Beräknad långd

2 h

Arrangör

Helsingin tapahtumasäätiö sr

The Cleveland Orchestra, en av världens mest kända symfoniorkestrar, ger en andra konsert på Helsingfors festspel. Förutom den tidigare tillkännagivna konserten kommer orkestern att uppträda i Helsingfors Musikhuset den 29 augusti, med Sergej Prokofjevs andra symfoni och Hector Berlioz Symphonie fantastique. The Cleveland Orchestra, en av världens mest prestigefyllda symfoniorkestrar, en av “Big Five” av […]

The Cleveland Orchestra, en av världens mest kända symfoniorkestrar, ger en andra konsert på Helsingfors festspel. Förutom den tidigare tillkännagivna konserten kommer orkestern att uppträda i Helsingfors Musikhuset den 29 augusti, med Sergej Prokofjevs andra symfoni och Hector Berlioz Symphonie fantastique.

The Cleveland Orchestra, en av världens mest prestigefyllda symfoniorkestrar, en av “Big Five” av de mest kända orkestrarna i USA, återvänder till Finland efter årtionden av väntan. Orkestern, som sällan har besökt de nordiska länderna, uppträdde senast i Finland 1965.

Orkestern grundades 1918 och har under de senaste 22 åren letts av den österrikiske toppdirigenten Franz Welser-Möst, som också ledde Wiens filharmoniker i ett minnesvärt framträdande vid Helsingfors festspel 2015.

The Cleveland Orchestra anses fortfarande vara en av världens bästa aktiva orkestrar, och 2020 utnämnde New York Times den till den bästa i Amerika. Under Welser-Mösts ledning har orkestern finslipats till sin tekniska och konstnärliga topp.

Prokofjevs andra symfoni, som uruppfördes i Paris 1925, är känd för sin rytmiska kraft och inflytandet från den tidens europeiska avantgarde – Prokofjev beskrev själv verket som en vision av ”järn och stål”.

Berlioz Fantastiska symfoni har etablerat sig som ett av 1800-talets viktigaste orkesterverk. Berlioz banade väg för nya orkestermetoder och tekniker för att uppnå drömlika och opiumindränkta visioner som var oöverträffade i västerländsk musik vid den tiden.

The Cleveland Orchestra
Franz Welser-Möst, dirigent

Program:
Sergej Prokofjev: Symfoni nr 2, Op. 40
Hector Berlioz: Symphonie fantastique, Op. 14