Musiikkitalo täyttää 10 vuotta!

Synttäriviikkoa juhlitaan syyskuun alussa, 6.–12.9.2021.

Musiikkitalon avajaisista tulee elokuun viimeisenä päivänä kuluneeksi tasan 10 vuotta. Lähes 20 vuotta kestäneen monivaiheisen suunnittelun ja rakentamisen jälkeen kapellimestari Jukka-Pekka Saraste johti  31.8.2011 avajaiskonsertin, jonka orkesteri muodostui Helsingin kaupunginorkesterin puhallin- ja lyömäsoittajista sekä Radion sinfoniaorkesterin jousisoittajista. Kuoro koottiin Sibelius-Akatemian opiskelijoista, henkilökunnasta sekä pääkaupunkiseudun kuoroharrastajista. Avajaiskonsertin ensimmäisenä numerona soitettiin Jean Sibeliuksen Finlandia.

Kymmenen vuoden aikana Musiikkitalosta on muodostunut maamme vilkkain konserttitalo. Vuonna 2019 Musiikkitalossa järjestettiin yli 1 600 tapahtumaa, ja taloon tehtiin yli miljoona käyntiä. Musiikkitalo on vakiinnuttanut paikkansa kulttuurin kentällä ja saanut erityistä kiitosta arkkitehtuuristaan, akustiikastaan ja asiakaspalvelustaan – mutta ennen kaikkea siellä järjestetyistä konserteista. Kymmenen vuoden aikana talossa ovat esiintyneet mm. Philip GlassPatti Smith ja Nick Cave sekä lukuisat maailman sinfoniaorkesterit, kuten Concertgebouw-orkesteri, Berliinin filharmonikot, Staatskapelle Berlin, Baijerin radion sinfoniaorkesteri ja Wienin filharmonikot.

Kaikille aina avoin Musiikkitalo on muodostunut myös suosituksi oleskelu- ja kohtaamispaikaksi, jossa palvelevat kahvila ja terassi, kirjasto sekä nuotti- ja levykaupat. Musiikkitalon päätoimijat RSO, HKO ja SibA tekevät yhteistyötä muun muassa yleisöluentojen ja erilaisten ilmaistapahtumien järjestämisessä.

Kokonainen viikko synttärihumua – Musiikkitalon synttäriviikko

Kun Musiikkitalo täyttää pyöreitä ensimmäisen kerran, pitää sitä juhlia kunnolla! Syyskuun toisella viikolla 6.–12.9.2021 järjestetään Musiikkitalon Synttäriviikko, jonka ohjelmassa on mm. jättikaraokea, yhteislauluja ulkoilmassa, ulkoilmanäytöksiä, tanssit ja luonnollisesti valtava määrä konsertteja laidasta laitaan viikon jokaiselle päivälle. Musiikkia kuullaan tietenkin talon päätoimijoilta RSO:lta, HKO:lta ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemialta. Musiikkitalon Ravintolassa soittavat viikon aikana mm. Elias GouldPesso, Ghost World, Mopo ja Vallilan Tango. Viikonlopun huipennuksia ovat Konserttisalissa konsertoivat Lontoon Philharmonia johtajanaan Santtu-Matias Rouvali sekä Litku Klemetti. Sunnuntaina lapsia ilahduttavat supersuositut Mimmit ja Skidit Disko.

Koronatilanteen vuoksi kaikki Synttäriviikolla sisätiloissa tapahtuva ohjelma vaatii pääsylipun. Lipunmyynti aloitetaan ke 26.5. klo 9.00. Ulkona järjestettävät tapahtumat tulevat olemaan maksuttomia.

Musiikkitalon historian ja tulevaisuuden kohokohtia

1992: Musiikkitalo-hanke käynnistyy Sibelius-Akatemian aloitteesta.
2000: Kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voittaa arkkitehtuuritoimisto LPR-arkkitehdit.
2006: Musiikkitalon rakentaminen alkaa.
2011: Musiikkitalo valmistuu, ja avajaisia vietetään 31.8.
2015: Musiikkitalossa käynnistyy orkesteriakatemia, jonka myötä SibA:n opiskelijat pääsevät RSO:n ja HKO:n ammattimuusikoiden kisällioppilaiksi.
2016: Musiikkitalossa käynnistyy palveluakatemia, jossa työntekijät valmentavat toisiaan asiakaspalvelutyöhön.
2017: Musiikkitalon säätiö vastaanottaa Kaija Saariaholta miljoonalahjoituksen konserttisaliurkuihin. Hanketta lähtevät tukemaan useat toimijat, säätiöt ja rahastot sekä kansalaiskeräyksen kautta kaupunkilaiset.
2019: Kaija Saariaho säveltää Musiikkitalolle tilaustyönä uuden sisäänsoiton.
2021: Musiikkitalo täyttää 10 vuotta.
2024: Musiikkitalo saa konserttisaliurut.

Lisätiedot medialle:
Juha Paaso
Myynti- ja markkinointipäällikkö, Musiikkitalo
p. 020 707 0405
juha.paaso@musiikkitalo.fi