konserttisarjaa.

Ohjelma

Ellen Lindquist — Earth (2022)

Giacinto Scelsi — String Quartet No. 5 (1984)

Chaya Czernowin — Ayre: Towed through plumes, thicket, asphalt, sawdust and hazardous air I shall not forget the sound of (2015)

Väliaika, 15 minuuttia

Julius Eastman — Joy Boy (1974)

Jarkko Hartikainen  — New piece (2025), kantaesitys

Esiintyjät

Mikael Loponen, kapellimestari
Tuule-Helin Krigul, huilu
Ioana Tomescu, klarinetti
Vicent Orón Bolós, alttosaksofoni
Børge Rekstad, käyrätorvi
Clara Berná, harppu
Arttu Aaltonen, lyömäsoittimet
Máté Dömötör, piano
Skyla Murray, viulu
Fanni Piri, viulu
Siiri Kaijansinkko, alttoviulu
Max Savikangas, alttoviulu
Liu Pöntinen, sello

Terhi Paldenius, musiikin valmennus
Jarkko Hartikainen, sävellys ja musiikin johtaminen
Mikko Ingman, ääni- ja valotekniikka
Libero Mureddu, intendentti, NYKY Ensemble
Jaakko Kilpeläinen, tuottaja, NYKY Ensemble

NYKY Ensemble 

NYKY Ensemble on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nykymusiikkiyhtye, joka toimii foorumina nykymusiikin projekteille ja tarjoaa näkökulmia aikamme musiikin suuntauksiin ja tekniikoihin, kuten esimerkiksi laajennettuihin soittotekniikoihin, live-elektroniikkaan, mikrotonaalisuuteen, minimalismiin tai taiteidenväliseen yhteistyöhön. Yhtyeen kokoonpano riippuu kulloinkin esitettävistä teoksista ja yhtyeen vierailevana ohjaajana on kullakin konserttiperiodilla nykymusiikkiin erikoistunut muusikko tai yhtye.