Kuka on raivannut meille tietä ja miltä tuleva näyttää? Millaista on seistä lavalla ja laulaa tässä ja nyt?

Lyran täyttää 75 vuotta ja lähtee aikamatkalle menneisyyteen, tulevaisuuteen ja nykyisyyteen. Meitä johdatetaan sävelten ja rytmien vaihtelevalle tielle ja pääsemme näkemään, miten ajan kulku näyttäytyy yhteiskunnassa, musiikissa ja meissä.

Kuka on raivannut meille tietä ja miltä tuleva näyttää? Millaista on seistä lavalla ja laulaa tässä ja nyt?

Konsertin ensimmäinen osa koostuu musiikista, joka on kirjoitettu Suomen ensimmäiselle naiskuorolle. Vår förening, jota kutsuttiin myös Vårföreningiksi, perustettiin vuonna 1864, aikaan, jolloin naisten julkista esiintymistä pidettiin epäsovinnaisena. Kuoro ehti olla aktiivinen joitakin vuosia kunnes sen toiminta lakkautettiin. Lopulta Vårföreningen joutui laulamaan joutsenlaulunsa. Kuoron lakkauttamisen myötä myös Vårföreningenin ohjelmisto vaipui unholaan, mutta nyt tutkija Sakari Ylivuori on koonnut siitä suuren osan. Lyran tulee näin esiintymään ohjelmistolla, jota ei ole laulettu yli 150 vuoteen.

Aikaansa edellä olleesta Suomen ensimmäisestä naiskuorosta jatkamme matkaa konsertin toiseen osaan, jossa kuljemme vielä kauemmas menneisyyteen Galileo Galilein ja hänen teoksensa Sidereus Nunciuksen johdattelemana. Samalla, kun kuoro käy vuoropuhelua kuusta ja Galilein havainnoista Alex Freemanin uudessa sävellyksessä, voidaan tekstin kautta löytää rinnakkaisuuksia oikeuteemme ilmaista itseämme ja ottaa tilaa maailmassa.

Viimeinen teos, Sfär, joka on myös saanut antaa nimensä koko konsertille, koostuu Riikka Talvitien ja Lyranin oman Jutta Seppisen säveltämästä teoksesta. Teoksessa lyranilaiset saavat itse puhua ääneen ja kuvailla, miltä tuntuu valmistautua konserttia varten, seistä lavalla, laulaa ja ehkäpä löytää äiti katsomosta. Teoksen tunnusmerkkinä toimii vahva läsnäolon tunne, jossa kuorolaisten lempilauluja kudotaan yhteen kuorolle uudempien melodioiden kanssa vaikuttavaksi kokonaisuudeksi. Huumori yhdistyy kauhuun ja täyteen harmoniaan – mitä vain voi tapahtua siinä hetkessä, kun astuu lavalle ja ensimmäinen sävel lähtee soimaan.

Alkaen 25 € 45 € / 25 €

Kahvi ja avec?

Akademiska Damkören Lyran

Verkkosivut

Alkaen 45 € / 25 €

Osta liput

Kahvi ja avec?

Tilaa tarjoilut