Musiikkitaloon avataan surunvalittelukirja Kaija Saariahon muistolle

22.8.2023 Uutiset

Musiikkitalo, Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia muistavat säveltäjä ja taiteen akateemikko Kaija Saariahoa avaamalla kaikille avoimen surunvalittelukirjan Musiikkitalon lämpiöön. Saariahon musiikin ystävät voivat jättää tervehdyksensä kirjaan, joka luovutetaan Saariahon perheelle.

Kaija Saariaho (1952–2023) oli Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä ja merkittävimpiä säveltäjiä, jonka poismeno viime kesäkuussa kosketti kulttuurikenttää laajalti. Saariahon merkitys juuri Musiikkitalolle on ollut erityisen suuri: hänen musiikkiaan on soitettu ahkerasti Musiikkitalossa niin HKO:n kuin RSO:nkin toimesta, ja säveltäjä teki tiivistä yhteistyötä myös Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa, jonka kunniatohtoriksi hänet vihittiin vuonna 2018. Saariaholla oli lämpimät välit kaikkiin Musiikkitalon toimijoihin, ja hän muun muassa sävelsi talon konserttien väliajalla kuultavan sisäänsoittotunnuksen. Musiikkitaloon pian valmistuvat konserttisaliurut mahdollistuivat Kaija Saariahon antaman miljoonan euron lahjoituksen ansiosta.

Saariaho sävelsi yhteensä pitkälti yli sata teosta, muun muassa viisi oopperaa, kahdeksan konserttoa sekä lukuisia orkesteri- ja vokaaliteoksia. Hänen viimeiseksi jäänyt teoksensa, trumpettikonsertto HUSH, kuullaan Musiikkitalossa RSO:n, Susanna Mälkin ja trumpetisti Verneri Pohjolan kantaesittämänä 24. ja 25.8. osana Helsingin juhlaviikkoja.

Musiikkitalo, Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia haluavat yhdessä kunnioittaa Kaija Saariahon muistoa avaamalla kaikelle yleisölle avoimen surunvalittelukirjan. Kirja avataan Musiikkitalon lämpiössä ennen HUSH-konserton kantaesitystä torstaina 24.8., ja ensimmäisinä surunvalittelukirjan allekirjoittavat Musiikkitalon toimijoiden edustajat klo 18.00. Tämän jälkeen kirja on yleisölle avoin perjantaihin 8.9. saakka. Surunvalittelukirja luovutetaan Saariahon perheelle 8.9. HKO:n konsertin jälkeen.

LISÄTIEDOT:

Emilia Mäki, toimitusjohtaja, Helsingin Musiikkitalo Oy
emilia.maki@musiikkitalo.fi
020 707 0401

Aleksi Malmberg, intendentti, Helsingin kaupunginorkesteri
aleksi.malmberg@hel.fi
(09) 3102 2701

Tuula Sarotie, intendentti, Radion sinfoniaorkesteri
tuula.sarotie@yle.fi
040 844 2666

Emilie Gardberg, dekaani, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
emilie.gardberg@uniarts.fi
050 339 0990 (assistentti Pinja Puha)

Siirry takaisin sivun alkuun