J. S. Bachin Johannes-passio kuullaan Suomessa ennennäkemättömän loistokkaalla esiintyjäkaartilla Eurooppalaiset huippukuorot -sarjassa

Esiintyjät:
Samuel Boden, evankelista
Aarne Pelkonen, Jeesus
Sandrine Piau, sopraano
NN, altto
Robin Tritschler, tenori
Tomi Punkeri, basso
Arcangelo
Suomalainen barokkiorkesteri
Topi Lehtipuu, johtaja

Johann Sebastian Bachin (1685–1750) Johannes-passio lienee useimmille tuttu, mutta näin loistokkaalla esiintyjäkaartilla teosta on harvoin – jos koskaan – Suomessa esitetty. Eurooppalaiset huippukuorot -sarjassa toisena vieraileva, ylistäviä arvioita kerännyt englantilainen Arcangelo-kuoro toimii vanhan musiikin kärkiorkestereihin kuuluvan Arcangelon yhteydessä. Kuoron laulajat muodostavat suurimman osan muun muassa monille tutusta Monteverdi-kuorosta. Arcangelo-kuoro, FiBO ja teoksen johtavan Topi Lehtipuun valikoimat solistit tarjoavat passion muodossa suurta draamaa, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Johannes-passio oli Bachin ensimmäinen suurimuotoinen sävellys. Sen ensiesitys tapahtui Leipzigin Pyhän Nikolauksen kirkossa pitkänäperjantaina vuonna 1724. Bach oli aloittanut Tuomaskirkon kanttorina vain kymmenen kuukautta aikaisemmin. Johannes-passiollaan Bach aloitti vuotuisten suurten kirkkomusiikkiteostensa esitykset, joihin hän oli alkanut valmistautua jo edellisenä vuonna heti nimityksensä jälkeen.

Passio on säilynyt viitenä eri versiona, sillä säveltäjä muokkasi teostaan noin 25 vuoden aikana useasti. Syy muutoksiin oli luultavasti tekstin epäyhtenäisyydessä, sillä Raamatun tekstien lisäksi Bach käytti teoksessa muitakin tekstejä. Muokatessaan passiota Bach on selvästi halunnut kokeilla erilaisia rakenteellisia ratkaisuja, jotta teos olisi draamallisesti yhtenäisempi. Tekstin rosoisuuden takia Johannes-passiota on joskus pidetty vähäpätöisempänä kuin Matteus-passiota. Johannes-passio on lyhyempi ja impulsiivisempi kuin Matteus-passio, mutta ei jää tälle toiseksi ilmaisussa ja teknisessä taidokkuudessa. Se kertoo pääsiäisen tapahtumat Jeesuksen vangitsemisesta hautaamiseen taidokkaiden aarioiden, hartaiden koraalien ja mahtipontisten kuorokohtausten kautta. Teosta leimaavat kauttaaltaan tumma intensiivisyys, ilmaisullinen kiivaus ja affektien vaihtelevuus. Jeesuksen kärsimystarinan väkevyys on alati läsnä.

FiBO tuo Eurooppalaiset huippukuorot -sarjassa merkittäviä kansainvälisiä kuoroja konsertoimaan kanssaan vuosina 2022–2025. Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee sarjaa vuosina 2023–2025. Sarjan ensimmäisessä konsertissa helmikuussa 2022 vieraili Det Norske Solistkor.

Alkaen 24 € 36 € / 24 €

Kahvi ja avec?

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)

Verkkosivut

Alkaen 36 € / 24 €

Osta liput

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut