Eurooppalaiset huippukuorot -sarja alkaa: Suomalainen barokkiorkesteri & Det Norske Solistkor esittävät J. S. Bachin Credon ja C. P. E. Bachin Magnificatin

FiBO tuo merkittäviä kansainvälisiä kuoroja konsertoimaan kanssaan vuosina 2022–2025. Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee sarjaa vuosina 2023–2025. Eurooppalaiset huippukuorot -sarjan aloittaa norjalainen Grete Pedersenin johdolla laulava Det Norske Solistkor, joka on Euroopan johtavia kamarikuoroja. Musiikkitalon lavalle nousevat laulajat ja soittajat muodostavat yli 50 hengen kokoonpanon.

Konsertin ohjelma on osittainen kopio Carl Philipp Emanuel Bachin vuoden 1786 huhtikuussa Hampurissa järjestämästä hyväntekeväisyyskonsertista. Muun muassa Hampurin viiden pääkirkon musiikillisena johtajana toiminut C. P. E. Bach johti konsertissa isänsä Johann Sebastian Bachin ja Georg Friedrich Händelin teosten lisäksi omia sävellyksiään. 

On todennäköistä, että konsertissa nyt kuultava J. S. Bachin Credo (Symbolum Nicenum) säveltäjän kruununjalokivenä pidetystä h-molli-messusta sai kantaesityksensä jo mainitussa konsertissa Hampurissa 1786. Koska Credo alkoi ilman kuoropreludia, C. P. E. Bach sävelsi isänsä teokseen hitaan ja hillityn mutta kuitenkin ilmeikkään instrumentaaliosion jousille. 

Isä-Bachin Credon vastinparina toimii poika-Bachin Marian kiitosvirsi eli neljälle solistille, kuorolle ja orkesterille sävelletty Magnificat, joka oli C. P. E. Bachin ensimmäinen suuri kuoroteos. Yhdeksänosainen Magnificat valmistui Berliinissä vuonna 1749 ja päivitettiin suunnilleen vuonna 1779. Juhlallinen teos on J. S. Bachin h-molli-messun jälkeläinen mutta silti hyvin erilainen: se on täynnä aikakauden Sturm und Drang (Myrsky ja kiihko) -henkeä ilmeikkäine ja virtuoosisine aarioineen.

Alkaen 24 € 36 € / 24 €

Kahvi ja avec?

Suomalainen barokkiorkesteri

Verkkosivut

Alkaen 36 € / 24 €

Osta liput

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut