J. S. Bachin säkenöivä Magnificat, Leonardan samanniminen teos sekä klassikot Pärtiltä ja Ligetiltä

Pärt – Leonarda – Ligeti – J. S. Bach

Suvi Väyrynen, sopraano
Jeni Packalen, mezzosopraano
Simo Mäkinen, tenori
Arttu Kataja, baritoni
Key Ensemble
Suomalainen barokkiorkesteri
Teemu Honkanen, musiikin johto

Suomalainen barokkiorkesteri saa erityisvieraan, kun taitava ja monipuolinen Key Ensemble johtajansa Teemu Honkasen kanssa tuo korkeuksiin kurkottavan ohjelmansa. Vanha ja uusi musiikki lomittuvat, ja ammattilaiskuoro ja barokkiorkesteri yhdistyvät erilaisissa teoksissa: ohjelmassa on a cappella -kuoromusiikkia, kuoro-orkesteri-teoksia ja kamarimusiikkia.

Ikiaikaista jylhyyttä henkivät konsertin kaksi 1900-luvun musiikin klassikkoa: Arvo Pärtin Fratres nyt kuoron ja orkesterin versiona ja György Ligetin Lux Aeterna. Fratres on varhainen kivijalka Pärtille ominaisessa hiljaisuuteen kurottautuvassa tyylissä. Tyylillinen avaus oli myös Ligetin kosminen Lux Aeterna, joka on esimerkki hänen “mikropolyfoniastaan”: äänet haarautuvat niin moniksi säikeiksi, että syntyy eräänlainen tähtisumupilvi.

Italialaisen säveltäjän ja nunnan Isabella Leonardan (1620–1704) musiikki on viime aikoina herättänyt kasvavaa innostusta vanhan musiikin muusikoiden ja kuulijoiden keskuudessa. Viime vuosi oli Leonardan 400-vuotisjuhlavuosi. Isabella Leonardan tuotantoon kuuluu yli 200 teosta, erityisesti hengellistä laulumusiikkia ja jousisonaatteja. Nyt kuullaan Marian kiitosvirsi, Magnificat, kuorolle ja soittajille.

Luukkaan evankeliumissa kerrotaan, miten Maria raskausaikanaan vierailee Johannes Kastajaa odottavan Elisabetin luona ja lausuu sanat, jotka tunnetaan Marian kiitosvirtenä: “Minun sieluni ylistää Herran suuruutta…” Renessanssiajasta lähtien tekstiä on sävelletty lukemattomia kertoja. Konsertin pääteoksena on Johann Sebastian Bachin säkenöivä Magnificat. Musiikissa vuorottelevat juhlallinen riemukkuus ja nöyrä pehmeys, kun värikkäissä kuoro- ja solistiosissa sukelletaan Neitsyt Marian mielenmaisemaan.

Alkaen 30 € 38 € / 30 €

Kahvi ja avec?

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)

Kotisivut

Alkaen 38 € / 30 €

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut