So­ti­luus ja vä­ki­val­lan tabut

Marraskuun Taidepisteessä vieraina ovat Susanna Hast, Noora Kotilainen, Karim Maïche ja Juho Pylvänäinen.

Millaisia tabuja sotilaisiin ja sotimiseen liittyy Suomessa ja miten niitä voidaan käsitellä taiteen keinoin? Kuuluuko militarismiin väkivallasta vaikeneminen? Miten puolustusvoimia voitaisiin muuttaa moninaisemmiksi myös puheen ja oletusten tasolla?

Aiheesta keskustelevat taiteilija ja tutkijatohtori Susanna Hast, projektitutkija Tampereen yliopistossa ja pitkäaikainen rauhanaktivisti Karim Maïche sekä ammattisotilas ja feministi Juho Pylvänäinen. Keskustelua moderoi Noora Kotilainen, tutkijatohtori Maanpuolustuskorkeakoulussa ja poliittisen historian vieraileva tutkija Helsingin yliopistossa.

Ilta käynnistyy Susanna Hastin spoken word -teoksella, joka pohjautuu Hastin taiteelliseen tutkimukseen Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Taidepiste on siirtynyt toistaiseksi verkkoon:
Koronatilanteesta johtuen Taidepiste-tapahtumat järjestetään toistaiseksi ilman paikalla olevaa yleisöä. Tapahtumat näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla ja Instagram-tilillä @uniartshelsinki. Laadukkaita tapahtumatallenteita Taidepisteestä voi katsoa Taideyliopiston Youtube-kanavalla myös jälkikäteen.

Katso suora lähetys Youtubessa

Taidepiste on Taideyliopiston uusi, kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö.

Lisätietoa keskustelijoista:

Susanna Hast on taiteilija ja tutkijatohtori. Hän työskentelee vierailevana tutkijana Taideyliopiston taidekasvatuksen tutkimuskeskuksessa (CERADA) ja johtaa Koneen säätiön rahoittamaa hanketta ‘Subtle Corporealities’ (2020-2021). Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa ‘Kehot sodassa, kehot tanssissa’ (2017-2020) Hast tutki liikettä ja sosiaalisia tunteita Za’atarin pakolaisleirin capoeira-tunneilla ja Maanpuolustuskorkeakoulun kadettien koulutuksessa.

Noora Kotilainen (VTT) on sodasta, kriiseistä, väkivallasta, humanitarismista kiinnostunut poliittisen historian tutkija. Hän on erikoistunut mediatutkimukseen, visuaalisuuteen ja kansainväliseen politiikkaan. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijatohtorina Maanpuolustuskorkeakoulussa Suomen Akatemian Hybridi terrori -hankkeessa (HYTE).

Karim Maïche (YTT) työskentelee Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksessa projektitutkijana. Maïche on tutkinut väitöskirjassaan Algerian autonomista ammattiyhdistysliikettä. Hänen tutkimusintressinsä liittyvät Pohjois-Afrikan, Lähi-idän ja Välimeren alueen joukkoliikkeisiin, mobilisaatioon ja kulttuurihistoriaan. Lisäksi Maïche on tutkinut nuorten turvapaikanhakijoiden elämää vastaanottovaiheessa Suomessa, monenkeskisen hallinnan hajaantumista ja alueellistumisprosesseja, nuorison marginalisoitumisen prosesseja Välimeren ympäristössä sekä naapuruussuhteiden muodostumista paikallistasolla Tampereen Hervannassa.

Juho Pylvänäinen on Puolustusvoimissa aliupseerin virassa työskentelevä feministi, vapaa kirjoittaja ja sosiaalitieteiden opiskelija Turussa. Juho on ollut Miehet ry:ssä mukana sen perustamisesta lähtien ja toimii sen varapuheenjohtajana.

Vapaa pääsy /

Kahvi ja avec?

Taideyliopisto

Kotisivut

Vapaa pääsy

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut

Yleisön, esiintyjien ja henkilökunnan terveys ja turvallisuus ovat meille ykkösasioita. Olemme kiinnittäneet valtavasti huomiota koronapandemiasta johtuviin erikoisjärjestelyihin, jotta konserttielämys olisi mahdollisimman turvallinen ja vailla huolta.

Tutustuthan erikoisjärjestelyihin etukäteen tästä

Maistuisiko väliajalla lasi kuohuvaa, kuppi kuumaa tai pientä syötävää? Ennakkotilauksella säästät aikaa ja vaivaa, jolloin ehdit nautiskella kiireettömästi väliajasta.

Korona-aikana useissa konserteissa ei ole väliaikaa lainkaan. Näin vältetään ylimääräistä liikennettä lämpiössä ja käytävillä. Olet kuitenkin lämpimästi tervetullut nauttimaan tarjoiluistamme ennen konserttia!

Tilaa tarjoilut etukäteen tästä

Sijaintimme on niin keskeinen kuin olla voi: lähes kaikki julkiset kulkuvälineet tulevat aivan viereemme. Kaikilla sisäänkäynneillä on ympärivuotiset pyöräparkit. Lähimmästä Aimo Park Finlandia -parkkihallista pääsee kuivin jaloin suoraan hissillä aulaamme.

Lue lisää Musiikkitaloon saapumisesta

Naulakko

Korona-aikana päällysvaatteet saa viedä mukanaan katsomoon. Suuret kantamukset on kuitenkin jätettävä naulakkoon. Naulakko on tänä poikkeusaikana maksuton.

Myöhästyminen

Myöhästyneet pääsevät sisään useimmiten seuraavilla taputuksilla tai viimeistään väliajalla.

Kuvaaminen

Itse konserttia ei pääsääntöisesti saa kuvata, mutta ennen konserttia, taputuksilla ja konsertin jälkeen kuvaaminen on sallittua. Konserttijärjestäjällä saattaa olla omia, tarkempia ohjeistuksia.

Pukeutuminen

Musiikkitalossa ei ole yhtikäs mitään pukeutumisohjeistusta, olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet. Vältä kuitenkin voimakasta hajusteiden käyttöä, jotta myös astmaatikot ja hajusteyliherkät voivat nauttia konsertista.

Musiikkitalo on täysin esteetön: meille ei ole kynnystä tulla. Opasteemme ja porraskaiteemme ovat kohomerkittyjä, ja lattioissa kulkevat ohjauslistat. Induktiosilmukat toimivat, ja opaskoirat ovat tervetulleita.

Lue lisää saavutettavuudesta tästä

Konserttisali

Lippusi paikkamerkinnästä näet reitin paikallesi. Ovinumero kertoo, mistä ovesta sinun tulee saapua saliin, ja katsomot on merkitty kirjaimin. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäyntien tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle ennestään tuttu: henkilökuntamme ohjaa sinut oikeaan katsomoon.

Camerata, Sonore ja Black Box

Rivinumeron avulla suunnistat numeroidulle istuimellesi katsomossa. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäynnin tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle tuttu: ovihenkilökuntamme ohjaa sinut paikallesi.

Numeroimaton katsomo

Voit valita paikkasi vapaasti.

Katsomokartat

Konserttisali
Camerata
Black Box
Sonore
Organo