Saksalainen huippukuoro RIAS-kamarikuoro ja Suomalainen barokkiorkesteri esittävät Eurooppalaiset huippukuorot -sarjassa kruunajaismusiikkia brittihovista.

Eurooppalaiset huippukuorot -sarja: Kruunajaiset
Seremoniallista barokkimusiikkia brittihovista

Händel–Purcell–Blow–Croft

RIAS-kamarikuoro
Suomalainen barokkiorkesteri
Justin Doyle, johtaja

Saksalaisten kuorojen ehdottomaan kärkeen kuuluva RIAS-kamarikuoro ja FiBO eläytyvät kolmannessa Eurooppalaiset huippukuorot -sarjan konsertissa yli 60-henkisellä kokoonpanolla brittiläisen kruunajaismusiikin ja hovin loistokkaaseen historiaan. Konsertissa kuultavat kruunajaismusiikit on sävelletty vuosina 1685, 1714 ja 1727.

Kun Charles III ja Camilla kruunataan ja Elisabet II:n kruunajaisista tulee kesäkuussa kuluneeksi 70 vuotta, musiikkia pursuavat kruunajaiset näyttäytyvät poliittisen vallan ulkopuolisena mediaspektaakkelina. Vuosisatojen ajan kyse oli kuitenkin korkeimman poliittisen, sotilaallisen ja kirkollisen vallan vahvistamisesta. Händelin laaja alkusoitto Occasional Oratorioon (1746) on läpeensä poliittista musiikkia. Taistelua ja voittoa käsittelevällä oratoriolla säveltäjä seisoi näyttävästi Ison-Britannian valtaistuimelle nousseen Hannoverin kuningashuoneen takana vallasta syrjäytettyjä Stuarteja vastaan aikana, kun jakobiittikapina oli vielä ratkeamatta.

Henry Purcellin I was glad (1685) kuultiin Jaakko II:n kruunajaisissa säveltäjän opettajan John Blow’n johtaessa musiikin. Purcell lauloi itsekin kuninkaallisen kapellin bassona anthemissa, jossa kuuluu omaperäinen harmoniankäyttö. Blow’n ylellinen Chaconne G-duurissa olisi saattanut soida juhla-aterialla Westminster Hallissa. William Croftin sävellys psalmiin 84 kuultiin Yrjö I:n kruunajaisissa 1714, ja se esittelee yhä näyttävämmäksi muuttunutta orkesterinkäyttöä.

Händelin mestarilliset neljä kruunajaisanthemia (1727) kuvastavat puolestaan koko jumalanpalveluksen kulkua. Zadok the Priestin kuningas Salomon voitelua kuvaava teksti kuultiin kruunajaisissa jo vuonna 973. Händelin sävellys onkin esitetty monarkin voitelun yhteydessä Yrjö II:n kruunajaisista lähtien. Häikäisevä musiikki tunnetaan myös eurooppalaisesta huippujalkapalloilusta, eikä ihme. Sen joka tahti soi valtaa, vaurautta ja ihailua.

Musiikkitalon ryhmämyynti palvelee p. 020 707 0426 ma–pe klo 10–14 ja sähköpostitse ryhmat@musiikkitalo.fi.

Alkaen 24 € 36 € / 24 €

Kahvi ja avec?

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)

Verkkosivut

Alkaen 36 € / 24 €

Osta liput

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut