Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 9 d-moll op. 125

Ludwig van Beethovens symfoni nr 9 framförs i Musikhuset på den dag då det har gått exakt 200 år sedan det ikoniska storverket uruppfördes.

Konserten är ett samarbete mellan två orkestrar, då Finlands två ledande kammarorkestrar Tapiola Sinfonietta och Mellersta Österbottens Kammarorkester förenar sina krafter. För körpartierna står en av världens mest kända körer, den Grammy-prisbelönta Estlands filharmoniska kammarkör, och solisterna hör till vårt lands främsta sångare. Konserten leds av dirigenten Dima Slobodeniouk.

Den nionde symfonin var höjdpunkten på Beethovens karriär och den uruppfördes den 7.5.1824 i Kärtnertor-teatern i Wien. Den togs emot med jubel av publiken, och verket representerade något helt nytt för dem: längden på över en timme utvidgade symfonins form till aldrig tidigare upplevda mått. Publiken överraskades även av finalen, där solisterna och kören var nya element. På så vis upphävde verket uppfattningen av symfonin som en rent instrumental kompositionsform.

Symfonin och den i finalen ingående Friedrich Schillers upplysningsdikt ”Ode till glädjen” (An die Freude) är fullspäckade med betydelser och förväntningar. Finalens melodi har senare blivit Europeiska Unionens officiella hymn, som talar om gränsöverskridande glädje, kärlek och broderskap. I Musikhuset väcks visionen till liv på nytt då musikerna och sångarna gör ett nytt och fräscht konstverk av symfonin.

Konsertens andra framförande i Kampushallen i Karleby 8.5.2024 kl. 19.

Tapiola Sinfonietta ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

fr.o.m. 10 € 20 € / 10 €

Kaffe eller avec?

Tapiola Sinfonietta ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

Webbsida

fr.o.m. 20 € / 10 €

Biljetter

Kaffe eller avec?

Beställ servering