Symposium on osa EU-hanketta "Music, War and Peace in Europe 1922–2022"
Käynnissä oleva sota Ukrainassa on traaginen muistutus siitä, kuinka vähän opimme historiasta ja kuinka tärkeä on ylläpitää ja uudistaa muistityötä, joka ehkäisee menneisyyden virheiden toistamista. Sota on myös yksi 1900-luvun musiikin suurista teemoista, erityisesti eurooppalaisessa taidemusiikissa.
Marraskuussa 2023 Helsingissä järjestetään kaksipäiväinen symposiumi, jossa tarkastellaan sota-ajan ja sotaan liittyvän musiikin kysymyksiä taiteellisen tutkimuksen ja historiantutkimuksen näkökulmista. Tapahtuma koostuu sodanaikaiseen eurooppalaiseen taidemusiikkiohjelmistoon keskittyvästä mestarikurssista maanantaina 20.11. sekä tutkimusseminaarista tiistaina 21.11.
Maanantain mestarikurssin opettajina ja aktiivisina osallistujina ovat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian taiteelliset tutkijat ja edistyneet opiskelijat. Yleisö on tervetullutta kuuntelemaan mestarikurssia. Tiistain tutkimusseminaarin kutsutut puhujat ovat tunnustettuja sota-ajan musiikin tutkijoita. Jokaista tiistain seminaari-istuntoa seuraa syvällinen keskustelukierros puhujien ja yleisön kanssa. Molemmat päivät huipentuvat konsertteihin. Maanantai-illan konsertissa mestariluokkaan osallistuneet opiskelijat esittävät päivän tuloksia. Päätöskonsertin esiintyjät tiistaina ovat “Music, War and Peace” -hankkeen yhteydessä toimivia, kansainvälisesti arvostettuja kamarimuusikoita eri puolilta Eurooppaa.
Järjestäjät toivottavat kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi. Osallistuminen on maksutonta, mutta vaatii ennakkoilmoittautumista, jota varten avataan verkkolomake lokakuun alussa.
Tapahtuman kieli on englanti.
Tapahtuman järjestävät EU-hanke “Musiikki, sota ja rauha Euroopassa 1922–2022” ja Taideyliopiston Historiafoorumi sekä Sibelius-Akatemia. Symposiumia rahoittavat Euroopan komissio (“Citizens, Equality, Rights and Values” Programme – CERV-2022, call “European Remembrance“) ja Taideyliopisto.
Lisätiedot
MuT Anne Piirainen (EU-hanke, mestarikurssi)
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
anne.piirainen@uniarts.fi
VTT, dos. Kaarina Kilpiö (seminaaripäivä)
Taideyliopiston Historiafoorumi
kaarina.kilpio@uniarts.fi
Tapahtumatuotanto:
Koordinaattori Johanna Rauhaniemi
Taideyliopisto
johanna.rauhaniemi@uniarts.fi
Vapaa pääsy /
Kahvi ja avec?
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
VerkkosivutVapaa pääsy
Kahvi ja avec?
Tilaa tarjoilutMaistuisiko väliajalla lasi kuohuvaa, kuppi kuumaa tai pientä syötävää? Ennakkotilauksella säästät aikaa ja vaivaa, jolloin ehdit nautiskella väliajasta kiireettömästi.
Sijaintimme on niin keskeinen kuin olla voi: lähes kaikki julkiset kulkuvälineet tulevat aivan viereemme. Kaikilla sisäänkäynneillä on ympärivuotiset pyöräparkit. Lähimmästä Aimo Park Finlandia -parkkihallista pääsee kuivin jaloin suoraan hissillä aulaamme.
Konserttisali
Lippusi paikkamerkinnästä näet reitin paikallesi. Ovinumero kertoo, mistä ovesta sinun tulee saapua saliin, ja katsomot on merkitty kirjaimin. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäyntien tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle ennestään tuttu: henkilökuntamme ohjaa sinut oikeaan katsomoon.
Camerata, Sonore ja Black Box
Rivinumeron avulla suunnistat numeroidulle istuimellesi katsomossa. Pyörätuolipaikat ovat sisäänkäynnin tasolla. Eikä huolta, jos salimme ei ole sinulle tuttu: ovihenkilökuntamme ohjaa sinut paikallesi.
Numeroimaton katsomo
Voit valita paikkasi vapaasti.
Katsomokartat
Naulakko
Ulkovaatteet ja suuret kantamukset on jätettävä naulakkoon. Naulakkomaksu on 2 euroa. Maksaa voi käteisellä tai kortilla. Naulakon voi maksaa myös etukäteen lipunoston yhteydessä.
Myöhästyminen
Myöhästyneet pääsevät sisään useimmiten seuraavilla taputuksilla tai viimeistään väliajalla.
Kuvaaminen
Itse konserttia ei pääsääntöisesti saa kuvata, mutta ennen konserttia, taputuksilla ja konsertin jälkeen kuvaaminen on sallittua. Konserttijärjestäjällä saattaa olla omia, tarkempia ohjeistuksia.
Pukeutuminen
Musiikkitalossa ei ole yhtikäs mitään pukeutumisohjeistusta, olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet. Vältä kuitenkin voimakasta hajusteiden käyttöä, jotta myös astmaatikot ja hajusteyliherkät voivat nauttia konsertista. Musiikkitalon konserttisalien lattiat ovat herkkiä naarmuuntumiselle, tästä syystä konserttisaleihin ei saa tulla nastakengillä.
Musiikkitalo on täysin esteetön: meille ei ole kynnystä tulla. Opasteemme ja porraskaiteemme ovat kohomerkittyjä, ja lattioissa kulkevat ohjauslistat. Induktiosilmukat toimivat, ja opaskoirat ovat tervetulleita.