Rauhaa levottomille ja pysähdys kiireisille. Jaakko Kallisen teosten hiljainen kauneus koskettaa musiikin tavoin tunteita, joita sanat eivät tavoita.

Elokuussa 2022 Musiikkitalolla on kuvataiteilija Jaakko Kallisen retrospektiivinen näyttely. Heinäkuussa 85 vuotta täyttävän Kallisen ura on kestänyt yli 60 vuotta, ja jatkuu edelleen.

60-luvun alussa Torger Enckell, Unto Pusa, Mauri Favén ja Tor Arne toimivat hänen opettajinaan Vapaassa taidekoulussa. Lyhyen impressionistisen vaiheen jälkeen hän alkoi hakea ilmaisuvoimaa konkretismista ja abstraktismista.

Taidekäsitykseensä hän on saanut merkittävästi vaikutteita Unto Pusalta, Sam Vannilta sekä Victor Vasarelylta, Piet Mondrianilta ja Kazimir Malevitšilta. Omaan suuntaansa Pusan, Vannin ja Vapaan taidekoulun viitoittamalta tieltä Kallinen lähti, kun hän kiinnostui symmetriasta. Siitä on tullutkin sarjallisuuden ohella hänen tuotantonsa yksi tunnusomaisimpia piirteitä.

Vuosikymmenien aikana Kallinen on ehtinyt tehdä monenlaista. Aiheet ulottuvat sammalien mikroskooppisista maailmoista avaruuden syvyyksiin, esittävästä abstraktiin ja värien ilotulitus hiljenee ajoittain yhden värin asteittaisten vaihdosten tutkimiseen.

Teokset saattavat nopealla silmäyksellä näyttää yksinkertaisilta, mutta niiden takana on paljon analyysia ja ajattelua. Maalauksista on karsittu kaikki ylimääräinen. Ne eivät huuda eivätkä vaadi. Katsoja näkee ensimmäiseksi aiheen, mutta aiheen ohi nousevat värit, muodot ja pinnat, liike ja rytmi, suhteet ja leikkaukset.

Tärkeintä on kuitenkin se, mikä ei näy: koettu ja jaettu tunne. Kallisen taiteen ytimessä on löytää ilmaisu sille, mitä sanat eivät tavoita. Hetken pieniä ihmeitä, hiljaista kauneutta. Hänen teoksensa huokuvat levollista ajattomuutta ja lempeää huumoria.

Juukalaissyntyisen, Janakkalassa asuvan Jaakko Kallisen aktiivinen näyttelytoiminta alkoi 1960-luvun alussa. Alun tärkeitä näyttelyitä olivat Dipolin Nuorten näyttely vuonna 1968 sekä Suomen taiteilijain 73. näyttely vuonna 1967 Taidehallissa. Näiden lisäksi Kallinen on osallistunut moniin muihin yhteisnäyttelyihin.

Omia näyttelyitä Kallisella on ollut myös lukuisia. Näistä merkittäviä ovat Tampereen Vanhan kirjastotalon näyttely vuonna 1988 sekä Tukholman Suomi Gallerian näyttely vuonna 1990. Kallinen juhlisti 75. syntymäpäiväänsä näyttelyillä Turengin ja Riihimäen kirjastoissa.

Kallinen on maalannut myös maisema-aiheita ja muotokuvia. Erityisesti lasten muotokuvia on kertynyt yli sata. Kallinen palkittiin Pedersören kirkon alttaritaulukilpailussa vuonna 1991.

Hänen töitään on esillä seurakuntien, kuntien, koulujen ja pankkien seinillä, sekä lukuisilla yksityishenkilöillä kotimaassa, Ruotsissa, Virossa, Japanissa ja Kanadassa. Tuotantoon kuuluu myös veistoksia, kuten jo 20 vuotta esillä ollut Janakkalan jouluseimi, sekä kymmeniä soittimia. Jousikvartetin soittimet valmistuivat 2015.

Näyttelyn maksuttomat esittelykierrokset järjestetään:
lauantaina 6.8. klo 13
torstaina 11.8. klo 17
perjantaina 26.8. klo 16

Kesto 30–40 minuuttia.

Näyttely on auki Musiikkitalon aukioloaikojen mukaisesti.

Vapaa pääsy /

Kahvi ja avec?

Vapaa pääsy

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut