Leevi Madetojan Juha-ooppera monitaiteellisesti ilman laulajia! Lavalla pianisti Maria Suokas ja lausuja Tuukka Vasama, maalaukset Dmitri Zudov

Ensiesitys

“Juha” on kuusihenkisen työryhmän monitaiteellinen näkemys säveltäjä Leevi Madetojan samannimisestä oopperasta, jonka libreton on Juhani Ahon kirjan pohjalta laatinut Aino Ackté. Eri taiteenalojen ammattitaiteilijoista koostuva työryhmä toivoo tuovansa Madetojan aikoinaan ylistetylle mutta sittemmin täysin unhoon jääneelle Juha-oopperalle uutta yleisöä, tunnettuutta ja arvostusta, jota tämä suomalaisen oopperataiteen merkkiteos ansaitsee. Pianistin ja näyttelijä-lausujan lisäksi Camerata-salin lavalla ovat myös kuvataiteilijan maalaamat kuusi suurikokoista taulua hänen omakohtaisina tulkintoinaan oopperan kuudesta kohtauksesta, sillä melodraamasovituksessa on otettu kirjaimellisesti Madetojan oopperalleen antama alaotsikko “Opéra en six tableaux”.

Esiintyjät:
Piano: Maria Suokas
Lausunta: Tuukka Vasama
Maalaukset: Dmitri Zudov

Libreton sovitus: Suvi Nuotio
Musiikin sovitus: Ilkka Von Boehm
Henkilöohjaus: Marielle Eklund-Vasama
Esitysidea ja konseptin luominen: Maria Suokas

Vapaa pääsy ilmoittaumisjärjestyksessä nimilistalta. Tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen annetaan myöhemmin tällä sivulla. Salissa 239 paikkaa.

Halutessaan ohjelmalehtisen voi ostaa (15 euroa) ovelta: myynti aukeaa 30 min ennen esityksen alkua, käteismaksu tai Mobile Pay.

Duo Suokas Vasama on pianisti Maria Suokkaan ja näyttelijä-lausuja Tuukka Vasaman melodraama-taidemuodon kehittämiselle pyhitetty lupsakka laboratorio. Taiteilijoiden edellinen yhteinen konserttiprojekti “Ainoani!” esitteli suomalaista melodraamataidetta yli sadan vuoden aikajänteellä.

Tuukka Vasama on musiikkiin erikoistunut näyttelijä, palkittu lausuja ja monipuolinen teatterintekijä. Hänet tunnetaan parhaiten Red Nose Companysta, jonka viimeisin teos ”Aleksis Kivi” toi hänelle Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnon. Vasama on Kajaanin Runoviikon vakiovieras ja lausunnassa häntä kiehtovat poeettisen tekstin tasot ja musiikillisuus.

Maria Suokas on Sibelius-Akatemiasta valmistunut klassinen pianisti, jolle sanataide on aina ollut suuri inspiraationlähde. Hän on suomennuttanut useita melodraamaharvinaisuuksia Franz Lisztiltä ja Jean Sibeliukselta myös ensiesittäen teokset, sekä tilannut ja ensiesittänyt uusia melodraamasävellyksiä suomalaisilta nykysäveltäjiltä. Suokas on tehnyt yhteistyötä useiden runonlausujien kanssa ja suuresti nauttii erivivahteisen kamarimusiikkitoiminnan lisäksi myös solistisen pianomusiikin esittämisestä.

Dmitri Zudov on helsinkiläinen kuvataiteilija, taideopettaja ja taidehistorian luennoitsija. Hän on valmistunut Taiteen Maisteriksi moskovalaisesta Surikov-instituutista. Perinteisen näyttelytoiminnan lisäksi Zudov on innostunut yhdistämään maalausprojekteihinsa niitä varten suunniteltuja kokeellisia performansseja, häntä kiehtoo myös kokeilla ja kehittää erilaisia tapoja tehdä reaaliaikaista monitaiteellista yhteistyötä ammattimuusikoiden sekä laajemminkin eri taidelajien ammattilaisten kanssa.

Marielle Eklund-Vasama on valmistunut ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta 2008. Hän on toiminut freelancer-ohjaajana ja -käsikirjoittajana laitosteattereissa, vapaissa ryhmissä ja radiossa. Hän on myös ollut kiinnitettynä ohjaajana Kouvolan ja Kotkan kaupunginteattereissa. Eklund-Vasama on erikoistunut musiikkiteatteriin ja hän on myös opiskellut Tukholman oopperakorkeakoulussa sekä ohjannut oopperoita. Hänen teoksiaan on esitetty useilla eri festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

Ilkka von Boehm on monipuolinen säveltäjä, jonka tuotantoon sisältyy orkesteriteoksia, konserttoja, vokaalimusiikkia ja kamarimusiikkia. Hänen teostensa viimeaikaisista esityksistä mainittakoon Tapiola-sinfoniettan esittämä orkesteriteos ”Fortress of Shadows” (2019) ja Lauri Sallisen ja Dala-sinfoniettan esittämä klarinettikonsertto ”Katabasis” (2022). Hän on aikaisemminkin tehnyt yhteistyötä Duo Suokas Vasaman kanssa säveltämällä ”Ainoani!” -melodraamakokonaisuuteen osan ”Kultaraha” (2015).

Suvi Nuotio on filosofian maisteri ja sanataiteen ammattilainen, joka etsiytyy usein vuorovaikutukseen muiden taiteenlajien kanssa. Niin kirjoittajana, dramatisoijana kuin suomentajanakin hän on erikoistunut etenkin musiikin kanssa esitettäviin teksteihin. Innostus eri taiteenlajeja kohtaan on vienyt Nuotion myös esiintymislavoille, tarinallisten esitelmien pariin.

Haluamme kiittää seuraavia tahoja niiden konserttiprojektillemme suomastaan tuesta: SKR Uudenmaan rahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Helsingin Musiikkitalon säätiö, Niilo Helanderin säätiö, Taike, Oskar Öflundin säätiö, Helsingin Konservatorio, Esitystaiteen Seura.

Lämpimästi tervetuloa!

Vapaa pääsy /

Kahvi ja avec?

Duo Suokas Vasama ja työryhmä

Verkkosivut

Vapaa pääsy

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut