John Storgårds, kapellimestari
Kirill Kozlovski, piano

Perttu Haapanen: Uusi teos, kantaesitys (Ylen tilaus)
Nadia Boulanger: Fantaisie variée, pianokonsertto
Robert Schumann: Sinfonia nro 2 C-duuri op. 61
Pedagogi, kapellimestari, säveltäjä, pianisti ja urkuri Nadia Boulanger omistautui seitsemän vuosikymmenen ajan ennen muuta opettamiselle. Salonki-illat hänen asunnossaan Pariisissa jatkuivat aina hänen kuolemaansa asti, ja opettajana hän vaikutti lukemattomiin taiteilijoihin, kuten Daniel Barenboim, Aaron Copland, Leonard Bernstein, Philip Glass ja Astor Piazzolla – noin alkajaisiksi. Hän oli myös ensimmäinen nainen useiden suurten amerikkalaisten ja eurooppalaisten orkesterien kapellimestarikorokkeella.

Aiemmassa konsertissamme 1.4. kuullaan Nadian siskon, varhain menehtyneen Lili Boulangerin sävellyksiä. Nadia Boulangerille Lilin kuolema oli käännekohta. Hän piti omia teoksiaan ”ei edes huonoina, vaan kelvottomina” ja lopetti säveltämisen 1920-luvun alussa. Harmi. Vuonna 1912 sävelletty pianofantasiassa kuuluu Faurén vaikutus ja innostusta Stravinskysta.

Schumannista tuntui, että toinen sinfonia kuultaisiin heijastuksena hänen mielenterveydestään. Valon ja katveiden, auringon ja varjojen musiikkia, muistutus pimeästä kaudesta, hän sanoi. Ja kyllä sinfonian yhteydessä usein viitataankin Schumannin kamppailuun demoniensa kanssa. Sillä erää Schumann toipui, ja sinfonia soi voitokkaana täynnä uskoa tulevaan.

RSO:n ytimessä on edistää suomalaista musiikkia ja tehdä yhteistyötä säveltäjien kanssa. Pelkästään tällä konserttikaudella kantaesityksiä on 8. Perttu Haapanen kuuluu säveltäjäpolvensa kokeelliseen siipeen. Hän etsii sointeja ja karaktereita, jotka avautuvat kohti tulevaisuutta.

Alkaen 10,50 € 25 € / 10,50 €

Kahvi ja avec?

Radion sinfoniaorkesteri

Verkkosivut

Alkaen 25 € / 10,50 €

Osta liput

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut