Beräknad längd
1 h 30 min., inkl. paus
Arrangör
Suomalaisen barokkiorkesterin kannatusyhdistys ry
Weber–Crusell–Mozart
Tommi Hyytinen, valthorn
Finländska barockorkestern
Janne Nisonen, dirigent
När valthornisten Tommi Hyytinen bad sin fru Johanna Eränkö Hyytinen, som är kompositör och musikvetare, om hjälp med att hitta information om Bernhard Crusells valthornskonsert kunde han knappast ana vad frågan till slut skulle leda till. Ny och intressant information dök snabbt upp, och samtidigt märkte Eränkö Hyytinen att hennes tidigare idé till doktorsavhandling fick ge vika för Crusellforskningen. En del av den ännu opublicerade forskningen har varit att rekonstruera valthornkonserten till en form i vilken den hörts senast för ungefär 200 år sedan.
Av det ursprungliga materialet till Bernhard Crusells (1775–1838) valthornskonsert har endast solopartiet bevarats, och av den tredje satsen Rondo endast delar av det. Verkets satser Allegro och Romance cantabile har bevarats även i Franz Preumayrs (1782–1853) arrangemang för valthorn och blåsare. Preymayr var en av Crusells goda vänner, hans kollega i hovkapellet i Stockholm och även hans svärson.
Crusells konsert för valthorn och orkester F-dur fick sitt uruppförande i april 1810 i Stockholm med Johann Michael Hirschfeld (1776–1841) som solist. Under därpå följande år uppträdde han som konsertens solist flera gånger. I de senaste undersökningarna har man förutom Hirschfeld hittat även andra samtida som framfört verket, däribland Gottfried Schunke (1777–1861) som framförde konserten i Stuttgart år 1823 som det lokala hovkapellets solist.
Wolfgang Amadeus Mozarts symfoni nr 41 C-dur är allmänt känd som Jupitersymfonin. Verket ses som höjdpunkten på tonsättarens symfoniska uttryck och det är den längsta av Mozarts symfonier. Under sommaren 1788 komponerade tonsättaren tre symfonier och av dem var C-dursymfonin den sista.
Den samtida förläggaren som har hittat på undertiteln har troligen associerat verket med den högsta av de romerska gudarna, Jupiter Lucetius dvs. ljusbringaren. I de fugaliknande och matematiskt exakt uppbyggda texturerna i symfonins final kan man även höra ekon av Pythagoras musica universalis. De jublande festliga tongångarna lyfter lyssnaren mot sfärernas harmoni. I ”Jupiter” kan vi höra klarheten och ljuset, och de skenbart enkla motiven växer till en musik som är genomsyrad av stor glädje och skönhet.
I C-dur går även Carl Maria von Webers andra symfoni, som inleder konserten. Weber skrev sina enda symfonier när han ungefär 20 år gammal och de kom båda till under år 1807.
Biljetter till evenemang i Musikhuset kan du köpa på Musikhusets webbsidor, vid kundtjänsten i Musikhuset och via vår telefontjänst.
Du kan reservera gruppbiljetter till konserter från Musikhusets gruppförsäljning, ryhmat@musiikkitalo.fi eller tfn 0600 411 101 (vardagar kl. 9–15). Minimistorleken för en grupp är från 10 to 20 personer.
Skulle det smaka med ett glas mousserande, en varm dryck eller en munsbit under pausen? Om du förhandsbeställer sparar du tid och besvär så att du kan njuta i lugn och ro under pausen.
Vårt läge kunde inte vara mer centralt: nästan alla kollektiva färdmedel har sina rutter precis vid oss. Vid alla ingångar finns cykelparkering året runt. Från den närmaste Aimo Park Finlandia-parkeringshallen kommer du torrskodd direkt till vår entréhall med hiss.
Musikhuset är helt tillgängligt: vi har inga trösklar. Våra skyltar och trappräcken är försedda med taktila markeringar, golven med ledstråk. Hörslingorna fungerar och ledarhundar är välkomna.
Konsertsalen
Platsmarkeringen på biljetten visar rutten till din plats. Dörrnumret anger vilken dörr du ska välja, läktarna anges med bokstäver. Rullstolsplatserna finns på samma plan som ingångarna. Oroa dig inte om salen är obekant: vår personal hjälper dig till rätt läktare.
Camerata, Sonore och Black Box
Radnumret hjälper dig att hitta din numrerade plats. Rullstolsplatserna finns på samma plan som ingångarna. Oroa dig inte om salen är obekant: vår dörrpersonal hjälper dig till din plats.
Onumrerad läktare
Du kan fritt välja plats.
Planritningar
Du kan titta på salkartorna i förväg.
Garderoben
Ytterkläder och stora väskor ska lämnas i garderoben. Garderob kostnadsfritt.
Om du försenar dig
Försenade släpps oftast in under följande applåder eller senast vid pausen.
Fotografering
Själva konserten får i regel inte fotograferas, men före konserten, under applåderna och efter konserten är fotografering tillåten. Konsertarrangören kan ha egna, noggrannare regler.
Klädsel
Vi har ingen klädkod, du är välkommen precis som du är. Undvik dock starka parfymer och andra kemikalier så att också astmatiker och andra överkänsliga kan njuta av konserten.