Beräknad långd

2 h, inkl. paus

Arrangör

Osmo Tapio Räihälä

Konsten väller fram från samma källa, musik är både bildkonst och poesi, naturfenomen är musik – konst är i grund och botten synestesi, att uppleva saker med olika sinnen.

I Osmo Tapio Räihäläs profilkonsert ”Synestesis” i Musikhusets Paavo-sal lyssnar man på kompositörens verk från 2020-talet. Genom musiken beundrar man djurens svärmintelligens, den organiska naturens förmåga att förändras, människans anpassningsförmåga samt som världspremiär av sången som en del av kammarmusiken. Detta ramar in med elektronisk musik.

Artister i konserten inkluderar Avanti!- och Airo-kvartetterna, sopranen Olga Heikkilä, musiker från Radions symfoniorkester och dirigenten József Hárs.

Innan konserten kl. 17.15 i Paavo-salen framträder Osmo Tapio Räihälä i sin andra roll: författaren till Finlandia-prisbelönta boken ”Varför är nutidsmusik så svårt” berättar (på finska) om verken och gör nutida konstmusik begriplig på ett sätt som inte kräver musikalisk utbildning av lyssnaren. Till detta evenemang är det fri entré.

Verken som kommer att höras under konserten:

Versum (serie elektronisk musik), premiär
Insolenza (Stråkkvartett nr 3)
Swarm (Stråk-oktett)
Biohajoava suudelma (Bionedbrytbar kyss) (flöjter och slagverk)
Sångserie för sopran och kammarensemble, premiär
Pragma (kammarensemble)