Pysähdy kuuntelemaan / anna äänen ympäröidä / kuule miten aika muuttuu / mitä löydät sen taitteista?

Chronovariations – Ajan variaatiot on tilasidonnainen visuaalinen äänitaideteos, joka koostuu tilaan levittäytyvästä ääni-installaatiosta ja elektroakustisesta kokeellisen musiikin konsertista.

Teoksen jokainen ääni – vaikka osa niistä onkin voimakkaasti efektoituja – on peräisin tenorisaksofonin akustisista soundeista ja erikoistekniikoista. Ääni-installaatiossa elektromagneettiset transduusserit muuntavat tilassa olevat myrskypellit ja teollisuusromumetalliobjektit resonoiviksi kaiuttimiksi.

Chronovariations tutkii äänen resonanssia ja spektralismia nykymusiikillisella otteella live-elektroniikan ja elektroakustisen improvisaation keinoin. Teoksen nimi juontaa ajan käsitteeseen ja muuntumiseen; ajattomuuteen, ajantajun subjektiivisuuteen, muistin eroosioon ja toisteisuuteen.

Installaatio koostuu 20-äänisestä aleatorisesta sävellyksestä, joka toimii algoritmisesti mahdollistaen jopa 1950 erilaista äänellistä lopputulosta.

Installaation lopussa, klo 19:00 kuullaan Heli Hartikaisen ja Esther Calderón Moralesin konsertti.

Esiintyjät

Heli Hartikainen: konsepti, sävellys ja tenorisaksofoni
Esther Calderón Morales: live-elektroniikka ja ohjelmointi

Saavutettavuus

Teos pyrkii aistiystävällisyyteen: musiikin äänenpaine pysyy turvallisena ja
maltillisena, valaistuksessa vältetään äkillisiä muutoksia ja kirkkaita yleisöön kohdistuvia valoja. Yleisöltä toivotaan voimakkaiden hajusteiden välttämistä. Aistiyliherkkyydet pyritään huomioimaan niin hyvin kuin mahdollista, mutta osallistuminen on kuitenkin omalla vastuullasi. Tilaan on esteetön kulku.

Lisätietoja: Heli Hartikainen

Lisätietoa Musiikkitalolle saapumisesta

Vapaa pääsy /

Kahvi ja avec?

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Verkkosivut

Vapaa pääsy

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut