Kitaristi Teemu Viinikaisen Hiljaisuus... ja äänen synty -konsertissa nähdään samannimisen dokumentin Helsingin ensiesitys.

Kitaristi Teemu Viinikainen on vahvan tunnelman taituri, jonka soitto perustuu niukkuuteen. Viinikaisen taidot on noteerattu ympäri maailmaa, ja hänet on nostettu jazzkitarismin edelläkävijöinä tunnettujen Wayne Krantzin, Pat Methenyn ja John Scofieldin työn jatkajaksi. Soittaessaan Viinikaisen ympärillä leijuu zeniläinen keskittyneisyys, joka on kaikesta esiintymisestä riippumaton. Tekniikkaa mestarilliselta soittajalta ei puutu, mutta Viinikainen tuntuu ottaneen päämääräkseen metsästää täydellistä ääntä.

Illan aluksi saa Helsingin ensiesityksensä dokumentti “Hiljaisuus… ja äänen synty”, jossa seurataan Viinikaiselle viimeistä piirtoa myöden hänen toiveidensa mukaan rakennetun kitaran valmistumista aina sen luovutushetkeen saakka. Dokumentissa kuullaan Viinikaisen ja näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin välisiä keskusteluita äänen synnyn mysteeristä ja pohditaan teemaa kummankin taiteilijan näkökulmasta. Kitaristin pyrkimys on saada houkuteltua tuo täydellisyys osaksi tulkintaansa. Näyttelijä lähestyy asiaa syvätasolla hiljaisuuden kautta ja antaa siihen täysin toisen näkökulman. Lisäksi soitinrakentajamestari Ari-Pekka Paasonen pohtii oman työnsä kautta, kuinka kitaranrakentajan ainoa päämäärä on saavuttaa täydellisesti soiva kitara. Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Tommi E. Virtanen, joka tunnetaan mm. dokumenteistaan “Melodian mestari, Kassu Halonen” ja “Tuhansien Raitojen Miehet”.

Esiintyjät

  • Teemu Viinikainen, kitara

Lisätiedot: Janne Ikäheimo, janne.ikaheimo@uniarts.fi

DIG. 5.–7.10.2022

Musiikkitalon Black Boxissa järjestettävän Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DIG.-festivaalin tähtiä ovat pianisti David Hazeltine, kovassa kansainvälisessä nosteessa oleva saksofonisti Nicole Glover, ja kotimaisena tähtenä loistaa Teemu Viinikainen. Uutena avauksena festivaalilla on perjantain päätösillan Viinikaisesta tehdyn dokumentin ”Hiljaisuus…ja äänen synty” Helsingin ensi-ilta. Festivaalin esiintyjät opettavat vierailunsa aikana Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin opiskelijoita.

Alkaen 18 € 28 € / 18 €

Kahvi ja avec?

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Verkkosivut

Alkaen 28 € / 18 €

Osta liput

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut