Avanti!, UMO Helsinki ja Suomalainen barokkiorkesteri yhdistävät jälleen voimansa rajoja rikkovassa mutta tyylejä ja aikakausia yhdistävässä konsertissa.

Taavi Oramo, kapellimestari

Ohjelma:
Arvo Pärt (1935–): Fratres
Michael Torke (1961–): Adjustable Wrench
Henry Purcell (1659–1695): The Fairy Queen Suite & The Fairy Queen Suite, sov. Ursula Reicher
Helena Winkelman (1974–): Papa Haydn’s Parrot
Sampo Kasurinen (1990–): Uusi teos (kantaesitys)

Syyskuun AUF-konsertissa pääkaupungin itsenäiset orkesterit Kamariorkesteri Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) kokoavat voimansa rajoja rikkovassa mutta tyylejä ja aikakausia yhdistävässä konsertissa Musiikkitalolla. Avantin, UMO Helsingin ja FiBOn muusikot esittävät yhdessä ja erikseen teoksia, joissa kohtaavat vanha ja uusi, kevyt ja vakava.

Arvo Pärtin Fratres (1977) on hänen tuotantonsa ajaton kivijalka, nyt versiona jousille ja lyömäsoittimille. Amerikkalaisen Michael Torken Adjustable Wrench (Säädettävä jakoavain, 1987) on minimalistinen työkalu erilaisten soitinyhdistelmien käsittelyyn ja energian esiin vääntämiseen.

Henry Purcellin The Fairy Queen pursuaa iskeviä barokkitansseja, jigejä ja hornpipeja, jonka kaltaisia on kuultu Sormusten herran Konnussa ja Game of Thronesin Westerosissa. Ne kääntyvät sujuvasti jazziksi itävaltalaissäveltäjä Ursula Reicherin sovituksissa, joita esittää UMO Helsinki. Purcellin alkuperäisiä versioita soittaa luonnollisesti Suomalainen barokkiorkesteri.

Haydnilla oli oikeasti papukaija, joka oppi kutsumaan isäntäänsä nimeltä ja laulamaan hänen teemojaan. Sveitsiläissäveltäjä Helena Winkelmanin jousikvartetossa Papa Haydn’s Parrot (Haydn-papan papukaija, 2016) lemmikki käsittelee Haydnin ”Lintu”-kvarteton op. 33 aiheita omasta ja nykyajan näkökulmasta. Teoksen tulkitsee Avanti!-kvartetti.

Konsertin kantaesitys on jazzsaksofonistina mainetta niittäneen Sampo Kasurisen uusi teos, joka on räätälöity AUF-orkesterien ainutkertaiselle kokoonpanolle: ”Tavoitteenani on löytää sellainen sävellyksellinen kokonaisuus, joka enemmänkin sulauttaisi orkestereita yhteen kuin rakentaisi tyylillisiä vastakkainasetteluja. On melko varmaa, että teos tulee sisältämään vaikutteita niin jazzmusiikista, barokkiperinteestä kuin nykymusiikin puolelta.”

Alkaen 21 € 26 € / 21 €

Kahvi ja avec?

Helsingin Musiikkitalo Oy

Verkkosivut

Alkaen 26 € / 21 €

Osta liput

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut