Konsertissa kuullaan sooloviulun ja viulu-piano-duon lisäksi harvinaisempaa liedparia – sopraanoa ja viulua.

Konsertti on siirtynyt koronarajoituksien vuoksi. Alkuperäinen päivämäärä oli 26.1.

”Sillä ei ole olemassa kieltoa, miksi raitiovaunussa ei saisi soittaa, jos soitto on hyvää ja matkustajille miellyttävää ja ilmaista, – – . Se on tosin aluksi hieman yllättävää, ja hetkisen ajan jokainen kokee, että se on epäsopivaa. Mutta täydessä vauhdissa, voimakkaassa ilmavirrassa ja hiljaisella kadulla se kuulostaa viehättävältä.” (suom. Ilmolahti) Kafka-fragmentit, osa III nro 12: Szene im Elektrischen (Kohtaus raitiovaunussa)

Konsertin teema ”Neue Bahnen” (suom. uusia raiteita, uria) viittaa Robert Schumannin samannimiseen artikkeliin, joka ilmestyi syksyllä 1853 Die Neue Zeitschrift für Musik -lehdessä. Artikkelissa hän ylistää hiljattain tapaamaansa nuorta säveltäjänalkua, Brahmsia. Konsertin ohjelma rakentuu Schumannin samana syksynä Neue Bahnen -artikkelin kanssa valmistuneen viulusonaatin nro 3 ympärille, joka on säveltäjän viimeisiä teoksia. Schumannin sonaatin parina kuullaan Brahmsin ensimmäinen viulusonaatti. Lisäksi mukana on teokset kahdelta elävältä säveltäjältä, György Kurtágilta ja Georg Friedrich Haasilta.

Konsertissa kuullaan sooloviulun ja viulu-piano-duon lisäksi harvinaisempaa liedparia – sopraanoa ja viulua.

”Instrumentalistina on inspiroivaa soittaa musiikkia, jossa on sanat. Se tuo uusia ulottuvuuksia ilmaisuun ja tulkintaan. Koen, että Schumannin ja Brahmsin sonaateissakin on paljon yhteyksiä liedmusiikkiin niiden retorisen luonteen takia. Brahmsin sonaatin viimeisessä osassa tämä on vielä selkeämmin kuultavissa, sillä siinä Brahms lainaa kahta omaa liediään Regenlied ja Nachklang.”, Ilmolahti sanoo.

Ohjelma
Robert Schumann: Sonaatti viululle ja pianolle nro 3 a-molli WoO 2 (1853)
György Kurtág: Kafka-fragmentit op. 24 sopraanolle ja viululle, osa III (1985–87)
Georg Friedrich Haas: de terrae fine (2001)
Johannes Brahms: Sonaatti viululle ja pianolle nro 1 G-duuri op. 78 (1878–1879)

Heidi Ilmolahti, viulu
Juho Alakärppä, piano
Meeri Pulakka, sopraano

Lisätietoja: Janne Ikäheimo, janne.ikaheimo@uniarts.fi

Kevään nuoret taiteilijat -sarja esittelee vastikään valmistuneita ja opinnoissaan erinomaisesti menestyneitä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijoita.

Alkaen 6,5 € 18 € / 6,5 €

Kahvi ja avec?

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Kotisivut

Alkaen 18 € / 6,5 €

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut