Arvioitu kesto
2 h, sis. väliajan
Järjestäjä
Helsingin juhlaviikot
Radion sinfoniaorkesteri ja kapellimestari Susanna Mälkki esittävät Juhlaviikoilla Yhdysvallat-teemaisen konsertin, jossa kuullaan kaksi kantaesitystä.
Radion sinfoniaorkesteri ja kapellimestari Susanna Mälkki esittävät Juhlaviikoilla Yhdysvallat-teemaisen konsertin, jossa kuullaan harvoin esitettyjä teoksia sekä kaksi kantaesitystä.
Konsertissa kuullaan suomenkielinen kantaesitys John Adamsin kamariorkesterille ja baritonille sävelletystä teoksesta The Wound-Dresser (1988). Walt Whitmanin runoon perustuva teos kertoo runoilijan kokemuksista vapaaehtoisena haavoittuneiden hoitajana Yhdysvaltain sisällissodassa. Whitman paikkasi haavoittuneita sotilaita, muun muassa oman veljensä, ja kirjasi kohtaamansa sodan kauhut runoon. Adamsin eleginen tulkinta tekstistä saa nyt suomenkielisen versionsa Lääkintämies. Solistina esiintyy merkittävää kansainvälistä oopperauraa tekevä baritoni Ville Rusanen.
Myös konsertin aloittava yhdysvaltalaisen nykysäveltäjä Andrew Normanin Unstuck (2008) on saanut inspiraationsa kirjallisesta lähteestä. Valkoisen paperin kammon kanssa kamppaillut Norman sai uuden virran sävellystyöhönsä Kurt Vonnegutin Teurastamo 5 -romaanista ja erityisesti lauseesta ”Billy Pilgrim has come unstuck in time”. Radion sinfoniaorkesteri esittää teoksen nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.
Englantilaisen Thomas Adèsin näkemys Yhdysvalloista, America: A Prophecy (1999), on 2000-luvun vaihdetta juhlistanut New Yorkin filharmonikkojen tilausteos orkesterille ja mezzosopraanolle. Adèsin teos on liki apokalyptinen näky Amerikasta uuden vuosituhannen kynnyksellä. Solistina Musiikkitalossa esiintyy singaporelais-brittiläinen oopperalaulaja Fleur Barron, yksi tämän hetken monipuolisimmista ja kysytyimmistä mezzosopraanoista.
Konsertin päättää Charles Ivesin Sinfonia nro 2 (1897–1902). Ives on yhdysvaltalaisen modernismin merkittävimpiä säveltäjänimiä ja harvoin Suomessa esitetty sinfonia sai niin ikään ensi-iltansa New Yorkin filharmonikkojen esittämänä 1951, vaikka teos valmistui jo vuosisadan vaihteessa. Yleisö ja kapellimestari Leonard Bernstein ottivat amerikkalaisesta kansanlauluperinteestä ammentavan sinfonian omakseen, ja virallisten musiikkipiirien ulkopuolelle jäänyt Ives koki uuden nosteen vielä elämänsä viimeisinä vuosina 1950-luvun alussa.
Radion sinfoniaorkesteri
Susanna Mälkki, kapellimestari
Fleur Barron, mezzosopraano
Ville Rusanen, baritoni
Ohjelma:
Andrew Norman: Unstuck (Suomen ensiesitys)
Thomas Adès: America: A Prophecy
John Adams: Lääkintämies (suomenkielinen kantaesitys)
Charles Ives: Sinfonia nro 2
Tapahtuman liput ovat myynnissä Musiikkitalon omassa lippukaupassa verkossa, lipunmyyntipisteessä sekä puhelinpalvelussa (puh. 0600 411 101, avoinna arkisin klo 9–15, puhelun hinta 0,99 e/min + pvm/mpm). Lipunmyynnin asiakaspalvelupiste Musiikkitalossa on avoinna arkisin klo 13–18 sekä konserttia edeltävän tunnin ajan. Verkkokauppa on avoinna vuorokauden ympäri.
Ryhmäliput konsertteihin voit varata tällä lomakkeella. Ryhmän minimikoko on 10–20 henkilöä konsertista riippuen.
Musiikkitalon ryhmämyynti ei tee varauksia ilmaistapahtumiin eikä orkesterien kenraaliharjoituksiin.
Maistuisiko väliajalla lasi kuohuvaa, kuppi kuumaa tai pientä purtavaa? Ennakkotilaamalla väliaikatarjoilut säästyt jonottamiselta ja väliajan koittaessa voit istua valmiiksi katettuun pöytään.
Jos haluat herkutella rauhassa jo ennen konserttia, valitse Preludi-buffet! Runsas herkkupöytä on katettuna ennen konsertteja klo 17.30–19.00. Vaihtuva valikoima sisältää pieniä suolaisia ja makeita herkkuja sekä kahvia tai teetä.
Keskeisempää sijaintia on vaikea löytää: lähes kaikki julkiset kulkuvälineet tulevat aivan viereemme. Kaikilla sisäänkäynneillä on ympärivuotiset pyöräparkit. Lähimmästä Aimo Park Finlandia -parkkihallista pääsee kuivin jaloin suoraan hissillä aulaamme.
Musiikkitalo on esteetön ja kynnyksetön.
Konserttisalissa esteettömät paikat ja pyörätuolipaikat sijaitsevat permannon ylätasanteella lähellä sisäänkäyntejä. Valtaosaan tapahtumista on saatavissa maksuttomia avustajapaikkoja.
Konserttisalissa muille kun esteettömille paikoille on jyrkät portaat. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7.
Jokaisessa kerroksessa on esteetön wc. Opasteemme ja porraskaiteemme ovat kohomerkittyjä, ja lattioissa kulkevat ohjauslistat. Induktiosilmukat ovat käytössä kaikissa saleissa. Opaskoirat ovat tervetulleita taloon.
Konserttisali
Lippusi paikkamerkinnästä näet reitin paikallesi. Ovinumero kertoo, mistä ovesta sinun tulee saapua saliin, ja katsomot on merkitty kirjaimin. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäyntien tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle ennestään tuttu: henkilökuntamme ohjaa sinut oikeaan katsomoon.
Huomioithan, että Konserttisalin portaat ovat jyrkät ja sali syvä. Mikäli portaiden käveleminen tuottaa vaikeuksia, suosittelemme valitsemaan paikat mahdollisimman läheltä ovia 2–7. Portaita on eniten paikoille, jotka sijaitsevat lähimpänä lavaa.
Camerata, Sonore ja Black Box
Rivinumeron avulla suunnistat numeroidulle istuimellesi katsomossa. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäynnin tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle tuttu: ovihenkilökuntamme ohjaa sinut paikallesi. Jos lipussasi lukee numeroimaton katsomo, voit valita paikkasi vapaasti.
Katsomokartat
Voit tutustua saliin jo ennalta lataamalla katsomokartan:
Naulakko
Ulkovaatteet ja suuret kantamukset on jätettävä naulakkoon. Vartioitu vaatesäilytys sisältyy lipun hintaan, eli erillistä naulakkomaksua ei veloiteta.
Myöhästyminen
Myöhästyneet pääsevät sisään useimmiten seuraavilla taputuksilla tai viimeistään väliajalla.
Kuvaaminen
Itse konserttia ei pääsääntöisesti saa kuvata, mutta ennen konserttia, taputuksilla ja konsertin jälkeen kuvaaminen on sallittua. Konserttijärjestäjällä saattaa olla omia tarkempia ohjeistuksia.
Pukeutuminen
Musiikkitalossa ei ole yhtikäs mitään pukeutumisohjeistusta, vaan olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet. Vältä kuitenkin voimakasta hajusteiden käyttöä, jotta myös astmaatikot ja hajusteyliherkät voivat nauttia konsertista. Musiikkitalon konserttisalien lattiat ovat herkkiä naarmuuntumiselle. Tästä syystä saleihin ei saa tulla nastakengillä.