Susanna Mälkki, dirigent
Mitsuko Uchida, piano

Program:
Karol Szymanowski: Konsert uvertyr op. 12
Arnold Schönberg: Pianokonsert
Antonín Dvořák: Symfoni nr 8

En vals, ett scherzo, ett adagio och ett rondo. Schönbergs pianokonsert är som kammarmusik för hundra musiker. Men vilka utmaningar drabbar solisten? Pianist Mitsuko Uchida ger svaret efter att ha andats in och trummat med fingret mot tinningen: “Ett sjujävla hjärnarbete! För att lära sig verket krävs engagemang, energi och envishet!”

Uchidas estradkarisma kan beskrivas på samma sätt: ett enormt och energiskt engagemang. Hon är en respekterad musiker som “nämns i samma andetag som det förgångnas stora pianister, sådana som Schnabel och Rachmaninov”. (ABC Classics) Uchidas och Pierre Boulez inspelning av Schönbergs pianokonsert tilldelades The Gramophone-tidningens pris för bästa konsertinspelning.

Antonín Dvořák skrev sin åttonde symfoni för att fira att han år 1889 tilldelats ett medlemskap i Tjeckoslovakiens akademi för vetenskap, litteratur och konst. Året därpå dirigerade han verket i England i samband med att han blivit hedersdoktor vid universitetet i Cambridge. Symfonin är dock inte det minsta akademisk utan tvärtom till sin musik en av tonsättarens mest attraktiva.

fr.o.m. 9,50 € 11,50 € / 9,50 €

Kaffe eller avec?

Helsingin kaupunginorkesteri

Webbsida

fr.o.m. 11,50 € / 9,50 €

Kaffe eller avec?

Beställ servering