Klangfarbenmelodie

Seuraamme koronarajoituksia

Etelä-Suomen aluehallintoviraston antamaan määräykseen perustuen Sibelius-Akatemian tapahtumat on peruttu yleisöltä 31.1.2022 saakka. Rajoitus koskee Helsingin toimipisteitä. Osa konserteista toteutetaan verkkokonsertteina.

“Äänenvärimelodia” on musiikillinen tekniikka, jonka Arnold Schönberg esitteli teoksessaan Harmonian teoria (1910). Käsite sai jalansijaa Euroopassa ja innoitti useita säveltäjiä. Tässä melodialinjaan lisätään värejä ja sävyjä jakamalle se usean soittimen kesken. Tekniikasta johtuva fragmentointi vaikutti myös sooloteosten sävellystekniikkaan.

Alban Berg oli Schönbergin oppilas ja jatkoi tämän perintöä omissa töissään. Giacinto Scelsi omisti uransa äänen ytimen etsinnälle analysoidessaan äänien sisältämiä värejä. Ranskassa Olivier Messiaen sävelsi synestesian vallassa ja kirjoitti tutkielman rytmistä, väristä ja ornitologiasta (1949–1992). Pierre Boulez taas vei musiikin fragmentaatiota aivan uusiin ulottuvuuksiin.

Ohjelma
– Arnold Schoenberg: Piece in D minor
– Alban Berg: 4 Pieces Op. 5
– Giacinto Scelsi: Ixor
– Henri Pousseur: Litanie du miel vesperal
– Olivier Messiaen: Thème et variations
– Pierre Boulez: Domaines (Transcriptions for saxophone)

Esiintyjät:
Nicolas Mizen, saksofonit
TBA, piano

Lisätietoja: Eeva Hohti, eeva.hohti@uniarts.fi

Talven nuoret taiteilijat -konserttisarja
Talven nuoret taiteilijat -sarja 21.1.–15.2.2022 esittelee vastikään valmistuneita ja opinnoissaan erinomaisesti menestyneitä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijoita.