Näyttely on Pia Siiralan tohtoritutkinnon kolmas taiteellinen osio

Seuraamme koronarajoituksia

Etelä-Suomen aluehallintoviraston antamaan määräykseen perustuen Sibelius-Akatemian tapahtumat on peruttu yleisöltä 31.1.2022 saakka. Rajoitus koskee Helsingin toimipisteitä. Osa konserteista toteutetaan verkkokonsertteina.

Tutustu turvaohjeisiimme

Näyttely on avoinna Musiikkitalon aukioloaikojen mukaan.

Musiikki/b>

Etilyan
Kuang
Kuljumitš
Tingaan
Pia Siirala

Työryhmä

Videoiden kuvaus ja leikkaus: Pia Siirala; Tšukotka ja Kamtšatka, koillinen Siperia,
Valokuvat: Pia Siirala; Tšukotka ja Kamtšatka, koillinen Siperia
Äänitys ja miksaus: Robi de Godzinsky
Kuvakehykset: Matti Kautonen

Näyttelyn esittely

Tšuktšeilta kysyttäessä matkan pituutta heillä on tapana sanoa, että matka on laulun mittainen. Vaikeakulkuisessa maastossa matkaa ei mitata etäisyyksinä vaan ajassa. Musiikin arktinen virta on näyttely, joka dokumentoi Pia Siiralan tutkimusmatkoja koilliseen Siperiaan, Kamtšatkaan ja Tšukotkaan vuosilta 2008–2017. Neljästä videosta ja valokuvista koostuva näyttely on musiikillinen matka neljän tšuktšin elämään ja heijastaa jatkuvasti läsnä olevaa, alitajunnassa virtaavaa musiikkia. Videoiden yhteyteen improvisoitu musiikki on syntynyt näiden neljän tšuktšin laulujen inspiroimana.

Valokuvanäyttely koostuu matkakuvista, jotka ovat pääasiassa henkilökuvia Pia Siiralan tutkimusmatkojen aikana tapaamista laulajista. Kehykset on tehnyt käsityönä puutyön mestari Matti Kautonen kelottuneista männynoksista, jotka on kerätty kallioiselta metsäraiskiolta avohakkuun jäljiltä. Ne muistuttavat poropaimentolaisten tundralla keräämiä polttopuita, mutta samalla ne symbolisoivat alkuperäiskansojen uhanalaista kulttuuria ja katoavia luonnonmetsiä.

Henkilölaulu on arktisten alkuperäiskansojen lauluperinnettä. Laulut ovat kullekin henkilölle ominaisia samoin kuin kukin meistä puhuu omalla tavallaan. Ihminen henkilöityy laulussa musiikin välityksellä. Kun tšuktši muistelee jonkun sukulaisensa laulua, se ei ole laulun tarkkaa matkimista, vaan ennen kaikkea toisen ihmisen ajattelemista ja sitä kautta tämä ihminen tulee läsnä olevaksi. Tyypillisistä tšuktšien musiikissa on jatkuva keskellä olon tuntu. Musiikki alkaa ennen kuin se tulee kuulluksi ja jatkuu silloinkin, kun se lakkaa kuulumasta, mikä luo sille ajattomuuden tunnun.

Lisätietoja: Janne Ikäheimo, janne.ikaheimo@uniarts.fi

Sibafest – Recovery Tour
Kahdenkymmenen konsertin kiertue tuo livemusiikkia pandemian jättämään puutostilaan monessa genressä. Kiertue alkaa Helsingin Musiikkitalolta 17.1.2022 ja jatkuu kevään ajan Helsingissä, Järvenpäässä, Seinäjoella ja Kuopiossa 5.5.2022 asti. Lavoille nousevat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat. Yhdeksättä kertaa järjestettävä Sibafest on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian joka toinen vuosi järjestettävä päätapahtuma, joka esittelee Sibelius-Akatemian kansainvälisesti korkeatasoista konserttitoimintaa.

Lue lisää Sibafestista

Vapaa pääsy /

Kahvi ja avec?

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Verkkosivut

Vapaa pääsy

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut