Pärt – Leonarda – Ligeti – J. S. Bach

Suvi Väyrynen, soprano
Jeni Packalen, mezzosoprano
Simo Mäkinen, tenor
Arttu Kataja, baryton
Key Ensemble
Finländska barockorkestern
Teemu Honkanen, musikledning

Finländska barockorkestern får en speciell gäst, då skickliga och mångsidiga Key Ensemble för med sig ett program som sträcker sig mot höjderna. Gammal och ny musik sammanflätas, proffskören och barockorkestern förenas i olika verk: i programmet finns såväl musik för kör a cappella, verk för kör och orkester och kammarmusik.

Konsertens två 1900-talsklassiker, Arvo Pärts Fratres i en version för stråkorkester och slagverk och György Ligetis Lux Aeterna, andas en uråldrig storslagenhet. Fratres sträcker sig mot tystnaden och är en tidig hörnsten i den för Pärt senare så typiska stilen. En stilöppning är också Ligetis kosmiska Lux Aeterna, som är ett exempel på hans ”mikropolyfoni”: stämmorna delar sig i så många trådar att de till sist utgör ett slags stjärntöckenmoln.

Den italienska tonsättaren och nunnan Isabella Leonardas (1620–1704) musik har på senare tid väckt allt större entusiasm bland vänner av gammal musik, både bland musiker och lyssnare. Förra året var Leonardas 400-årsjubileum. Till Isabella Leonardas produktion hör över 200 verk, framför allt andlig vokalmusik och stråksonater. Denna gång får vi höra Marias lovsång, Magnificat, för kör och instrumentalister.

I Lukas evangelium berättas hur Maria under sin graviditet besöker Elisabet, som väntar Johannes Döparen, och uttalar de ord som är kända som Marias lovsång: ”Min själ prisar Herrens storhet…” Sedan renässansens tid har texten tonsatts otaliga gånger. Konsertens avslutningsnummer är Johann Sebastian Bachs sprakande Magnificat. I musiken varvas festlig glädje och ödmjuk mildhet, i färgstarka kör- och solistpartier som för oss in i Jungfru Marias själslandskap.

fr.o.m. 30 € 38 € / 30 €

Kaffe eller avec?

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)

Webbsida

fr.o.m. 38 € / 30 €

Kaffe eller avec?

Beställ servering