Beräknad längd
3 h 20 min., inkl. paus
Arrangör
Helsingin tapahtumasäätiö sr
Modest Musorgskijs opera Chovansjtjina har en fascinerande bakgrund. Musorgskij började på projektet redan 1872 när han arbetade med operan Boris Godunov. Kompositören började tvångsmässigt studera streltserupproret, ett dystert kapitel i Rysslands historia i slutet av 1600-talet då de muskötbeväpnade streltserkrigarna gjorde en statskupp. Konspirationerna och det besinningslösa våldet som färgade händelserna lämnade inte kompositören någon ro, men vid sin död 1881 hade Musorgskij endast färdigställt pianopartituret. Nikolaj Rimskij-Korsakov fullbordade operan som hade premiär 1886.
Under Festspelen uppförs verket i en helt ny konsertversion av Esa-Pekka Salonen. Salonen leder den stora produktionen med nästan tvåhundra musiker på scenen: Radions symfoniorkester, sångare från Hagalunds kammarkör, Dominante och Helsingfors kammarkör och tiotals solister. Orkestreringen som utformades av Dmitrij Sjostakovitj 1959 och finalen som arrangerades av Igor Stravinskij vävs samman av kompositören Gerard McBurney som också leder skapandet av denna unika tolkning med en ljudvärld skapad av den berömda ljudkonstnären Tuomas Norvio.
I vår tid är Chovansjtjinas berättelse om girighet, makt och galenskap mer aktuell än någonsin.
Radions symfoniorkester
Hagalunds kammarkör
Dominante
Helsingfors kammarkör
Esa-Pekka Salonen, dirigent
Gerard McBurney, direktör
Mika Kares, bas – Ivan Chovanskij
Tuomas Katajala, tenor – Andrej Chovanskij
Giorgi Sturua, tenor – Vasilij Golitsyn
Tomi Punkeri, baryton – Bojar Sjaklovitij
Nadezhda Karyazina, alt – Marfa
Wolfgang Ablinger-Sperrhacke, tenor – En skrivare
Olga Heikkilä, sopran – Susanna
Ain Anger, bas – Dosifej
Natalia Tanasii, sopran – Emma
Johan Krogius, tenor – Kuska
Tuomas Norvio, ljuddesign
Elias Brown, assisterande dirigent
Charlotte McBurney, assisterande direktör
Biljetter till evenemang i Musikhuset kan du köpa på Musikhusets webbsidor, vid kundtjänsten i Musikhuset och via vår telefontjänst.
Du kan reservera gruppbiljetter till konserter från Musikhusets gruppförsäljning, ryhmat@musiikkitalo.fi eller tfn 0600 411 101 (vardagar kl. 9–15). Minimistorleken för en grupp är från 10 to 20 personer.
Skulle det smaka med ett glas mousserande, en varm dryck eller en munsbit under pausen? Om du förhandsbeställer sparar du tid och besvär så att du kan njuta i lugn och ro under pausen.
Vårt läge kunde inte vara mer centralt: nästan alla kollektiva färdmedel har sina rutter precis vid oss. Vid alla ingångar finns cykelparkering året runt. Från den närmaste Aimo Park Finlandia-parkeringshallen kommer du torrskodd direkt till vår entréhall med hiss.
Musikhuset är helt tillgängligt: vi har inga trösklar. Våra skyltar och trappräcken är försedda med taktila markeringar, golven med ledstråk. Hörslingorna fungerar och ledarhundar är välkomna.
Konsertsalen
Platsmarkeringen på biljetten visar rutten till din plats. Dörrnumret anger vilken dörr du ska välja, läktarna anges med bokstäver. Rullstolsplatserna finns på samma plan som ingångarna. Oroa dig inte om salen är obekant: vår personal hjälper dig till rätt läktare.
Camerata, Sonore och Black Box
Radnumret hjälper dig att hitta din numrerade plats. Rullstolsplatserna finns på samma plan som ingångarna. Oroa dig inte om salen är obekant: vår dörrpersonal hjälper dig till din plats.
Onumrerad läktare
Du kan fritt välja plats.
Planritningar
Du kan titta på salkartorna i förväg.
Garderoben
Ytterkläder och stora väskor ska lämnas i garderoben. Garderob kostnadsfritt.
Om du försenar dig
Försenade släpps oftast in under följande applåder eller senast vid pausen.
Fotografering
Själva konserten får i regel inte fotograferas, men före konserten, under applåderna och efter konserten är fotografering tillåten. Konsertarrangören kan ha egna, noggrannare regler.
Klädsel
Vi har ingen klädkod, du är välkommen precis som du är. Undvik dock starka parfymer och andra kemikalier så att också astmatiker och andra överkänsliga kan njuta av konserten.